Τα νέα μου

Ν. Μηταράκης στο Nextdeal: Μαζί με τις ασφαλιστικές εταιρίες θα στηρίξουμε το ασφαλιστικό σύστημα

"Θεωρώ ότι μπορούμε να δουλέψουμε μαζί με την ασφαλιστική αγορά και τους θεσμικούς επενδυτές για να στηρίξουμε το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα" τόνισε στην κάμερα του nextdeal.gr o υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Νότης Μηταράκης, από την Ύδρα όπου πραγματοποιήθηκε η 21η Συνάντηση Ασφαλιστών & Αντασφαλιστών της ΕΑΕΕ.

Ο κ. Μηταράκης υποστήριξε ότι ασφαλιστική αγορά παίζει ένα ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο και ότι δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει στη χώρα μας το ρόλο που έχει σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο υφυπουργός μίλησε για το νέο μοντέλο επικουρικής σύνταξης που ετοιμάζει η κυβέρνηση, το οποίο χαρακτήρισε ως ένα σύστημα ανοιχτής αρχιτεκτονικής που αντιγράφει τις βέλτιστες πρακτικές που ακολουθούν άλλα κράτη, ενώ αναφέρθηκε και στο ρόλο των επαγγελματικών ταμείων και της ιδιωτικής ασφάλισης.

Δείτε εδώ τι είπε ο κ. Μηταράκης κατά την ομιλία του στο 21ο ασφαλιστικό και αντασφαλιστικό συνέδριο της Ύδρας.

Διαβάστε αναλυτικά όλα όσα τόνισε ο κ. Μηταράκης στην κάμερα του nextdeal.gr:

- Κύριε υπουργέ η παρουσία εδώ σήμερα και μόνο εδώ στο συνέδριο των ασφαλιστών και αντασφαλιστών υποδηλώνει κάτι. Δυο λόγια για την σημερινή παρουσία σήμερα εδώ πέρα και πως έχετε σκοπό να στηρίξετε την ιδιωτική ασφαλιστική αγορά;

- Κατ’ αρχήν το θεωρώ απόλυτα φυσιολογικό η κυβέρνηση να συμμετέχει σε τέτοια συνέδρια να συζητά με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος όπως και με άλλες αντίστοιχες ενώσεις για τις εξελίξεις που αφορούν την ελληνική οικονομία. Η ασφαλιστική αγορά παίζει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο. Στην χώρα μας δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει το ρόλο που έχει σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θεωρώ ότι μπορούμε να δουλέψουμε μαζί με την ασφαλιστική αγορά, να δουλέψουμε μαζί με τους θεσμικούς επενδυτές για να στηρίξουμε το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα. Ο πρωθυπουργός πριν από τις εκλογές είχε παρουσιάσει ένα σχέδιο τριών πυλώνων , θεωρούμε ότι η κύρια η δημόσια διανεμητική και αναδιανεμητική σύνταξη θα παραμείνει ο βασικός πυλώνας του κοινωνικού κράτους αλλά μπορούμε στην επικουρική σύνταξη και στα επαγγελματικά ταμεία να δώσουμε την δυνατότητα στην αγορά να προσφέρει καινοτόμα προϊόντα όπως συμβαίνει σε όλες τις προηγμένες δυτικές οικονομίες και να εξισορροπήσει το προφίλ ρίσκου που σήμερα επιβαρύνει τον ασφαλισμένο και τον συνταξιούχο. Είδαμε με τη κρίση του 2010 πως τα δημόσια ασφαλιστικά συστήματα επηρεάζονται από δημοσιονομικές κρίσεις οι οποίες σε μια οικονομία πάντα έρχονται και παρέρχονται αλλά ειδικά στην Ελλάδα πρέπει να λάβουμε υπόψη και το δημογραφικό κίνδυνο που είναι ιδιαίτερα έντονος. Ή σύμφωνα με την έκθεση της ευρωπαϊκής επιτροπής το 2070 η Ευρώπη θα έχει συρρικνωθεί στο 4,5% του παγκοσμίου πληθυσμού, η Ελλάδα δυστυχώς προηγείται σ΄ αυτή τη ροπή μείωσης του πληθυσμού- γήρανσης του πληθυσμού και έτσι χρειάζεται το ειδικό μας ασφαλιστικό μας σύστημα να λάβει και αυτό υπόψη. Το σύστημα των τριών πυλώνων είναι ένα πιο εξισορροπημένο σύστημα, διαχέει το κίνδυνο καλύτερα και στις επικουρικές συντάξεις μπορεί να δώσει ρυθμό απόδοσης των επενδύσεων πολύ υψηλότερο απ΄ ότι δίνει σήμερα η δημόσια επικουρική ασφάλιση. 

- Τώρα μπορείτε να μας δώσετε μερικά στοιχεία για τις επικουρικές συντάξεις που ετοιμάζετε. Ποια θα είναι τα κύρια σημεία τους. 

- Συνδυάζουμε ένα σύστημα ανοιχτής αρχιτεκτονικής όπου θα κεφαλαιοποιείται  από 01/01/2021 η σύνταξη των εισερχόμενων στην αγορά εργασίας όπου θα μπορούνε να διαλέγουνε μεταξύ του δημόσιου παρόχου του ΕΤΕΑΕΠ ή άλλων εναλλακτικών παρόχων επενδυτικών προϊόντων, οι οποίοι φυσικά θα ελέγχονται και θα ρυθμίζονται από τις αρμόδιες αρχές, την Τράπεζα της Ελλάδος και την επιτροπή κεφαλαιαγοράς. Σ’ αυτό το σύστημα οι εισφορές του καθενός και του εργοδότη του θα μπαίνουν στο δικό του ασφαλή ατομικό λογαριασμό, θα επενδύονται σύμφωνα με τις δικές του εντολές. Ο κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέξει την επενδυτική στρατηγική μέσα στα όρια που θα του δίνει ο νόμος και όταν φτάσει στην ηλικία συνταξιοδότησης, την οποία επίσης θέλουμε να αφήσουμε να είναι πιο ευέλικτη  απ΄ ότι είναι στη κύρια σύνταξη εντός κάποιου ορίου, να λαμβάνει μια ισόβια πληρωμή και να μπορεί ένα μέρος αυτής να το κάνει εφάπαξ . Είναι λοιπόν ένα σύστημα ανοικτής αρχιτεκτονικής, ένα σύστημα το οποίο αντιγράφει τις βέλτιστες πρακτικές που ακολουθούνε άλλα κράτη  και θεωρούμε ότι θα βοηθήσει πολύ στη βελτίωση του ποσοστού αναπλήρωσης των Ελλήνων ασφαλισμένων.

- Και τέλος θα ήθελα να ρωτήσω για τα επαγγελματικά ταμεία πρώτον τι σημαίνει ο δεύτερος πυλώνας για εσάς και οι ενέργειες που θα κάνετε αν θα έχουνε κάποια  σύγκρουση με την ιδιωτική ασφαλιστική αγορά που είναι ο τρίτος πυλώνας.

- Θεωρούμε κατ΄ αρχήν ότι είναι προτεραιότητα η αφομοίωση της CR2 της ευρωπαϊκής οδηγίας στο ευρωπαϊκό δίκαιο το οποίο έπρεπε ήδη να έχει γίνει από τις αρχές του 2019. Τελειώνουμε το σχετικό νομοσχέδιο για να βγει σύντομα σε διαβούλευση που θα ρυθμίσει με τα νέα δεδομένα τα επαγγελματικά ταμεία, θεωρούμε ότι παίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο όπως ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο παίζει και η ιδιωτική ασφάλιση. Θέλουμε να εναρμονίσουμε την φορολογική αντιμετώπιση όλων αυτών των προϊόντων του δεύτερου και του τρίτου πυλώνα με ένα τρόπο το οποίο να προσφέρει διαφάνεια στους ασφαλισμένους.

Το σχετικό αφιέρωμα της Next Deal παρακάτω: 

Φορολογικά κίνητρα για την ιδιωτική ασφάλιση by Notis Mitarachi on Scribd

Tax Incentives for Private Security by Notis Mitarachi on Scribd

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση