Τα νέα μου

Ν. Μηταράκης στον Flash 96: «Η κυβέρνηση υποθήκευσε την ανάπτυξη & δέχθηκε λιτότητα έως το 2060…»

Ν. Μηταράκης στον Flash 96: «Η κυβέρνηση υποθήκευσε την ανάπτυξη & δέχθηκε λιτότητα έως το 2060…»

«Εάν εξαιρέσουμε το ότι δεν επαναλήφθηκε η “Βαρουφακιάδα” του 2015, η κυβέρνηση δεν κέρδισε τίποτα στο Eurogroup», εκτίμησε μιλώντας στον Flash 96 και στην εκπομπή του Πάνου Κολιοπάνου & της Φώφης Γιωτάκη, ο βουλευτής της ΝΔ, Νότης Μηταράκης.

Υπενθύμισε το στόχο του πρωθυπουργού να βγει η χώρα στις αγορές, λέγοντας πως με τη συμφωνία δεν έγινε κάτι για το χρέος, και η χώρα δεν μπαίνει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. «Χθες υποθηκεύσαμε την ανάπτυξη και δεχθήκαμε λιτότητα έως το 2060, καθώς μέχρι τότε πρέπει να έχουμε υψηλά πλεονάσματα», είπε χαρακτηριστικά.

Εμφανίστηκε αιχμηρός για τη ρήτρα ανάπτυξης για το χρέος, λέγοντας πως κανείς δεν γνωρίζει αν ήταν θέση της Αθήνας ή των δανειστών.

Αναλυτικά

«Αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι δεν επανελήφθη η «Βαρουφιάδα» του ’15 και έφυγε το θέμα της αστάθειας του πολιτικού σκηνικού στο βραχυπρόθεσμο παρόν, κατά τα άλλα δεν έχει κάτι θετικό να προσφέρει η χθεσινή συμφωνία. Ο στόχος του πρωθυπουργού ήταν να μπορέσει η Ελλάδα να ξαναβγεί στις αγορές – σωστός στόχος. Με τη συμφωνία που πετύχαμε χθες δεν έγινε καμία ουσιαστική ρύθμιση για το χρέος. Αυτό δεν το λέω εγώ, δεν χρειάζεται να το πει κάποιος πολιτικός. Η ΕΚΤ δε βάζει την Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση, το ΔΝΤ δεν κρίνει το χρέος βιώσιμο για να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα. Κατά συνέπεια, αυτό είναι το μήνυμα που θα διαβάσουν οι αγορές.

Παράλληλα όμως και είναι πολύ σημαντικό, με το τρίτο μνημόνιο υποθηκεύσαμε την περιουσία του ελληνικού λαού για 99 χρόνια, χθες υποθηκεύσαμε την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μέχρι το 2060. Γιατί αυτή η διασύνδεση των αποπληρωμών του χρέους με την ανάπτυξη σημαίνει ότι αν η ελληνική οικονομία, με μεταρρυθμίσεις, με στήριξη, με όλα τα εργαλεία που υποτίθεται η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει να δουλέψουν για το καλό της χώρας, αν πετύχουμε την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, τελικά απλώς θα πληρώνουμε περισσότερα στους δανειστές. Αυτή η γενιά, η δικιά μου γενιά έχει υποθηκεύσει και την περιουσία του κράτους και την ανάπτυξη. Και τι δεχθήκαμε χθες; Δεχθήκαμε πλέον λιτότητα επισήμως μέχρι το 2060.

Η κυβέρνηση πηγαίνει στο Eurogroup με κρυφή ατζέντα. Δεν ξέραμε ποια είναι η θέση της Ελλάδος, τι ζητάγαμε εμείς για το χρέος. Είναι ελληνική πρόταση αυτή η σύνδεση; Είναι γαλλική πρόταση που μας επιβλήθηκε; Η κυβέρνηση, για επικοινωνιακούς λόγους, δεν είπε χθες στον ελληνικό λαό ότι εγώ διεκδικώ συγκεκριμένα αυτούς τους στόχους, για να μπορεί να πανηγυρίσει με ό,τι προκύψει. Άρα, κατά πρώτον, δεν ξέρουμε αν αυτό είναι μια επιλογή της Ελλάδος, ή είναι μία επιλογή των δανειστών.»

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση