Τα νέα μου

Με ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, επιστρέψαμε στα γνωστά προσκόμματα για τις επενδύσεις

Με ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, επιστρέψαμε στα γνωστά προσκόμματα για τις επενδύσεις

Άρθρο του Ν. Μηταράκη, Βουλευτή Χίου της Νέας Δημοκρατίας, τέως Υφυπουργού Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας στο ProNews.gr.

Το 2013 με την στήριξη του πρώην Πρωθυπουργού Α. Σαμαρά εισηγήθηκα στη Bουλή το πρόγραμμα για τη «Χρυσή Βίζα» και με τον ν. 4146/2013 προχωρήσαμε στην θεσμοθέτηση της απόφασης για τη χορήγηση αδειών διαμονής στην Ελλάδα σε υπηκόους τρίτων χωρών, όταν αυτοί προέβαιναν στην αγορά ακινήτων (αξίας μεγαλύτερης των 250.000 Ευρώ), είτε συμμετείχαν στην πραγματοποίηση στρατηγικών επενδύσεων.

Μετά τη δημιουργία του θεσμικού πλαισίου εργαστήκαμε συστηματικά με τον Γενικό Γραμματέα Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής, για να ξεπεράσουμε πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια και να καταστήσουμε τη διαδικασία φιλική για τον υποψήφιο επενδυτή.

Στον τομέα του… μάρκετινγκ μπήκε το Invest In Greece αλλά και το Υπουργείο Εξωτερικών με τα κατά τόπους Προξενεία προκειμένου να ενημερωθούν οι υποψήφιοι επενδυτές. Παρέχοντας μεταξύ άλλων και φυλλάδια όχι μόνο στις διαδεδομένες γλώσσες Αγγλικά και Γαλλικά, αλλά και σε άλλες όπως τα Κινέζικα, τα Ρώσικα, τα Αραβικά, κλπ.

Όλες αυτές οι προσπάθειες σταμάτησαν τον Δεκέμβριο του 2014 με την προκήρυξη των εθνικών εκλογών. Και δυστυχώς ουδέποτε συνεχίστηκαν από τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ. Πλέον το πρόγραμμα έχει αφεθεί στην τύχη του και η μόνη δημόσια παρέμβαση που έχει καταγραφεί ήταν αυτή του αρμόδιου για τις επενδύσεις Υφυπουργού Εξωτερικών με την οποία μας γνωστοποίησε πως… ψάχνουν υποψήφιους επενδυτές ανάμεσα στους χιλιάδες πρόσφυγες που έφτασαν στην Ελλάδα!!!

Πρόσφατα μια έγκυρη εφημερίδα με εκτενές δημοσίευμα της, έκανε γνωστό ότι το πρόγραμμα εξελίσσεται σε Ελληνικό Βατερλώ. Ότι τα γραφειοκρατικά εμπόδια έχουν πολλαπλασιαστεί και ότι το πρόγραμμα υπονομεύεται άμεσα από την αβεβαιότητα που επικρατεί για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας, την υψηλή φορολογία και βέβαια από τα capital controls. Στο ίδιο δημοσίευμα αναφερόταν μάλιστα ότι η Ελλάδα έχει δώσει μόνο 1.000 άδειες παραμονής από την έναρξη του προγράμματος (οι 500 είχαν δοθεί το 2014) ενώ άλλες χώρες έχουν προσφέρει πολλές περισσότερες. Η Πορτογαλία 6.000 και η Λετονία άνω των 13.000 αδειών.

Το τελευταίο διάστημα στην ρητορική της κυβέρνησης έχει μπει για τα καλά η σημασία της ανάπτυξης, της προσέλκυσης επενδύσεων και του ρόλου που καλείται να διαδραματίσει ο ιδιωτικός τομέας. Δυστυχώς όλα αυτά δεν συνδυάζονται με τις απαιτούμενες αλλαγές στον τρόπο της  διακυβέρνησης.

Το μομέντουμ που δημιουργήθηκε την περίοδο 2012-2014 χάθηκε. Η προσπάθεια να γίνουμε μια χώρα φιλική στις επενδύσεις έμεινε στη μέση. Και επιστρέψαμε στα γνωστά προσκόμματα που διώχνουν όχι μόνο τις μεγάλες αλλά και τις πιο μικρές επενδύσεις.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση