Τα νέα μου

ΕΕΝΕ: Νότης Μηταράκης - Μια συνολική πρόταση για το ασφαλιστικό

ΕΕΝΕ: Νότης Μηταράκης - Μια συνολική πρόταση για το ασφαλιστικό

Τη συνολική πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό παρουσίασε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Νότης Μηταράκης μιλώντας στην 6η Eτήσια Oικονομική Διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών.

 

Ο κος Μηταράκης ερωτηθείς για το εάν το ασφαλιστικό είναι βιώσιμο ή όχι απάντησε πως σήμερα στηρίζεται αποκλειστικά σε μια αναδιανεμητική λογική μεταξύ των γενεών και σε άμεση σχέση με το δημογραφικό. Επομένως, δημοσιονομικές κρίσεις όπως αυτές που βιώσαμε την τελευταία δεκαετία αλλά και η εξέλιξη του δημογραφικού όπως αναμένεται τα επόμενα χρόνια το καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτο. Στόχος της κυβέρνησης είναι ένα ασφαλιστικό τριών πυλώνων όπου η επικουρική σύνταξη θα έχει κεφαλαιοποιητικό χαρακτήρα καθώς και διαφορετικά χαρακτηριστικά κινδύνου από ότι έχει η κύρια.

Ειδικότερα, ο κάθε ασφαλισμένος θα έχει ατομικό λογαριασμό όπου τα χρήματα του θα επενδύονται καθαρά για τη δική του σύνταξη και όχι για παλαιότερες ανάγκες του συστήματος, δίνοντας έτσι περισσότερες επιλογές στον ασφαλισμένο όπως, επιλογή παρόχου, επιλογή επενδυτικής στρατηγικής, επιλογής ενός μείγματος εφάπαξ και ισόβιας σύνταξης στο τέλος του εργασιακού βίου καθώς και δυνατότητας επιλογής, εντός πλαισίων, της ηλικίας συνταξιοδότησης. Αυτό το μοντέλο έρχεται να συμπληρώσει την κύρια σύνταξη που παραμένει υπό τον ΕΦΚΑ. Το σύστημα αυτό για την επικουρική σύνταξη αναμένεται να μπει σε εφαρμογή από 1/01/2021. Το νέο σύστημα θα ισχύει μόνο για τους νέους ασφαλισμένους που μπαίνουν στην αγορά εργασίας από το 2021 ώστε το κόστος μετάβασης από το παλιό στο νέο σύστημα να είναι διαχειρίσιμο και να μη δημιουργηθεί ένα κενό στην πληρωμή των συντάξεων.

Όσον αφορά τον τρίτο πυλώνα, ο κος Μηταράκης τόνισε πως η κυβέρνηση θέλει να δώσει φορολογικά κίνητρα ώστε περισσότεροι άνθρωποι να μπορούν να συμμετάσχουν. Στη περαιτέρω συμμετοχή θα παίξει ρόλο και η μείωση των εισφορών του πρώτου πυλώνα που θα δημιουργήσει διαθέσιμο εισόδημα για τους ασφαλισμένους και θα βοηθήσει και στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων. Σε ερώτηση για το πόσο ασφαλές είναι να συμμετέχει κάποιος στον τρίτο πυλώνα και το αν θα κλείσει μια ασφαλιστική ο Υφυπουργός τόνισε πως πλέον με το ρυθμιστικό πλαίσιο του Solvency II, την αυστηρότατη εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδας αλλά και το ταμείο που καλύπτει τέτοιες περιπτώσεις δεν επηρεάζεται ο Έλληνας φορολογούμενος από κάποιο τέτοιο σενάριο.

Τέλος, ένας άλλος σημαντικός στόχος της νέας επικουρικής σύνταξης είναι να δημιουργηθούν και στη χώρα μας εγχώριοι θεσμικοί επενδυτές. Υπολογίζουμε, τόνισε ο κύριος Μηταράκης, ότι στη πλήρη εξέλιξη και εφαρμογή της νέας επικουρικής θα δημιουργηθούν κεφάλαια της τάξης των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ τα οποία θα είναι επενδεδυμένα στην Ελληνική οικονομία.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση