Τα νέα μου

Το αποτυχημένο (failed) story του κ. Τσίπρα

Το αποτυχημένο (failed) story του κ. Τσίπρα

Άρθρο Ν. Μηταράκη στον Πολίτη Χίου:

Με τις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα προχθές από τη Νίσυρο, είναι σαφές πλέον ότι έκλεισε ένας κύκλος. Οι νησιώτες κέρδισαν μια μάχη αλλά όχι και τον πόλεμο.

Η αναστολή της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών για συγκεκριμένα νησιά, μεταξύ αυτών η Χίος τα Ψαρά και οι Οινούσσες, είναι μια θετική εξέλιξη. Όμως αυτή είναι μια προσωρινή λύση και οι νησιώτες πρέπει τώρα να δώσουν ακόμα μια μάχη, μια πιο μεγάλη μάχη για να απαιτήσουν μια μόνιμη λύση. Μια απόφαση που θα διατηρεί οριστικά τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ.

Προσωπικά, θεωρώ εντελώς λανθασμένη και επικίνδυνη την άποψη της κυβέρνησης ότι το ΦΠΑ πρέπει να διατηρηθεί λόγω της προσφυγικής κρίσης. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι το προσφυγικό και το μεταναστευτικό ζήτημα έχει επανατοποθετήσει τα πράγματα σε νέα βάση. Όμως οι μειωμένοι συντελεστές θεσπίστηκαν από την Πολιτεία προκειμένου να «καλύψουν» την απόσταση και τη δυσκολία της θαλάσσιας επικοινωνίας. Ας μην δημιουργεί αυταπάτες η κυβέρνηση. Ακόμα και αν εκλείψει τελείως το προσφυγικό ζήτημα η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ θα επιβαρύνει συντριπτικά την καθημερινή ζωή στα νησιά μας και θα πλήξει ανεπανόρθωτα την τοπική οικονομία, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Η πλειοψηφία από τα 30 μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας από τη Νίσυρο είναι τόσο γενικά και αόριστα που δεν αντέχουν σε καμία κριτική. Με εξαίρεση τις υποσχέσεις που έδωσε για την ενίσχυση την ενίσχυση των δομών υγείας και του ΕΚΑΒ στα νησιά το 2017 και το 2018 όλες οι υπόλοιπες δεν έχουν κανένα χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

Ακόμα και οι συγκεκριμένες όμως δεν αλλάζουν το ζοφερό τοπίο που έχει δημιουργηθεί με ευθύνη της κυβέρνησης. Στη Δημοτική Ενότητα της Αμανής τα τρία αγροτικά ιατρεία έχουν μείνει με έναν γιατρό και από τον Νοέμβριο με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου Υγείας δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις 21 γιατρών και νοσηλευτών που υπηρετούσαν στο Σκυλίτσειο. Αυτά τα κενά πότε θα καλυφθούν; Σε 10, 20 ή 30 μήνες;

Για τον Τουρισμό που έχει καταρρεύσει ο κ. Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του δεν έχει κανένα σχέδιο. Οι Χιώτες επιχειρηματίες πως θα καλύψουν την περυσινή χασούρα; Πως θα αντιμετωπίσουν το 2017; Η Χίος για την ερχόμενη σαιζόν δεν έχει -προς το παρόν -καμία προγραμματισμένη πτήση από το εξωτερικό! Αυτά προφανώς είναι ψιλά γράμματα για το Πρωθυπουργικό επιτελείο.

Για τα μεγάλα έργα υποδομής που πρέπει άμεσα να υλοποιηθούν η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο. Αλήθεια τι θα γίνει με το έργο της επέκτασης του δικού μας αεροδρομίου που καρκινοβατεί;

Για τους αγρότες που επλήγησαν φέτος δύο φορές από τις καταστροφικές πυρκαγιές επίσης δεν είχε τίποτα να πει. Για τις επιχειρήσεις που παραμένουν ζωντανές στα νησιά και στενάζουν από την υπερφορολόγηση επίσης δεν είχε κάτι να προτείνει.

Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να κάνει ειδική μνεία στα υδατοδρόμια που φέτος θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά στο Αιγαίο. Ορθώς το έπραξε. Λησμόνησε όμως να αναφέρει ότι ήταν η ΝΔ που με τον Νόμο 4146/2013 – που προσωπικά εισηγήθηκα στη Βουλή – δημιούργησε το θεσμικό πλαίσιο και κράτησε ζωντανό το επενδυτικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη υδατοδρομίων σε ολόκληρη τη νησιωτική Ελλάδα.

Όσον αφορά τον επανασχεδιασμό του δικτύου ακτοπλοΐας πολύ φοβάμαι ότι εκεί υποκρύπτεται η πρόθεση της κυβέρνησης να περικόψει τις επιδοτήσεις για τις άγονες γραμμές.

Όπως είπα αμέσως μετά το τέλος των πρωθυπουργικών εξαγγελιών στη Νίσυρο η ιστορία του κ. Τσίπρα δεν είναι ούτε success story, ούτε true story, αλλά failed - αποτυχημένο - story.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση