Τα νέα μου

Νότης Μηταράκης: «Tέλος εποχής» στις μειώσεις συντάξεων. Το 2020 έρχονται οι πρώτες αυξήσεις μετά από 10 χρόνια περικοπών

O Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Νότης Μηταράκης, μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό ALPHA 9,89 και στην δημοσιογράφο Κάτια Μακρή.

Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση στην βουλή τον Ιανουάριο, σηματοδοτεί «τέλος μιας εποχής» για τις μειώσεις συντάξεων και την έναρξη μιας νέας εποχής ενίσχυσης των εισοδημάτων, καθώς μέσα στο 2020 για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια περικοπών, οι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις στα εισοδήματα τους. Αυτό τόνισε ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Νότης Μηταράκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του, στον ραδιοφωνικό σταθμό ALPHA 9,89 και στην δημοσιογράφο Κάτια Μακρή

Ο κ. Μηταράκης επεσήμανε τους βασικούς άξονες του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, με το οποίο αλλάζει θεμελιακά ο χάρτης των συντάξεων και των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς προβλέπει αυξήσεις στις συντάξιμες αποδοχές και μειώσεις εισφορών μέσα από ελεύθερη επιλογή των ασφαλιστικών κατηγοριών.  Όπως ανέφερε ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, «για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια θα έχουμε σημαντικές αυξήσεις στις συντάξεις. Στο πλαίσιο του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου που έρχεται στην βουλή τον επόμενο μήνα, προβλέπεται η αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης στις κύριες συντάξεις, κυρίως για αυτούς που έχουν πάνω από 35 χρόνια εργάσιμου βίου».

Επίσης, ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι με τις νέες ρυθμίσεις «προβλέπεται η κατάργηση του πλαφόν των 1.300 ευρώ που είχε επιβάλει ο νόμος Κατρούγκαλου στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης. Έτσι, με την κατάργηση του πλαφόν, οι επικουρικές συντάξεις θα επανέλθουν αυξημένες στα επίπεδα που ήταν πριν τις περικοπές Κατρούγκαλου. Επιπλέον, προβλέπεται ένας μόνιμος μηχανισμός στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων, αλλά και μέτρα μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών. Στόχος μας είναι να  μειωθεί κατά 25% το κόστος της μισθωτής εργασίας. Για τον λόγο αυτό, από το καλοκαίρι του 2020 ξεκινάμε την μείωση των εισφορών κατά 0,9%».

Επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Μηταράκης «με το νέο σύστημα εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών, αποσυνδέεται το ασφαλιστικό από το φορολογικό με ένα ελεύθερο σύστημα επιλογής ασφαλιστικών εισφορών και καταργείται ο ηλικιακός ρατσισμός του νόμου Κατρούγκαλου, ο οποίος τιμωρούσε με περικοπές των συντάξεων από 60%-100%, τους συνταξιούχους που ήθελαν να συνεχίσουν να εργάζονται».

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση