Τα νέα μου

Νέος ΕΦΚΑ: Ένας φορέας… χαμένος στη μετάφραση

Νέος ΕΦΚΑ: Ένας φορέας… χαμένος στη μετάφραση

Άρθρο Ν. Μηταράκη στο Pronews.gr για το νέο ΕΦΚΑ.

Ο νέος Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης μετρά σχεδόν δύο μήνες λειτουργίας.  Τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, και όμως κάθε μέρα «βγαίνει» στην επιφάνεια ένα νέο πρόβλημα:

- Η εγκύκλιος για τα «μπλοκάκια» η οποία δημιούργησε μεγαλύτερη σύγχυση σε εργαζόμενους και εργοδότες από αυτή που φαινομενικά πήγε να λύσει.

- Τα ειδοποιητήρια προς τους ελεύθερους επαγγελματίες στα οποία είχαν «ξεχαστεί» να περιληφθούν οι εισφορές για επικουρική και εφάπαξ.

- Η αδυναμία να υπολογιστούν οι συντάξεις βάσει των νέων διατάξεων του ν.4387/2016 καθώς δεν υπάρχει ακόμα ο σχετικός μαθηματικός τύπος.

Τελευταίο «κρούσμα», τα λάθη στα στοιχεία μητρώου των ασφαλισμένων. Από ένα απλό λάθος στη διεύθυνση κατοικίας μέχρι «εξαφάνιση» ενσήμων, το μητρώο του ΕΦΚΑ βρίθει προβλημάτων τα οποία προμηνύουν ταλαιπωρία για ασφαλισμένους και υπαλλήλους.  

Τα περιστατικά δεν είναι τυχαία, ούτε εμπίπτουν στις συνηθισμένες δυσλειτουργίες της εφαρμογή ενός νέου συστήματος. Είναι ενδείξεις σοβαρών συστημικών προβλημάτων.

Η κυβέρνηση, στο σχεδιασμό και το χτίσιμο του νέου φορέα επέλεξε να αγνοήσει τη συσσωρευμένη τεχνογνωσία και εμπειρία της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά και των υπαλλήλων και των κοινωνικών εταίρων. Ενδεικτικά να πούμε ότι σε επανειλημμένες ερωτήσεις μας για την τύχη των συστημάτων που αναπτύχθηκαν από το 2012 ως το 2014 (Ήλιος, Άτλας, Αριάδνη) δεν έχουμε λάβει καμιά απάντηση.

Δεν έδωσαν καν χρόνο ώστε να υπάρξει ομαλή μετάβαση στο νέο σύστημα για ασφαλισμένους και εργαζόμενους. Από την πανηγυρική συνέντευξη τύπου της ηγεσίας του Υπουργείου στις αρχές του χρόνου και την υπόσχεση ότι εντός 15μέρου ο πολίτης θα κάνει ηλεκτρονικά την αίτηση συνταξιοδότησης, φτάσαμε τριάντα μέρες μετά οι πολίτες να μην ξέρουν τι πληρώνουν, γιατί πληρώνουν, πού θα απευθυνθούν για να λύσουν τα προβλήματά τους.

Στη Νέα Δημοκρατία εργαζόμαστε, ανταποκρινόμενοι και στο ρόλο μας ως αξιωματική αντιπολίτευση, ώστε να εντοπίζουμε τα προβλήματα, να συζητάμε με όλους και να είμαστε σύντομα σε θέση να έχουμε έτοιμες λύσεις. Στο πλαίσιο αυτό, καταθέσαμε στις αρχές της εβδομάδας επίκαιρη επερώτηση που καλύπτει τα θέματα του νέου ασφαλιστικού, λειτουργικά και αρχιτεκτονικής συστήματος. Περιμένουμε την κυβέρνηση  να έρθουν στη Βουλή και να δώσουν απαντήσεις σε αυτά που αποτελούν ερωτήματα των Ελλήνων πολιτών.

*Ο Νότης Μηταράκης είναι Βουλευτής Χίου  και  Αν. Τομεάρχης αρμόδιος για την Κοινωνική Ασφάλιση της  Νέας Δημοκρατίας (Ν.Δ.)

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση