Τα νέα μου

Συνέντευξη Ν. Μηταράκη στο ikarianews.net

Συνέντευξη Ν. Μηταράκη στο ikarianews.net

Συνέντευξη Ν. Μηταράκη με την Τασσώ Γαΐλα στο Ikarianews.net.

Ο Νότης Μηταράκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972 και μετά την αποφοίτησή του από το Αμερικανικό Κολλέγιο Αθηνών (BSc Διοίκησης Επιχειρήσεων) συνέχισε τις σπουδές του στο Η. Βασίλειο όπου και έγινε κάτοχος των ακαδημαϊκών τίτλων (MBA Διοίκησης Επιχειρήσεων) από το INSEAD καθώς και του MSc Βιομηχανικές Σχέσεις από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Είναι Εταίρος(Fellow)του Βρετανικού Ινστιτούτου Διοίκησης Επιχειρήσεων και κάτοχος του διεθνούς τίτλου Πιστοποιημένου Αναλυτή. Επίσης, έχει διατελέσει πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Τραπεζικών Μ. Βρετανίας και μέλος του Δ.Σ της Βρετανικής Εταιρείας Πιστοποιημένων Οικονομικών Αναλυτών.Το 2005 έλαβε το βραβείο του καλύτερου αναλυτή στον τομέα Λιανικού Εμπορίου στην Ευρώπη και άσκησε πολυετή διεθνή επαγγελματική σταδιοδρομία στον ιδιωτικό τομέα πριν επιστρέψει στην Ελλάδα το 2010.

 1. κ. Μηταράκη είστε κάτοχος άριστης παιδείας και πολλών διακρίσεων από την επαγγελματική σας δράση στο Λονδίνο. Πως και γιατί πήρατε την απόφαση να διακόψετε το 2010 μια σταδιοδρομία με συνεχή ανέλιξη και να επιστρέψετε στην Ελλάδα για να ασχοληθείτε με την Πολιτική;

Η απόφασή μου να επιστρέψω από τη Μ. Βρετανία στην Ελλάδα δεν ήταν μια απλή αλλαγή καριέρας, αλλά μια βασική επιλογή ζωής. Και αυτό γιατί η πολιτική για μένα δεν είναι καριέρα. Είναι πρόκληση, είναι μεράκι και τελικά είναι και λίγο αυτό που λένε όλοι: μικρόβιο. Ανταποκρίθηκα σε πρόσκληση που μου έγινε το 2010 – στην αρχή της κρίσης, όταν φαινόταν ότι τα πράγματα δεν θα είναι πλέον εύκολα για τη χώρα. Επίσης όμως και ο ρόλος των πολιτικών/ βουλευτών άλλαξε μέσα στα χρόνια της κρίσης: Οι πολίτες έχουν αρχίσει να έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις από το βουλευτή και τον υπουργό τους. Αξιώνουν να έχει γνώσεις, νέες ιδέες, να έχει δουλέψει στην αγορά και να φέρνει αυτή την εμπειρία του στην πολιτική. Θέλω να πιστεύω ότι ανήκω σε αυτή τη νέα γενιά πολιτικών, που μπορώ να ανταποκριθώ στις νέες προκλήσεις και να  προσφέρω στους πολίτες και στη χώρα.

 1. Διατελέσατε βουλευτής Α’ Αθηνών, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας- το 2014-, ενώ από τις 25 Ιανουαρίου του 2015 αναλάβατε καθήκοντα Βουλευτή Χίου, της ιδιαίτερης πατρίδας σας. Η προσαρμογή σας στα Ελληνικά δεδομένα μετά την ευρωπαϊκή κουλτούρα που λάβατε είχε δυσκολίες; Και ποιες οι μέχρι τώρα εντυπώσεις σας από την ενασχόληση σας με την κεντρική Ελληνική Πολιτική Σκηνή;

Καθεμιά από τις θέσεις που αναφέρατε ήταν για μένα ένα σχολείο. Η θητεία μου το 2012-2015 ως Υφυπουργός Ανάπτυξης ήταν σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για τη χώρα: να σας θυμίσω η κυβέρνηση Σαμαρά ανέλαβε σε συνθήκες Grexit και φυγής κεφαλαίων και μέσα σε 2 χρόνια άφησε τη χώρα με ανάπτυξη, ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες, υγιή δημοσιονομικά και την ανεργία σε πτώση. Δουλέψαμε σκληρά και με συνέπεια και τα καταφέραμε. Στο δικό μου κομμάτι έχουμε να επιδείξουμε μεγάλες τομές όπως ο νόμος για τη fasttrack αδειοδότηση επενδύσεων, την Κεντρική Αδειοδοτική Αρχή, το πλαίσιο  για τις Στρατηγικές Επενδύσεις.

Τα τελευταία 2 χρόνια, όντας στην αντιπολίτευση έχω έρθει πολύ κοντά με την Χίο και τα προβλήματά της – τα οποία προσπαθώ όχι μόνο να αναδεικνύω μέσα και έξω από το Κοινοβούλιο, αλλά να προτείνω και λύσεις, να δουλεύω για την επόμενη μέρα με όραμα αλλά και σχέδιο.

 1. Να πάμε Χίο; Και ξεκινάμε με την πρόσφατη ερώτησή σας στον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής όπου και με θέμα:< Μετανάστες και πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στη Χίο επειδή η Κυβέρνηση αδυνατεί να εφαρμόσει τις αποφάσεις της>, ζητάτε να μάθετε –μεταξύ άλλων- ποιες είναι οι σχεδιαζόμενες ενέργειες του Υπουργείου για την αποσυμφόρηση του νησιού δεδομένου όπως αναφέρετε και εσείς στην ερώτησή σας η Χίος σήμερα σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού από όλα τα νησιά. Απορρίφθηκαν πρόσφατα και 400 αιτήσεις για μετανάστες που βρίσκονται στη Χίο. Τι θα γίνει κ. βουλευτά, τι άλλο μπορείτε να κάνετε να βοηθηθεί το νησί σε αυτό το πρωτόγνωρο για τη χώρα θέμα μα ταυτόχρονα επίκαιρο-πολιτικό και με ανθρώπινες προεκτάσεις;

Δυστυχώς η κυβέρνηση με τις πράξεις και τις παραλείψεις της άφησε ένα υπαρκτό πρόβλημα να γιγαντωθεί και να ξεφύγει από τον έλεγχο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στο νησί πάνω από 3.600 μετανάστες και πρόσφυγες και το καλοκαίρι συνήθως οι ροές αυξάνονται. Η θέση μου ήταν από την αρχή συνεπής και σταθερή:

Σήμερα στη Χίο λειτουργούν 2 δομές: Η Σούδα που είναι εμφανώς παράτυπη και έχω μάλιστα προσέλθει στον Εισαγγελέα Χίου για να καταθέσω, γιατί φαίνεται ότι συνεχίζει να λειτουργεί με την ανοχή των υπηρεσιών, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα ασφάλειας τόσο στους μετανάστες όσο και στους κατοίκους. Και στη ΒΙΑΛ όμως υπάρχουν προβλήματα ασφαλείας και αυτό φάνηκε με το τραγικό περιστατικό του ανθρώπου που αυτοπυρπολήθηκε και τελικά υπέκυψε. Από την αρχή διαφώνησα και εξακολουθώ να διαφωνώ με τις πολλαπλές δομές. Χρειάζεται ένα κλειστό κέντρο, προκειμένου να μπορεί να λειτουργεί πιο γρήγορα και αποτελεσματικά και η διαδικασία χορήγησης ασύλου και επαναπροώθησης. Όπως χρειάζεται και ένα κέντρο διοικητικής κράτησης των ανηλίκων, για τη δική τους ασφάλεια, το οποίο είναι και αίτημα της Εισαγγελίας Χίου, η οποία έχει και την ευθύνη της εποπτείας των ασυνόδευτων ανηλίκων. Κλειδί σε αυτό βέβαια είναι πρωτίστως η προστασία των συνόρων μας, αλλά φυσικά και η σωστή και ταχεία λειτουργία των διαδικασιών ασύλου, προκειμένου η Χίος να είναι απλά πέρασμα και όχι τόπος σώρευσης ανθρώπων. Εάν οι δευτεροβάθμιες επιτροπές φτάσουν να  λειτουργούν εντός τριάντα ημερών από το αίτημα ασύλου, στη Χίο δεν θα ήταν σήμερα πάνω από διακόσιοι-τριακόσιοι πρόσφυγες και μετανάστες, αριθμός που με άνεση και με ανθρώπινες συνθήκες θα μπορούσε να φιλοξενήσει η ΒΙΑΛ.

 1. Είστε ένας πετυχημένος οικονομικός αναλυτής. Θα μας πείτε την προσωπική σας άποψη για τα παζάρια της Κυβέρνησης να ρίξει το αφορολόγητο στα 6.οοο ευρώ ή και λιγότερο και το βασικό μισθό στα τάρταρα όταν o δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχωρεί συνεχώς και το 63% του πληθυσμού μόλις και τα βγάζει πέρα;

Η κυβέρνηση καθυστέρησε ένα χρόνο να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση. Και το έκανε φέρνοντας άλλα 3,6 δις νέα μέτρα (1,8 από το αφορολόγητο και ας μην ξεχνάμε και το 1,8 δις από τις συντάξεις μέσω της προσωπικής διαφοράς) τα οποία δεν υπήρχαν καν στο δικό της 3ο Μνημόνιο. Η κυβέρνηση, οδηγούμενη σε μεγάλο βαθμό από τις ιδεοληψίες και τις αγκυλώσεις της, επιβάλει διαρκώς νέα βάρη σε μια βάση που συνεχώς συρρικνώνεται – δηλαδή είμαστε πολύ κοντά και ήδη το βλέπουμε να συμβαίνει: οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις που μέχρι σήμερα πλήρωναν τους φόρους και τις ασφαλιστικές τους εισφορές, να μη μπορούν πλέον να το κάνουν. Και γιατί φτάσαμε σε αυτό το σημείο; Γιατί η ίδια η κυβέρνηση επέδειξε εγκληματική ολιγωρία στο κλείσιμο της αξιολόγησης. Από την άλλη πήρε πίσω μεταρρυθμίσεις που είχαν γίνει επί κυβέρνησης Σαμαρά, να θυμίσω ότι αντί να εφαρμόσει τις απλοποιημένες διαδικασίες για την αδειοδότηση επιχειρήσεων του νόμου Χατζηδάκη, έφερε ένα νέο νόμο που ουσιαστικά διατηρεί τη γραφειοκρατία και τα εμπόδια. Από την άλλη, δίνει διαρκώς μηνύματα ότι αναξιοπιστίας προς τους επενδυτές: ένα χρόνο τώρα δεν έχει στελεχωθεί καν το Γραφείο Ελληνικού που είναι αρμόδιο για την αδειοδότηση της επένδυσης στο Ελληνικό. Τέλος έχει δημιουργήσει ένα εχθρικό περιβάλλον για τις επενδύσεις: ΦΠΑ στο 24%, φόρο επιχειρήσεων 29%, ασφαλιστικές εισφορές που φτάνουν το 37%. Πρόκειται για εξοντωτικές επιβαρύνσεις που θα βυθίζουν διαρκώς τη χώρα στην ύφεση.

Ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα σημαντικά προβλήματα και στέκεται απέναντι στους πολίτες, είναι το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά. Με αποκλειστική ευθύνη του κ. Τσίπρα, το ΦΠΑ των νησιών μπήκε στο κάδρο της διαπραγμάτευσης. Εξαιτίας της καταστροφικής πρώτης περιόδου ΣΥΡΙΖΑ, υπέγραψε την αύξηση των συντελεστώνστο 24%. Στη συνέχεια μας παρουσίασαν ως βασική επιτυχία και ακούσαμε διθυράμβους ότι κατάφεραν (!) να επιτύχουν την αναστολή της εφαρμογής του μέτρου για ένα χρόνο και μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2017. Δυστυχώς αυτό συνιστά εμπαιγμό των νησιωτών και προσβολή στη νοημοσύνη μας.

Η κυβέρνηση εμμένει σε αυτή την αποτυχημένη συνταγή επιβολής νέων φόρων: θεωρητικά στηρίζει τους αδύναμους και αναδιανέμει το εισόδημα υπέρ τους. Ξεχνά όμως ότι για να μοιράσεις εισόδημα πρέπει πρώτα να το παράξεις. Με τις ενέργειές της αφαιρεί διαρκώς πλούτο και αντί να στηρίζει τους αδύναμους, δημιουργεί διαρκώς νέες τάξεις αδυνάμων. Έχει καταλήξει να ανακυκλώνει τη μιζέρια και τη φτώχεια.

 1. Η δράση σας, η παρουσία σας στη Βουλή ως ακρίτας πολιτικός αξιοπρόσεκτη με συνεχείς επίκαιρες ερωτήσεις. Στέκομαι σε ερώτησή σας για αγροτικό θέμα για να σας ρωτήσω αν κατά την γνώμη σας η αγροτική τάξη την σημερινή εποχή της παγκοσμιοποίησης με την προώθηση των μεταλλαγμένων προϊόντων κ.λπ. και την είσοδο των τεχνιτών τροφών στην διατροφή μας έχει μέλλον;Αν ναι, στη Χίο με τι κίνητρα θα προτρέπατε τους νέους να ασχοληθούν με τη γη;

Ο πρωτογενής τομέας, ασφαλώς και έχει ρόλο να διαδραματίσει και πρέπει να στηριχτεί. Ωστόσο, ακριβώς όπως και εσείς επισημαίνετε, οι σημερινές νέες προκλήσεις (παγκοσμιοποίηση, εμπορικές συμφωνίες, εξέλιξη της τεχνολογίας στον αγροδιατροφικό τομέα, μόλυνση περιβάλλοντος) δημιουργούν ένα νέο πλαίσιο. Χρειαζόμαστε ένα νέο πρότυπο αγρότη – επιχειρηματία με γνώσεις, που να μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις, αλλά και στήριξη ενός νέους υγιούς συνεταιριστικού μοντέλου χωρίς τις παθογένειες του παρελθόντος, που θα επιτυγχάνει οικονομίες κλίμακας αλλά και θα διευκολύνει τη σύνδεση της παραγωγής με τη μεταποίηση και τα δίκτυα διανομής.

Οι αγρότες και γενικότερα όσοι εργάζονται στον πρωτογενή τομέα επλήγησαν και αυτοί από τις πολιτικές της κυβέρνησης. Το νέο ασφαλιστικό οδήγησε σε υπέρογκες εισφορές για αυτούς, η επιβάρυνση δε πολλαπλασιάζεται όταν πρόκειται για οικογενειακές εκμεταλλεύσεις. Το νέο φορολογικό επίσης. Από την άλλη είμαστε πολύ χαμηλά στην απορρόφηση των πόρων από κοινοτικά προγράμματα, σε μια εποχή που οι αγρότες μας έχουν ανάγκη χρηματοδότησης. Τέλος, η κυβέρνηση επιδεικνύει επικίνδυνα χαμηλά αντανακλαστικά όταν πρόκειται για την προστασία των τοπικών μας προϊόντων, όπως έγινε πρόσφατα με τον Κανονισμό για τα ελληνικά αλκοολούχα ποτά μέσα σε αυτά και η μαστίχα της Χίου. Αντίθετα στο πλαίσιο της εμπορικής συμφωνίας της Ε.Ε. με τον Καναδά, ως κυβέρνηση το 2012-2014 είχαμε πετύχει ένα πολύ θετικό πλαίσιο για τη φέτα που προστάτευε στα όρια του εφικτού τους Έλληνες παραγωγούς και τους άνοιγε την αγορά του Καναδά. Και αυτή την προσπάθεια όμως η τωρινή κυβέρνηση την λοιδόρησε, αλλά δεν έκανε καμιά προσπάθεια να τη βελτιώσει.

 1. 1του Απρίλη και 2 Τουρκικά F16 για άλλη μια φορά παραβίασαν τον εναέριο χώρο πετώντας πάνω από το στρατηγικής σημασίας νησάκι των Οινουσών την Παναγιά. Οι προκλήσεις των γειτόνων διαρκείς πρόσφατα δε ζήτησαν και την αποστρατικοποίηση 12 νησιών ανάμεσα στα οποία η Χίος και τα Ψαρά.Δεδομένου ότι η Τουρκία είναι ένα κράτος αναθεωρητικό που διαρκώς συσσωρεύει ισχύ και επομένως οι διαρκείς και συστηματικές παραβιάσεις του εναερίου χώρου μας θα επαναλαμβάνονται συνεχώς, συμφωνείται με την πάγια τακτική των Ελληνικών κυβερνήσεων κατευνασμού- έναντι της Τουρκίας- και εφησυχασμού- της κοινής γνώμης εσωτερικά- ή υιοθετείται τη λογική του κορυφαίου Ιστορικού Θουκυδίδη «το αντίπαλον και ελεύθερον καθίσταται»(= η αποτροπή –αξιόπιστη απειλή επιβολής αναλόγου κόστους, διασφαλίζει την ελευθερία).;

Ζούμε δυστυχώς σε μια εξαιρετικά ρευστή εποχή, με ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή, έξαρση των τρομοκρατικών επιθέσεων, πολιτική ρευστότητα στη γειτονική Τουρκία. Είναι εποχές που χρειάζεται ψυχραιμία, αλλά και σταθερότητα και συνέπεια λόγων και πράξεων. Το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί σταθερή ασπίδα ασφαλείας, και πολλά θέματα λύνονται αντιμετωπίζονται συνολικά στο πλαίσιο της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, ωστόσο αυτό δεν πρέπει να αποτελεί αφορμή για εφησυχασμό.

 1. Τελευταία οι συζητήσεις για Αναθεώρηση του Συντάγματος πληθαίνουν,μα για να γίνει αναθεώρηση του Συντάγματος πρέπει να μην παραβιάζεται το ισχύον Σύνταγμα και να υπάρχει πλήρης ελευθερία άσκησης της εθνικής κυριαρχίας κάτι που δεν υπάρχει λόγω των δεσμεύσεων που έχομε απέναντι στους δανειστές που θα παρέμβουν,-εύλογο από έρχεται η πολιτική αναθεώρηση-, γιατί θέλουν μείωση των κοινωνικών δικαιωμάτων, μείωση των διαδικασιών της Βουλής ώστε να περνούν νόμιμα ότι περνούν σήμερα παράνομα. Το Ελληνικό Σύνταγμα κ. Βουλευτά χρήζει αναθεώρησης εδώ και τώρα;

Το Σύνταγμα της χώρας είναι το βασικό νομικό κείμενο που θέτει τις αρχές της λειτουργίας της πολιτείας και του πολιτεύματος, το πλαίσιο προστασίας των ατομικών και συλλογικών ελευθεριών, τις αρχές διάκρισης των εξουσιών. Ξεκινάμε από την παραδοχή ότι χρειάζεται όντως μια γενναία αναθεώρηση, ώστε να καταλήξουμε σε ένα σύγχρονο κείμενο. Μέσω του Συντάγματος, θα πρέπει να διασφαλίζεται η κυβερνητική και κοινοβουλευτική θητεία, να αναβαθμιστεί ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, να ενισχύεται η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και θα διασφαλίζεται η διάκριση των εξουσιών, να τίθεται το πλαίσιο για ένα σύγχρονο φορολογικό και ασφαλιστικό περιβάλλον. Αυτές οι αρχές έχουν ειπωθεί και από τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

Τώρα ως προς την ανάκτηση του ελέγχου της οικονομίας μας αυτό είναι οπωσδήποτε το ζητούμενο, αλλά επιτρέψτε μου να πω ότι αυτό δεν θα επιτευχθεί μέσω της αναθεώρησης του Συντάγματος. Κλειδί για να έχουμε ξανά τον έλεγχο είναι η οικονομική ανάπτυξη, η ανόρθωση της οικονομίας μας, ώστε να μπορούμε να καλύπτουμε τις ανάγκες μας χωρίς ειδικούς μηχανισμούς και επιτροπείες.

 1. Ζούμε σε μια μεταμοντέρνα φιλελεύθερη κοινωνία με βασική αντίληψη ότι όλα είναι υποκειμενικά και δεν υπάρχει πνευματικός συνεκτικός δεσμός ανάμεσα στους ανθρώπους. Είχατε καταθέσει ερώτηση και για το έθιμο του ρουκετοπόλεμου στο Βροντάδο της Χίου. Αυτό γιατί; Πιστεύετε ότι τα έθιμα και η διατήρησή τους μπορούν να συμβάλλουν στην τήρηση του ξεχωριστού χρώματος ταυτότητας ενός τόπου ή ότι ο άνθρωπος θα ξαναγίνει συλλογικό όν μέσω της αναγέννησης της Παράδοσης;

Τα έθιμα αποτελούν έκφραση της συλλογικής μνήμης ενός τόπου και ενός λαού όπως αυτή εξελίσσεται μέσα στο χρόνο. Είναι ο συνδετικός μας κρίκος με το παρελθόν και αποτελούν μέρος αυτών που θα κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές. Και να μην παραβλέψω και τις οικονομικές προεκτάσεις ενός εθίμου, ότι αποτελούν την καλύτερη διαφήμιση ενός τόπου και προσελκύουν επισκέπτες. Για όλους αυτούς του λόγους, πρέπει να τα στηρίζουμε και να τα ενισχύουμε, πάντα όμως μέσα στο πλαίσιο που ορίζεται από το νόμο και με τρόπο που να εξασφαλίζεται η ασφάλεια και η περιουσία των πολιτών. Έχοντας όλα αυτά ως βασική μου θέση έχω εργαστεί πολύ για να αναγνωριστεί ο ρουκετοπόλεμος και νομικά ως έθιμο, ώστε να εξασφαλίζεται και η συνέχισή του, αλλά και η ασφάλεια των περιοίκων.

 1. Ο Πλάτωνας στον διάλογο της Πολιτείας του μας μιλά για την ιδεώδη πολιτεία που διασφαλίζει στον πολίτη τον άριστο βίο. Αρχαία Ελλάδα, εδώ γεννήθηκε η ρητορική και η Δημοκρατία. Σύγχρονη Ελλάδα, παρακμή και πλήρη απαξίωση πολιτικών και πολιτικής… Τον Σεπτέμβρη του 2015 η αποχή στις εκλογές έφτασε το 45,2% έναντι του ποσοστού 24% του 2004. Τι είναι αυτό που θα ξαναφέρει τους Έλληνες στις κάλπες κ. βουλευτά;

Η συμμετοχή στις εκλογές δεν είναι μόνο δικαίωμα του πολίτη… είναι και σημαντική του υποχρέωση. Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι ειδικά τα χρόνια της κρίσης ο πολίτης εξέφρασε την κόπωση και τη δυσαρέσκειά του κυρίως μέσα από την κάλπη. Είχαμε και αύξηση ης αποχής, αλλά και τάση των πολιτών προς ακραίες επιλογές, είτε προς τα αριστερά, είτε προς τα δεξιά. Ως ένα βαθμό τέτοια φαινόμενα είναι κατανοητά και αναμενόμενα, αλλά έχοντας βιώσει τα τελευταία δύο χρόνια τις συνέπειες του λαϊκισμού, περιμένω οι πολίτες να επιστρέψουν στον ορθολογισμό καινα συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχουν εύκολες ή μαγικές λύσεις.  Βέβαια εκεί μπαίνει και η δική μας ευθύνη των πολιτικών η οποία είναι πολύ μεγάλη: μετά από εφτά χρόνια θυσιών οι πολίτες πρέπει να δουν το όραμα της επόμενης ημέρας. Να δουν ότι οι θυσίες τους πιάνουν τόπο και ότι όσα γίνονται σήμερα είναι ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας. Κάτι βέβαια που είχε αρχίσει να φαίνεται στα τέλη του 2014, αλλά δυστυχώς διεκόπη απότομα όταν ο ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε τις εκλογές του 2015.

 1. Πρόσφατα επισκεφτήκατε τις Σέρρες και με αφορμή αυτή σας την επίσκεψη μας δίνετε ένα θετικό και ένα αρνητικό από την μακρόχρονη πολιτική θητεία του Κωνσταντίνου Καραμανλή και ιδρυτή του κόμματός σας;

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν ένας οραματιστής, ένας άνθρωπος που είδε πολύ μπροστά από την εποχή του, αλλά και πραγματιστής, που αντιλαμβανόταν τις ανάγκες και τους περιορισμούς κάθε εποχής.Τα λόγια του το 1976 «Η Ελλάς πολιτικά, αμυντικά, οικονομικά, πολιτιστικά ανήκει στη Δύση», αποτέλεσαν το δόγμα της μετέπειτα πορείας της χώρας μέχρι και σήμερα. Ως Εθνάρχης κρίνεται για το συνολικό του έργο, του οποίου οι βασικοί άξονες συνοψίζονται: Στη μεγάλη οικονομική ανάπτυξη και τα μεγάλα έργα των δεκαετιών 1950-1960, υπό τη δική του διαχείριση, αρχικά ως Υπουργός και μετέπειτα ως Πρωθυπουργός, την αποκατάσταση και την ομαλή μετάβαση στην κοινοβουλευτική δημοκρατία μετά τη δικτατορία των συνταγματαρχών, και τελικά την ένταξη της Ελλάδας ως το δέκατο μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το συνολικό αυτό έργο του τον έχει κατατάξει στην κοινή συνείδηση των πολιτών ως Εθνάρχη.

 1. Εκτός του μεταναστευτικού άλλα δύο σημαντικά προβλήματα της Χίου που κατά τη γνώμη σας χρήζουν άμεσης επίλυσης;

Το βασικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή στη Χίο είναι οι καθυστερήσεις ή η πλήρης εγκατάλειψη βασικών έργων υποδομής, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν καταλύτες ανάπτυξης για το νησί. Για το λόγο αυτό κατέθεσα ερώτηση στη Βουλή προς 9 υπουργούς με 40 ερωτήματα για δέκα βασικά έργα. Ο διάδρομος του αεροδρομίου δε μπορεί να υποστηρίξει μεγάλα αεροσκάφη και ουσιαστικά η Χίος έχει αποκλειστεί από το σχεδιασμό των πτήσεων charter και των touroperators. Το λιμάνι, που σήμερα αποτελεί μια εξαιρετικά κακή εικόνα για τον επισκέπτη, σχεδόν τριτοκοσμική επιτρέψτε μου να πω, πρέπει να αναπτυχθεί ώστε να προσφέρει υπηρεσίες ποιότητας με ασφάλεια. Το τρίπτυχο ανάπτυξης του λιμανιού θα πρέπει να είναι: τουρισμός κρουαζιέρας, τουρισμός μικρών σκαφών και προσέλκυση επισκεπτών από Τουρκία.

Πέρα από τα έργα υποδομής, σήμερα εκλείπουν τα αναπτυξιακά κίνητρα. Η απορρόφηση των κονδυλίων ΕΣΠΑ είναι εξαιρετικά χαμηλή, γιατί δεν υπάρχουν και στοχευόμενα προγράμματα. Τέλος, η γενικότερη πολιτική της σημερινής κυβέρνησης με την εξίσωση των συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά στο 24%, τις διαρκείς εξαγγελίες για αναπτυξιακά κίνητρα που όμως ποτέ δεν υλοποιούνται βλάπτουν καθημερινά τις προοπτικές για το νησί μας.

 1. κ. Μηταράκη, μια υποθετική ερώτηση γνωρίζοντας την μεγάλη σας αδυναμία στις Τέχνες. Αν ζούσε ο σημαντικός εικαστικός δημιουργός Γιάννης Μηταράκης-θείος του αειμνήστου πατέρα σας Αντώνη- και, σας ζητούσε να του προτείνεται ένα τοπίο της Χίου να το αποτυπώσει για σας στον καμβά, ποιο τοπίο του νησιού θα επιλέγατε;

Από τα τοπία της Χίου, με μαγεύει πάντα η θέα της θάλασσας από τη Βόρειο-Δυτική πλευρά του νησιού. Η θέα από την Αμανή. Το πάντρεμα του βουνού και της θάλασσας, του πράσινου και του γαλάζιου, του ταξιδιού και της επιστροφής στην πατρίδα. Αυτές οι αντιθέσεις είναι που θα ήθελα να τις δω αποτυπωμένες στον καμβά.

 1. Δηλώσατε σε συνέντευξη σας ότι η σύζυγός σας έκανε μεγάλη θυσία διακόπτοντας την καριέρα της στο Λονδίνο για να σας ακολουθήσει το 2010 στην Ελλάδα και στη νέα σας δράση με την πολιτική. Εσείς κ. Μηταράκη, θα κάνατε μια αντίστοιχη θυσία για εκείνην;

Οπωσδήποτε μέσα σε μια οικογένεια, λαμβάνει κανείς αποφάσεις με γνώμονα τις ανάγκες και των υπόλοιπων μελών. Εάν υπήρχε μια αντίστοιχη πρόταση για εκείνη θα ήταν κάτι που θα σκεφτόμασταν σοβαρά και θα το συζητούσαμε, πάντα σκεφτόμενοι εκτός από τις προοπτικές για την επαγγελματική μας εξέλιξη και το καλό της οικογένειάς μας και του παιδιού μας.

Ο βουλευτής Χίου Νότης Μηταράκης, οικονομικός Αναλυτής, είναι παντρεμένος με την πανεπιστημιακό Μαρία Δουρίδα υποψήφια διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α και εξωτερική εξετάστρια στο University of Hertfordshire και είναι γονείς ενός παιδιού, της μικρής Ελισάβετ.

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση