Τα νέα μου

Η κατάργηση του νησιωτικού ΦΠΑ ήταν πρόταση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ

Η κατάργηση του νησιωτικού ΦΠΑ ήταν πρόταση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ

Άρθρο Ν. Μηταράκη, Βουλευτή Χίου της Νέας Δημοκρατίας στο Liberal.gr για την κατάργηση του νησιωτικού ΦΠΑ με πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Τα νησιά μας, ειδικά τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, δέχονται σήμερα μια πρωτοφανή επίθεση από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ.  Και ενώ υπάρχει έξαρση στην επιθετικότητα από τη γείτονα, τα νησιά μας μετατρέπονται σε αποθήκες ψυχών και βάλλονται οικονομικά σε σημείο απαξίωσης.

Ιδιαίτερα επιβλαβής είναι η επικείμενη από 1/1/17 κατάργηση του ειδικού ΦΠΑ στα νησιά, καθεστώτος το οποίο αποτελεί επιτυχία της Ελλάδος στο κοινοτικό κεκτημένο. Αποτελεί ίσως το μοναδικό ουσιαστικό μέτρο για την στήριξη της νησιωτικότητας, όπως απαιτεί και το Σύνταγμα μας. Καθεστώς που η Νέα Δημοκρατία, ως Κυβέρνηση, υπερασπίστηκε αποτελεσματικά στην πράξη.

Τονίζω, ότι την περίοδο 2012-2014 πάρα πολλές φορές η τρόικα επιχείρησε να βάλει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης την εξάλειψη των μειώσεων στον νησιωτικό ΦΠΑ. Όμως η τότε κυβέρνηση ουδέποτε το συζήτησε. Ποτέ δεν το διαπραγματεύτηκε προβάλλοντας τη νησιωτικότητα και την ανάγκη σεβασμού του Συντάγματος.

Πρέπει να ξέρουν όλοι οι νησιώτες, ότι το θέμα μπήκε στην ατζέντα με την επιστολή που απέστειλε ο κ. Τσίπρας στους θεσμούς τον Ιούνιο του 2015. Εκεί αναφέρεται ρητώς ότι σε ότι αφορά τον ΦΠΑ «θα προχωρήσει για λόγους δικαιοσύνης (!) στην εξάλειψη των εκπτώσεων συμπεριλαμβανομένων των νησιών, καθώς και στον εξορθολογισμό των εξαιρέσεων».

Όπως πρέπει να ξέρουν όλοι οι νησιώτες, ότι την επιβολή νέων φορολογικών μέτρων (έναντι της περικοπής των δαπανών) την αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση. Το δήλωσε ευθέως ο  αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis τον Μάιο του 2016.

Εμείς, ως η Νέα Δημοκρατία καταψήφισαμε τον εφαρμοστικό νόμο 4389/2016 ο οποίος καθορίζει τη διαδικασία κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά. Και το κάναμε αυτό καταθέτοντας με τον πιο έντονο τρόπο στην ολομέλεια τη διαφωνία μας και τη ριζική αντίθεση μας.

Όποιος λοιπόν θέλει να επιρρίψει ευθύνες για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών δεν έχει παρά να απευθυνθεί στον ΣΥΡΙΖΑ και στους ΑΝΕΛ που με τις επικίνδυνες ακροβασίες τους οδήγησαν σε νέα επώδυνα και άδικα φορολογικά μέτρα ύψους 9 δισ. ευρώ.

Προσπαθώντας να «μοιράσουν τις ευθύνες τους» ορισμένοι προσπαθούν να βάλουν με κάθε τρόπο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ίδιο κάδρο με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Παραγνωρίζοντας ότι τα μέτρα του 2015 είναι αποτέλεσμα της τραγικής διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015 που μας οδήγησε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό και το τρίτο μνημόνιο. Αυτή η επικίνδυνη και ισοπεδωτική γενίκευση αδικεί κατάφωρα το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Αναγνωρίζω φυσικά ότι, τον Αύγουστο του 2015 όπως και άλλες πολιτικές δυνάμεις (ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι) βάλαμε πλάτη για να μείνει η χώρα ΟΡΘΙΑ. Για να μείνει η Ελλάδα στο Ευρώ. Για να μην έχουμε την τύχη της Βενεζουέλας. Γιατί όπως αποδείχθηκε και αποκαλύφθηκε στη συνέχεια πρόθεση κάποιων στην Κυβέρνηση ήταν η επιστροφή στην δραχμή. Όπως έλεγα προεκλογικά, τον Ιανουάριο του 2015, η εκλογή ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει και σε μνημόνιο και σε δραχμή.

Ναι λοιπόν, ψηφίσαμε τη συμφωνία. Και αν βρισκόμασταν ξανά στο ίδιο δίλλημα πάλι το ίδιο θα κάναμε. Γιατί η Νέα Δημοκρατία ήταν και παραμένει το κόμμα των μεγάλων εθνικών επιλογών. Η μόνη πολιτική δύναμη που πιστεύει στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας μας.  Αυτή η λογική της ισοπέδωσης δεν μπορεί όμως να συνεχιστεί άλλο. Γιατί είναι αυτή η λογική που σπρώχνει τον κόσμο σε ακραίες λογικές. Είναι η λογική που καθιστά την κοινωνία θύμα του ακραίου λαϊκισμού. Είναι το εφαλτήριο ενός επικίνδυνου κοινωνικού αυτοματισμού. Αυτή η λογική της ισοπέδωσης των πάντων, ότι όλοι το ίδιο είμαστε, είναι η λογική που κυριάρχησε σχεδόν σε ολόκληρη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης. Και κυριάρχησε σε όλους τους τομείς του δημόσιου βίου, από την εκπαίδευση, τη δημόσια διοίκηση ως την διαχείριση των οικονομικών. Και εν τέλει δεν είναι τίποτα άλλο από την άλλη όψη του ολοκληρωτισμού.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση