Τα νέα μου

Συνέντευξη Ν. Μηταράκη στο ChiosIn.gr

Συνέντευξη Ν. Μηταράκη στο ChiosIn.gr

Συνέντευξη παραχώρησε ο Υποψήφιος Βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης στο Chiosin.gr και τη δημοσιογράφο κα. Μαρία Παππά. Αναλυτικά:

Ερώτηση: Από τις εκλογές του Ιανουαρίου έως τώρα: ποιος είναι ο απολογισμός για τη χώρα. Πως κρίνει η ΝΔ τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τους Ευρωπαίους εταίρους;

Απάντηση: Κα Παππά τα αποτελέσματα της πολιτικής του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου μιλάνε από μόνα τους. Φόρτωσαν με ένα νέο – το πιο οδυνηρό – μνημόνιο τη χώρα και  έφεραν νέα φορολογικά μέτρα ύψους 14 δις ευρώ που θα πληρώσουν τα φυσικά πρόσωπα, οι επιχειρήσεις, οι αγρότες και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες. Έσυραν τη χώρα στα όρια της εξόδου από την Ευρώπη, στις κλειστές τράπεζες και τα,  capital controls. Αύξησαν την ανεργία. Έβαλαν στο στόχαστρο τους νησιώτες καταργώντας την έκπτωση στο ΦΠΑ. Η ελληνική οικονομία κατρακύλησε στην ύφεση, τα ελλείμματα επέστρεψαν και οι επενδύσεις πάγωσαν. Ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος που έφερε τη συμφωνία, Ομολόγησε ότι «ηττήθηκαν» στη διαπραγμάτευση…

Ερώτηση: Στο σημείο που φτάσαμε αναγνωρίζονται λανθασμένοι χειρισμοί και κατά την περίοδο διακυβέρνησης ΝΔ;

Απάντηση: Εμείς έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας για την τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ και την συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ που ακολούθησε. Μετά τις ευρωεκλογές του 2014 παρασυρθήκαμε από τη δίνη του λαϊκισμού της αντιπολίτευσης. Είχαμε καταφέρει να κλείσουμε τη συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, είχαμε κάνει μια πετυχημένη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές και έπρεπε να είχαμε κινηθεί αστραπιαία για να κλείσει η 5η αξιολόγηση. Δυστυχώς πατήσαμε φρένο και αυτό τελικά το πληρώσαμε στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Ερώτηση: Μείζον θέμα το μεταναστευτικό. Πόσο έτοιμη είναι η χώρα να το αντιμετωπίσει;

Απάντηση: Εκτός από την ετοιμότητα, έχει επίσης σημασία η αποφασιστικότητα, η διοικητική ικανότητα, η συνεργασία των αρμοδίων και συναρμοδίων φορέων κ.ο.κ. Και σε όλα αυτά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ απέτυχε παταγωδώς. Εμείς στη Νέα Δημοκρατία και εγώ προσωπικά, προειδοποιούσαμε από τον Φεβρουάριο την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ότι το μεταναστευτικό θα φουντώσει το καλοκαίρι και ότι έπρεπε να πάρουν μέτρα. Μάταια όμως. Επέδειξαν τραγική ολιγωρία και δεν έκαναν το παραμικρό για  να ενισχυθούν οι κρατικές δομές στα νησιά. Δεν έκαναν τίποτα από όλα αυτά που ζητούσε η Κομισιόν και η  Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Το αποτέλεσμα αυτής της ανικανότητας φάνηκε τώρα από τις ενέργειες της υπηρεσιακής κυβέρνησης που μέσα σε επτά ημέρες προχώρησε στη συγκρότηση της διαχειριστικής αρχής. Έκανε δηλαδή ότι δεν μπόρεσε να κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε επτά μήνες.

Ερώτηση: ΕΝΦΙΑ: Θα καταργηθεί; ποια είναι τα πλάνα του κόμματος;

Απάντηση: Η Νέα Δημοκρατία είναι πολιτικά και ιδεολογικά υπέρ της χαμηλής φορολογίας και των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων. Στην παρούσα φάση όμως για να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει είτε να έχουμε σημαντικά πλεονάσματα είτε να βρεθεί ένα ισοδύναμο μέτρο ύψους 2,6 δις ευρώ. Δεν είναι καθόλου εύκολο. Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να αντιμετωπιστούν ορισμένες αδικίες. Προσωπικά, έχω προτείνει ο φόρος αυτός να φύγει από το κράτος και να περάσει στην τοπική Αυτοδιοίκηση. Να αποκτήσει ανταποδοτικό χαρακτήρα και να αποφασίζουν οι Δήμαρχοι για το αν θα υπάρχει και ποιο θα είναι το ύψος του.

Ερώτηση: Συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ ή άλλα κόμματα.

Απάντηση: Ο Πρόεδρος της ΝΔ το έχει ξεκαθαρίσει ότι την επόμενη των εκλογών και εφόσον η ΝΔ πάρει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης θα επιδιώξει ευρύτατες συναινέσεις. Και το έχει πει αυτό γιατί οι κίνδυνοι για τη χώρα ΔΕΝ έχουν περάσει. Τα προβλήματα είναι μεγάλα και είναι μπροστά μας. Αποδείχτηκε ότι δεν λύνονται με ευχολόγια, με ψέματα, με πορείες και με δημοψηφίσματα. Λύνονται με σταθερότητα, συνεργασία, σχέδιο και δουλειά. Το στοίχημα της Ελλάδας μπορούν να το κερδίσουν οι συναινέσεις η συλλογικότητα και η συνένωση δυνάμεων. Αυτό έκαναν και άλλες χώρες που αντιμετώπισαν ανάλογα προβλήματα και κατάφεραν να τα ξεπεράσουν και να βγουν από τα μνημόνια. Πρέπει να αφήσουμε τους αυτοσχεδιασμούς και να προχωρήσουμε όλοι μαζί μπροστά. Και αυτή η πρόσκληση της ΝΔ θα αφορά όλα τα κόμματα με σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Ερώτηση: Ποιες είναι οι προτεραιότητες της ΝΔ εφόσον ψηφιστεί από τους πολίτες;

Απάντηση: Προτεραιότητά μας θα είναι να πάρει, και πάλι, μπροστά η πραγματική Οικονομία. Να σταματήσουν τα capital controls. Να ξεμπλοκάρουμε και να επισπεύσουμε την απορρόφηση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ. Να χτίσουμε, χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση, τις προϋποθέσεις για την πλήρη αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ. Να δημιουργήσουμε κλίμα εμπιστοσύνης στην οικονομία, ώστε να γυρίσουν πίσω οι καταθέσεις που έφυγαν, να σταματήσει η φυγή επιχειρήσεων και να ζωντανέψει το ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις.

Ερώτηση: Γιατί κάποιος να ψηφίσει ΝΔ;

Απάντηση: Γιατί από τη Νέα Δημοκρατία θα ακούτε μόνο αλήθειες. Δεν πιστεύουμε ότι κυβερνιέται ένας τόπος με ψέματα. Δεν κυβερνιέται από ανεύθυνους διχασμούς και διαχωρισμούς. Σε αυτές τις εκλογές ο πολίτης έχει τη δυνατότητα να κρίνει και να συγκρίνει. Εμείς στο παρελθόν πήραμε μια οικονομία σε βαθιά ύφεση και την οδηγήσαμε σε ανάπτυξη. Και αυτή τη δουλειά μπορούμε να την ξανακάνουμε και να βγάλουμε τη χώρα Οριστικά έξω από τα μνημόνια.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση