Έχουμε μια συνολική στρατηγική για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Η πρώτη μας προτεραιότητα ήταν και παραμένει να μειώσουμε τις ροές. Φυλάσσουμε αποφασιστικά τα σύνορά μας και τα θαλάσσια και τα χερσαία. Αυστηροποιούμε τη νομοθεσία ώστε να μην είμαστε ελκυστικός προορισμός για όσους δεν δικαιούνται διεθνή προστασία. Ελέγχουμε την δράση όσων εμπλέκονται στην διαχείριση του μεταναστευτικού.
Δεύτερη και εξίσου σημαντική προτεραιότητα είναι να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Με αυξημένη αποτελεσματικότητα διαχωρίζουμε αυτούς που δικαιούνται άσυλο από τους οικονομικούς μετανάστες, προχωρούμε σε αποχωρήσεις όσων δεν δικαιούνται παραμονή στις δομές, ώστε να κλείσουμε 60 δομές εντός του 2020. Και δίνοντας έμφαση στις επιστροφές, εθελοντικές ή μη, όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας μετά το άνοιγμα ξανά των συνόρων.
Δρούμε ώστε να καταστούν ασφαλέστερες οι δομές, ενισχύοντας τα μέτρα ασφαλείας, εγκαθιστώντας συστήματα ελεγχόμενης πρόσβασης, δημιουργώντας διπλές περιφράξεις. Στόχος μας να τονώσουμε το αίσθημα ασφάλειας και στους διαμένοντες και στους κατοίκους.
Δικός μας στόχος είναι η μείωση και των διαμενόντων σε δομές και του αριθμού των δομών. Η Μαλακάσα, θα είναι η πρώτη ελεγχόμενη δομή στην ηπειρωτική Ελλάδα. Σχεδιάζεται η εγκατάσταση συστήματος εισόδου – εξόδου και ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας, ώστε όσοι δεν δικαιούνται παραμονή στη Μαλακάσα να αποχωρήσουν και το γεγονός αυτό θα οδηγήσει σε αποσυμφόρησης της δομής. Να σημειώσω, ότι οι δομές, μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, ήταν υπό τον έλεγχο διεθνών οργανισμών και ΜΚΟ. Σήμερα, η Ελληνική κυβέρνηση με την τοποθέτηση των 32 νέων διοικητών ανακτά με σταθερές και μετρήσιμες ενέργειες τον έλεγχο των δομών και κατ’ επέκταση του Μεταναστευτικού. Η δική τους παρουσία θα ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας, τόσο για τους διαμένοντες στο εσωτερικό των δομών φιλοξενίας, όσο και για τις κοινωνίες των όμορων περιοχών.
Αυτοί που εξέρχονται τώρα από τις δομές κατά κανόνα βρίσκονται πολλά χρόνια στη χώρα μας και είναι μέσα στο σύστημα φιλοξενίας για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Έχουν ενημερωθεί πριν από έξι μήνες για την αποχώρηση τους. Δώσαμε παράταση τον περασμένο Απρίλιο -λόγω της πανδημίας του κορωνοϊου-, ώστε να παραμείνουν μέχρι την 31η Μαΐου και να εξέλθουν από την 1η Ιουνίου. Όσοι λαμβάνουν άσυλο έχουν φυσικά δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις. Έχουν δικαίωμα πρόσβασης στις υπηρεσίες του κοινωνικού κράτους, στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και δικαίωμα πρόσβασης με προϋποθέσεις στο επίδομα στέγασης. Υπάρχει το ειδικό πρόγραμμα «Ήλιος», το οποίο διαχειρίζεται ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης με τη συνεργασία τη δικιά μας για την στήριξη τους στην εξεύρεση στέγης, στην επιδότηση ενοικίου και στην απόκτηση δεξιοτήτων. Υπάρχουν δηλαδή προγράμματα προσαρμογής και κοινωνικής ένταξης. Αλλά τα προγράμματα προσαρμογής δεν έχουν και απεριόριστη χρηματοδότηση. Αυτό είναι μία πραγματικότητα.
Η επιλογή των 32 διοικητών έγινε με αντικειμενικό τρόπο και τα βασικά κριτήριά μας ήταν δύο. Πρώτον, η ικανότητα τους σε θέματα διοίκησης, γιατί η διοίκηση δομών είναι κάτι ιδιαίτερα δύσκολο και δεύτερον η δυνατότητα να χτίσουν γέφυρες με τις τοπικές κοινωνίες. Για την διαδικασία επιλογής τους εφαρμόσαμε τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ του 2016, ο οποίος προέβλεπε μία τριμελή επιτροπή με έναν εκπρόσωπο της Ελληνικής Αστυνομίας και δύο εκπροσώπους του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Δεχθήκαμε συνολικά 750 αιτήσεις από ανοιχτή πλατφόρμα. Υπήρξε διαδικασία προεπιλογής από την Επιτροπή και φυσικά υπάρχει πρακτικό, υπάρχει κατάταξη υποψηφίων και έγιναν συνεντεύξεις των προεπιλεγέντων σε αυτή την κατάταξη, ώστε να επιβεβαιωθεί η καταλληλότητα αυτών που προτάθηκαν. Από τους 32, οι 3 είναι υφιστάμενοι διοικητές που είχαν ήδη υπηρετήσει επί της προηγούμενης κυβέρνησης σε δομές φιλοξενίας των νησιών. Οι 23 έχουν μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών και 3 είναι κάτοχοι διδακτορικού. Δεν κρίναμε τις πολιτικές απόψεις των αιτούντων, όπως κάποιοι μας ζήτησαν.
Οι διαμένοντες στα ΚΥΤ νήσων έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 20% μέχρι σήμερα από την αρχή του έτους. Πράγματι 13 χιλιάδες άτομα έχουν μεταφερθεί από 1η Ιανουαρίου του 2020 από τα νησιά προς την ενδοχώρα. Σήμερα στα 5 νησιά βρίσκονται 35 χιλιάδες αιτούντες άσυλο, από 42 χιλιάδες που ήταν αρχές Ιανουαρίου ενώ είχαμε και 6 χιλιάδες αφίξεις στις αρχές του έτους. Για την επίτευξη της αποσυμφόρησης, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η αύξηση του ρυθμού έκδοσης αποφάσεων ασύλου. Σημειώνω ότι έχουμε ήδη εκδώσει από την 1η Ιανουαρίου 11 χιλιάδες αρνητικές αποφάσεις ασύλου, ώστε να επιταχυνθούν και οι διαδικασίες επιστροφών/απελάσεων.
Συνέντευξη στα Παραπολιτικά... by Notis Mitarachi on Scribd