Τα νέα μου

10 ψέματα και μια αλήθεια του ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό…

10 ψέματα και μια αλήθεια του ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό…

Άρθρο Ν. Μηταράκη στο Meaculpa.gr.

Πόσα ψέματα χωράνε σε ένα ασφαλιστικό; Μέσα σε τρία χρόνια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ξεκίνησε από την υπόσχεση για 13η σύνταξη, προχώρησε στην  «προσωπική διαφορά» και κατέληξε στην αμφισβήτηση της συνταγματικότητας του ΕΦΚΑ από το ΣτΕ , δημιουργώντας αναταράξεις στο ήδη τραυματισμένο ασφαλιστικό.

Ψέμα Νο 1: Αλέξης Τσίπρας, 02/ 2015,«Πρώτο μέτρο για τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων η επαναχορήγηση δέκατης τρίτης σύνταξης […] στο τέλος του 2015»: 

Δέκατη τρίτη σύνταξη δε δόθηκε. Το Δεκέμβριο του 2016 δόθηκε ένα έκτακτο βοήθημα, που δημιούργησε περισσότερες αδικίες από αυτές που έλυσε. Το βοήθημα έλαβαν μέχρι και βουλευτές (!) όχι παράνομα, αλλά επειδή δεν υπήρχαν εισοδηματικά κριτήρια. Το Δεκέμβριο του 2017 δόθηκε πάλι «κοινωνικό μέρισμα», από τα χρήματα των υπερπλεονασμάτων, την αφαίμαξη της παραγωγικής Ελλάδας.

Ψέμα Νο 2: Αλέξης Τσίπρας, 02/2015,«Καμία αύξηση ορίων ηλικίας, καμία μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων».

3,5 δις (περίπου 2% ΑΕΠ) ήταν η συμβολή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης στα μέτρα εξοικονόμησης του 3ου Μνημονίου. Με το 4ο Μνημόνιο προβλέπεται άλλο 1% ΑΕΠ εξοικονόμηση από το ασφαλιστικό ως το 2022.

Ψέμα Νο 3: Αλέξης Τσίπρας, 02/2015,«Πρώτη μας προτεραιότητα είναι η διάσωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, που δέχθηκε τεράστιο πλήγμα, ειδικά μετά το καταστροφικό PSI[…] φορτώνοντας το βάρος του «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων στα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία».

Με ΠΝΠ (ΦΕΚ Α’41/2015) μεταφέρθηκαν όλα τα ταμειακά διαθέσιμα των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης (περιλαμβάνονται και τα ασφαλιστικά ταμεία) στην Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς η «περήφανη διαπραγμάτευση» των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ χρεοκόπησε τη χώρα. Οι φορείς δικαιούνταν να κρατούν ταμειακά διαθέσιμα κάλυψης αναγκών ενός 15μέρου (!).

Ψέμα Νο 4: Αλέξης Τσίπρας, 02/2015,«Διατηρούμε το δημόσιο αναδιανεμητικό καθολικό χαρακτήρα της κυβέρνησης με σεβασμό στα θεμελιωμένα από το νόμο συνταξιοδοτικά δικαιώματα».

Εκατομμύρια συνταξιούχοι είδαν να χάνονται τα επί χρόνια θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα συνεπεία του νόμου Κατρούγκαλου. Η σημερινή Υπουργός Εργασίας κ. Αχτσιόγλου στο οικονομικό Φόρουμ των Δελφών παραδέχτηκε ότι «από το 2026 και μετά οι εισφορές ασφαλισμένων και εργοδοτών καλύπτουν πλήρως το ανταποδοτικό κομμάτι της σύνταξης και το κράτος εγγυάται μόνο, αλλά σημαντικά τη λεγόμενη εθνική σύνταξη».

Ψέμα Νο 5: Γ. Κατρούγκαλος,Συζήτηση στη Βουλή για το νέο ασφαλιστικό, 05/2016: «Καμία κύρια σύνταξη δεν θα μειωθεί».

Η προσωπική διαφορά στους ήδη συνταξιούχους, περικόπτεται από 1.1.2019. Οι νέες συντάξεις που εκδίδονται με το νόμο Κατρούγκαλου είναι ήδη σημαντικά μειωμένες σε σχέση με τις παλαιότερες. Ιδιαίτερα χαμηλές είναι οι συντάξεις χηρείας. Χαρακτηριστικό (πραγματικό) παράδειγμα: Ασφαλισμένος με σύνταξη 995,13€, απεβίωσε. Πριν το νόμο Κατρούγκαλου η σύνταξη χηρείας για τη σύζυγο ήταν στα 784,82€. Με το νόμο Κατρούγκαλου πέφτει στα 392,41€!

Ψέμα Νο 6: Γ. Κατρούγκαλος, συνέντευξη, 10/2016«Tο συνολικό ποσό των συντάξεων του νόμου θα αυξάνεται από την 1.1.2017 […].Άρα αν όπως όλα δείχνουν έχουμε ανάπτυξη 2,7 % του ΑΕΠ το 2017, το 2018 οι νέες συντάξεις θα έχουν αυξήσεις. Οι παλαιές συντάξεις θα αυξηθούν όταν η προσωπική διαφορά που ενσωματώνουν μηδενιστεί.”

Με το αρ. 1 παρ 4. του ν. 4472/2017 (Α’74) τροποποιήθηκε η διάταξη που προέβλεπε αυξήσεις λόγω ανάπτυξης και τιμαριθμικών αναπροσαρμογών. Μετατέθηκε η προοπτική αυξήσεων από 1.1.2017 στην 1.1.2022.

Ψέμα Νο 7: Γ. Κατρούγκαλος, συνέντευξη 10/2016:“Καμιά νέα περικοπή δεν θα συμβεί όσο είμαστε εμείς στην κυβέρνηση”.

Με τον νόμο 4472/2017 αρ. 1 παρ. 2 ψηφίστηκε η περικοπή της προσωπικής διαφοράς, μέχρι το 18% της καταβαλλόμενης σύνταξης. Με το αρ. 1 παρ. 1 του ίδιου νόμου περικόπτονται τα οικογενειακά επιδόματα. Στην τριετία 2015-2017 επί ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ οι συντάξεις περικόπηκαν 21 φορές άμεσα (ΕΚΑΣ, εφάπαξ, πλαφόν σε κύριες και επικουρικές κ.α) και έμμεσα (αύξηση εισφορών υγειονομικών στις κύριες, επιβολή εισφοράς σε επικουρικές κ.α).

Ψέμα Νο 8: Αν. Πετρόπουλος, Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και Υποεπιτροπή Παρακολούθησης Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης 20/6/2017:

«είπα ότι ο ΗΛΙΟΣ έσβησε. Στην πραγματικότητα είχε πάθει μια μερική έκλειψη, έκρυβε στοιχεία και έπρεπε να εκκαθαριστεί. Αυτός ήταν ο λόγος. Μήνες τώρα αργούμε και κρύβουμε τον ΗΛΙΟ. Άμα ήταν να τον κρύψουμε, γιατί τον ξανανάψαμε; Να τον αφήναμε σβησμένο.»

Το σύστημα ΗΛΙΟΣ αναπτύχθηκε τη διετία 2012-2014 και αποτέλεσε ένα πολύτιμο εργαλείο καταγραφής και απεικόνισης των συντάξεων, των ποσών και των δικαιούχων. Με τις εκλογές 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σταμάτησε να δημοσιεύει τα στοιχεία αυτά. Επανεκκίνησε τη λειτουργία του ΗΛΙΟΣ το 2017 και μόνο μετά που οι θεσμοί το είχαν βάλει ως προαπαιτούμενο για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Ψέμα Νο 9: Αν. Πετρόπουλος, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων (06/17), για τους συμψηφισμούς των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών: «Ο συμψηφισμός θα γίνει σύντομα, αλλά μην καταλογίζετε και στην Κυβέρνηση μας ατέλειες και προβλήματα καθυστερήσεων στο σύστημα που υπήρχε πάντα στη φορολογία. Αργεί, αργούσε, συνεχίζει να αργεί. Θα το διορθώσουμε αυτό»

Για όλο το 2017 οι ελεύθεροι επαγγελματίες πλήρωσαν εισφορές βάσει των εισοδημάτων του 2015 παρόλο που είχαν εκκαθαριστεί τα εισοδήματα του 2016 ήδη από τον Ιούλιο. Από 1.1.2018 οι εισφορές υπολογίζονται με τα εισοδήματα του 2016, αλλά οι συμψηφισμοί δεν έχουν γίνει ακόμα. Από 1.1.2018 στο φορολογητέο εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων (πρ. ΕΤΑΑ) περιλαμβάνονται και οι εισφορές του προηγούμενου έτους. Ενώ όμως ο νόμος σαφώς ορίζει ότι περιλαμβάνονται οι καταβλητέες εισφορές, στα ειδοποιητήρια περιελήφθησαν οι καταβληθείσες… με συνέπεια όσοι κατέβαλαν κανονικά τις εισφορές να επιβαρυνθούν περισσότερο, από εκείνους που δεν τις κατέβαλαν. Η διόρθωση του προβλήματος, παραπέμφθηκε και αυτή στις … ελληνικές καλένδες.

Ψέμα Νο 10. κ. Μπακαλέξης,  Διοικητής ΕΦΚΑ Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων (06/2017):

«Οι 8 φορείς που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ στον Ενιαίο Φορέα δεν λειτουργούν ως φορείς, πλέον, έχει τελειώσει η λειτουργία τους στις 31.12. και αυτή τη στιγμή έχουμε έναν Ενιαίο Φορέα, […]».

Σήμερα 14 μήνες μετά την έναρξη της λειτουργίας του ΕΦΚΑ και σχεδόν 2 χρόνια από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου ο ΕΦΚΑ δε λειτουργεί ως ενιαίο ταμείο. Δεν υπάρχει ενιαίος κανονισμός παροχών, το οργανόγραμμα ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί, τα πληροφοριακά συστήματα δεν είναι ενοποιημένα, το μητρώο επίσης δεν έχει ενοποιηθεί.

Στην εισήγηση προς το ΔΣ του ΕΦΚΑ (12η συνεδρίαση ΔΣ 8.3.18) οι υπηρεσίες αναφέρουν: «Όσον αφορά τις ανελαστικές παραμέτρους οι οποίες ανέστειλαν το έργο των υπαλλήλων που συμμετείχαν στα Κλιμάκια-Ομάδες εργασίας, εντοπίζονται κυρίως στις εκκρεμότητες ως προς την έκδοση εγκυκλίων από το ΥΠΕΚΑΑ, στις μηχανογραφικές εφαρμογές, που δεν είχαν ενσωματώσει όλες τις νέες διατάξεις που εφαρμόζονται από 13.5.2016 και μετά, καθώς και στα προβλήματα λειτουργίας που παρουσιάζονται στο web μητρώο. Ειδικά ως προς τη διαχείριση των αιτήσεων των ασφαλισμένων του τ. ΟΑΕΕ και του τ. ΕΤΑΑ, υπήρχαν πρόσθετες αντικειμενικές δυσκολίες, όπως το γεγονός ότι για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που είχαν κατατεθεί εντός του 2017 οι υπηρεσίες δεν είχαν τη δυνατότητα να γνωρίζουν τα εισοδήματα του 2016».

… αλλά είπανε και μια αλήθεια:

κ. Τάγαρης (πρόεδρος ΗΔΙΚΑ) στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων (05/2017)

«Με βάση αυτή τη δουλειά και τα στελέχη της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε., έγινε η ενοποίηση του Μητρώου, όμως εδώ πρέπει να τονιστεί, ότι αυτό είναι κάτι το οποίο θα έχει βάθος χρόνου, δηλαδή, λάθη και περιπτώσεις που δεν έχουν ενοποιηθεί σωστά στοιχεία θα εμφανίζονται για τα επόμενα τριάντα χρόνια.»

Τα συμπεράσματα είναι των Ελλήνων πολιτών….

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση