Τα νέα μου

Συνέντευξη Ν. Μηταράκη στο Taxheaven.gr για το επάγγελμα των λογιστών

Συνέντευξη Ν. Μηταράκη στο Taxheaven.gr για το επάγγελμα των λογιστών

Συνέντευξη του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Νότη Μηταράκη στον διαδικτυακό κόμβο Taxheaven.gr σχετικά με τις εξελίξεις στο επάγγελμα των λογιστών.

Ερ.: Κύριε Μηταράκη, με αφορμή τις αλλαγές που επιφέρει ο Ν. 4152/2013 έχει ξεσπάσει «πόλεμος» μεταξύ του ΟΕΕ και του Υπουργείου Ανάπτυξης. Σας κατηγορούν ότι με τις νέες ρυθμίσεις ισοπεδώθηκε η διαμόρφωση των τάξεων και η τριτοβάθμια εκπαίδευση και δημιουργούνται σοβαροί κίνδυνοι για τα φορολογικά έσοδα και τις επιχειρήσεις. Τι απαντάτε;

Επειδή έχει γίνει αρκετή συζήτηση για το επάγγελμα των λογιστών, είναι απαραίτητο να κάνω δύο σχόλια. Πρώτον, στόχος των νέων διατάξεων είναι να απλοποιήσει το σύστημα. Είχαμε τέσσερις κατηγορίες λογιστών, οι οποίες ενοποιήθηκαν σε δύο. Η Α’ τάξη περιλαμβάνει τα διπλογραφικά βιβλία, δηλαδή τα πιο πολύπλοκα από τεχνικής άποψης και η δεύτερη τάξη που θα περιλαμβάνει τα απλογραφικά.

Στην κατηγορία Α πρόσβαση θα έχουν μόνο οι πτυχιούχοι. Αυτό το διευκρινίζω, γιατί έγινε μεγάλη συζήτηση για τα δικαιώματα των μη πτυχιούχων. Στην κατηγορία Β δίνεται το δικαίωμα σε βοηθούς λογιστών μετά από πολυετή εμπειρία και σε αποφοίτους άλλων προγραμμάτων κατάρτισης στο λογιστικό επάγγελμα, να έχουν πρόσβαση σ’ αυτήν την κατηγορία. Διευκρινίζω ότι αυτό ίσχυε και με το Ν.2515/97 ο οποίος έδινε το δικαίωμα στους αποφαίτους λυκείου να τηρούν απλογραφικά βιβλία μέχρι 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Αυτό που άλλαξε με τη διάταξη, είναι τα χρόνια. Από δεκατρία έως δεκαπέντε χρόνια, πάει στα πέντε έως επτά. Άρα, δεν αλλάζει η ουσία. Δεν δώσαμε πρόσβαση σε νέες κατηγορίες, στους μη πτυχιούχους πανεπιστημίων. Απλώς επιταχύναμε τη διαδικασία.

Για όλα αυτά έγινε διάλογος με το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος. Τι ζήτησαν από τον διάλογο; Περισσότερα δικαιώματα στους Α εις βάρος των Β και περισσότερα χρόνια στις μεταβάσεις των κατηγοριών. Εγώ αντιλαμβάνομαι το ενδιαφέρον των λογιστών να κρατήσουν για περισσότερα χρόνια έξω από το επάγγελμα τους άλλους λογιστές, αντιλαμβάνομαι όμως και την αγωνία των νέων παιδιών, που έχουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, έχουν τις γνώσεις και θέλουν το δικαίωμα να δουλέψουν. Αυτό είναι το νόημα των διαρθρωτικών αλλαγών, να δώσουμε στα νέα παιδιά, που υπάρχει 60% ανεργία, το δικαίωμα να δουλέψουν.

Ερ.: Γιατί έπρεπε να καταλήξουμε σε αυτές τις ρυθμίσεις από τη στιγμή που ο Ν. 2515/1997 και το ΠΔ 340/98 ικανοποιούσε τις βασικές αρχές της απελευθέρωσης;

Τις αλλαγές τις ζήτησε η τρόικα και όχι το Υπουργείο. Και τις ζήτησε μετ’ επιτάσεως θέτοντας εξαρχής την αξίωση να καταργηθούν όλες οι τάξεις. Να μην υπάρχει κανένας διαχωρισμός και όλα να ρυθμίζονται από την αγορά και τις επιχειρήσεις. Αυτό δεν το δεχθήκαμε και το αποτρέψαμε. Απορρίψαμε επίσης και άλλες προτάσεις που ισοδυναμούσαν με κατάργηση του ρόλου του επιμελητηρίου. Εμείς λοιπόν δώσαμε την μάχη για να μην οδηγηθούμε σε αυτές τις ανατροπές και είναι κρίμα που σε αυτή τη μάχη δεν μας συμπαραστάθηκε η ηγεσία του ΟΕΕ.

Ερ.: Είναι πάντως αδιαμφισβήτητο ότι από τις νέες ρυθμίσεις πλήττονται ευθέως οι επαγγελματίες Λογιστές Φοροτεχνικοί της Γ ειδικής τάξης καθώς τους αφαιρείται το δικαίωμα τήρησης διπλογραφικών βιβλίων μέχρι 900.000,00 Ευρώ. Ποιά είναι η δική σας θέση κ. Υπουργέ; Το Ο.Ε.Ε. έχει εκφράσει άποψη προς το Υπουργείο Ανάπτυξης σχετικά με αυτό το θέμα, και εάν ναι ποιά είναι αυτή;

Το Ο.Ε.Ε. στην πιο πρόσφατη επιστολή του προτείνει να ενταχθούν στη Β’ τάξη. Με την έως τώρα ισχύουσα νομοθεσία, οι Λογιστές Φοροτεχνικοί της Γ ειδικής τάξης είχαν ήδη το δικαίωμα, παρότι δεν είναι πτυχιούχοι, να τηρούν διπλογραφικά βιβλία. Δηλαδή με την υπάρχουσα νομοθεσία είχαμε αποδεχθεί περισσότερα δικαιώματα σε μη πτυχιούχους, σε σχέση με τον νόμο του 2013. Και μόνο το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι είναι άδικη η πρόσφατη κριτική. Αναζητούμε τώρα την πιο δίκαιη λύση, την οποία θα καταθέσουμε άμεσα στην Βουλή.

Ερ.: Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία υπογραφής του κώδικα δεοντολογίας Λογιστών και Φοροτεχνικών. Το επιμελητήριο μιλά για περίεργα γραφειοκρατικά εμπόδια εκ μέρους της πολιτείας που εμποδίζουν την ολοκλήρωση των διαδικασιών.

Στο διάλογο με το ΟΕΕ για τον Κώδικα Δεοντολογίας υπογραμμίσαμε ότι ο Κώδικας πρέπει να είναι σύννομος, δηλαδή σύμφωνος με την νομοθεσία για την πρόσβαση στο επάγγελμα. Τα προσχέδια του ΟΕΕ δεν ανταποκρίνονται σε αυτή την αρχή, καθώς θέτουν νέα εμπόδια πρόσβασης. Έχουμε στείλει συγκεκριμένα σχόλια αλλά μέχρι στιγμής δεν ανταποκρίνεται το Επιμελητήριο. Και δεν σας κρύβω ότι με προβληματίζει η καθυστέρηση του ΟΕΕ στο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της νομοθεσίας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση