Τα νέα μου

Νέα σελίδα στις σχέσεις Ελλάδας – Κίνας με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Α.Σαμαρά

Νέα σελίδα στις σχέσεις Ελλάδας – Κίνας με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Α.Σαμαρά

Μια νέα σελίδα στις σχέσεις Ελλάδας-Κίνας ανοίγει με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Πεκίνο, τονίζει από την κινεζική πρωτεύουσα ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξή του στο Αθηναικό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο κ. Μηταράκης, που βρέθηκε  στην κινεζική πρωτεύουσα ενόψει της  επίσκεψης του έλληνα πρωθυπουργού την ερχόμενη εβδομάδα, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι ο Αντώνης Σαμαράς είναι μετά τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ο δεύτερος  ηγέτης  χώρας μέλους της Ευρωπαικής Ενωσης, που επισκέπτεται την Κίνα μετά την ανάληψη του τιμονιού της χώρας  από τη νέα κινεζική ηγεσία.

Ισχυροποιούμε μια ιστορικά καλή σχέση

«Η Κίνα, ως γνωστόν, είναι μία από τις μεγαλύτερες υπερδυνάμεις του κόσμου. Είναι σημαντικό ότι επιλέχθηκε η πρόσκληση προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό να είναι από τις πρώτες, που έκανε η νέα πολιτική ηγεσία της Κίνας»τόνισε ο κ.Μηταράκης και πρόσθεσε: «Αυτό αποδεικνύει την ιδιαίτερα καλή σχέση μεταξύ των δύο κρατών και των δύο λαών,  μια ιστορικά καλή σχέση, την οποία τώρα με αυτή την επίσκεψη ισχυροποιούμε ακόμη περισσότερο. Αυτό δίνει ένα πολύ σημαντικό πολιτικό μήνυμα για τις σχέσεις, που επικρατούν, αυτή τη στιγμή, μεταξύ της Ελλάδος και της Κίνας.

Αναφορικά με το κλίμα που επικρατεί στο Πεκίνο ενόψει της επίσκεψης του έλληνα πρωθυπουργού ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων τόνισε ότι «οι επαφές, που έχουμε κάνει με το υπουργείο Εμπορίου στην Κίνα, είναι πολύ θετικές, υπάρχει ένα καλό κλίμα. Στην αποστολή του Πρωθυπουργού, όπως γνωρίζετε, θα συμμετάσχουν και σημαντικοί επιχειρηματίες και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων. Οι σχέσεις της Ελλάδος με την Κίνα είναι καλή εδώ και χρόνια. Αυτό που είναι σημαντικό τώρα είναι να προχωρήσουμε ακόμα περαιτέρω σε συγκεκριμένες συμφωνίες συνεργασίας στον επενδυτικό και στον εξαγωγικό τομέα.

 - Σε ποιους τομείς θα επικεντρωθούν οι συζητήσεις για την περαιτέρω ενίσχυση της  συνεργασίας των δύο χωρών;

- Η συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών έχει ήδη ξεκινήσει. Στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, γνωρίζουμε ότι η Κίνα έχει ήδη συμμετάσχει σε ιδιωτικοποίηση στην Ελλάδα και έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον να συμμετάσχει και σε νέους διαγωνισμούς, που θα γίνουν στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ειδικά στον τομέα των υποδομών, δηλαδή λιμάνια και αεροδρόμια. Γι΄αυτό θέλουμε να δούμε πώς θα εκδηλωθεί, όταν ξεκινήσουν οι σχετικοί διαγωνισμοί. Με αυτή την επίσκεψη, θα δοθεί η ευκαιρία να γίνουν και οι σχετικές συζητήσεις. Υπάρχει επίσης  μία συνεργασία μεταξύ της Ελλάδος και της Κίνας αρκετά σημαντική στον τομέα της ναυτιλίας. Ήδη, σας θυμίζω ότι, από το 2010, υπάρχει ένα μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο έθεσε ένα γενικό πλαίσιο και πλέον προχωράμε στη φάση της υλοποίησης.

-Η συνεργασία στον τομέα του τουρισμού;

-Το  ενδιαφέρον  από την πλευρά της Κίνας, για την ενίσχυση του τουρισμού προς την Ελλάδα είναι πολύ μεγάλο . Είναι μία πολύ σημαντική αγορά για εμάς η Κίνα και αυτή την αγορά θέλουμε να καλλιεργήσουμε. Επίσης, είναι μεγάλο το  ενδιαφέρον για την εισαγωγή προϊόντων από την Ελλάδα στην Κίνα και γι΄ αυτό στην αποστολή,  μαζί με τον Πρωθυπουργό, θα έλθουν στην Κίνα  εκπρόσωποι εξαγωγικών κλάδων και εξαγωγικών φορέων.

Σκληρή δουλειά για τις επενδύσεις 

-Τον  Πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν  δεκάδες  Έλληνες επιχειρηματίες. Πιστεύετε ότι υπάρχουν μεγάλες προοπτικές στο θέμα των επενδύσεων;

-Υπάρχουν μεγάλες  προοπτικές, προοπτικές, όμως, που απαιτούν σκληρή και συστηματική δουλειά, για να υλοποιηθούν. Σας θυμίζω κάτι το οποίο λέω σε κάθε ευκαιρία ότι η Ελλάδα διεκδικεί επενδύσεις, την ίδια εποχή που σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου διεκδικούν επενδύσεις. Η προσέλκυση επενδύσεων είναι ένας πάρα πολύ ανταγωνιστικός χώρος. Η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, προσφέρει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Είναι σημαντικό να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων, που ίσως έχουν συζητηθεί στο παρελθόν ή ξεκινάνε τώρα.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση