Τα νέα μου

Νότης Μηταράκης: το 2020 θα είναι πολύ καλύτερη χρονιά από τις προηγούμενες

O Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Νότης Μηταράκης μίλησε σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1 FM» και στον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο.

«Το 2020 θα είναι μια πολύ καλύτερη χρονιά από τις προηγούμενες» δήλωσε ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Νότης Μηταράκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1 FM» και στον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο.  Όπως επεσήμανε ο κ. Μηταράκης, το 2020 «θα είναι μια χρονιά που οι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους λόγω του επανυπολογισμού που θα γίνει, αυξάνοντας τα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους δούλεψαν πάνω από 35 χρόνια, δηλαδή μια κατηγορία συνταξιούχων που αδικήθηκαν κατάφωρα με το νόμο Κατρούγκαλου». 

Επίσης, ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε και σε δύο ακόμη θεμελιώδεις αλλαγές που θα έρθουν με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι «Θα δούμε την κατάργηση του πλαφόν των 1.300 ευρώ στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης που είχε επιβάλει το 2016 ο κ. Κατρούγκαλος, καθώς και τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Αυτά τα δύο θετικά μέτρα συνολικού προϋπολογισμού 1 δις ευρώ, έχουν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2020 και θα φέρουν αύξηση στις συντάξεις. Αυτά τα μέτρα αφορούν όλους τους συνταξιούχους που αδικήθηκαν από τις ιδεοληψίες του νόμου Κατρούγκαλου που στόχευε να εξομοιώσει όλους τους συνταξιούχους προς τα κάτω, ενώ ο δικός μας στόχος είναι να ανταμείψουμε αυτούς που είχαν πολλά χρόνια ασφάλισης και πολλές ασφαλιστικές εισφορές, μέσα από ένα ασφαλιστικό που θα είναι πιο δίκαιο, βιώσιμο και ανταποδοτικό». 

Ο Υφυπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στις υπόλοιπες εμβληματικές μεταρρυθμίσεις που θα φέρει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο επισημαίνοντας τα εξής:

«Επίσης, μέσα στο 2020 θα δούμε μια μεγάλη αλλαγή στις εισφορές. Ξεκινάμε με τη μείωση κατά 25% των εισφορών για τους μισθωτούς. Το 1/5 αυτής της μείωσης, θα εφαρμοσθεί το καλοκαίρι του 2020, ενώ η συνολική μείωση θα γίνει σε βάθος τετραετίας. Η Ελλάδα είναι μια χώρα στην οποία το κόστος εργασίας για τους εργοδότες είναι υψηλό, ενώ οι καθαροί μισθοί για τους εργαζόμενους είναι χαμηλοί. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη ψαλίδα. Άρα, είναι πολύ σημαντικό και για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά και για την ενίσχυση της ανάπτυξης να κλείσουμε αυτή την ψαλίδα».

Η άλλη μεγάλη αλλαγή για το 2020, όπως τόνισε ο κ. Μηταράκης, είναι το νέο σύστημα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες. «Ένα φιλελεύθερο σύστημα στο οποίο ο κάθε ελεύθερος επαγγελματίας θα επιλέγει το ύψος των εισφορών που ανταποκρίνεται στις δικές του δυνατότητες, αλλά και στις δικές τους απαιτήσεις για τη σύνταξη που θέλει να λάβει στο τέλος του εργασιακού του βίου. Θα υπάρχει μια κατώτατη εισφορά στα 210 ευρώ η οποία θα είναι η βάση. Από εκεί και πέρα, θα υπάρχουν ελεύθερες κλίμακες για όσους επιλέγουν να δώσουν περισσότερα., ενώ θα σταθεροποιήσουμε την εισφορά υγείας ώστε να μην αποτελεί αντικίνητρο. Λένε από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι για κάποιους θα υπάρξει μια μικρή αύξηση. Η απάντηση σε αυτό είναι ότι ναι, για κάποιους θα υπάρχει μια μικρή αύξηση, αλλά μετά την μεγάλη μείωση που έχει ήδη νομοθετηθεί στον εισαγωγικό φόρο εισοδήματος από το 22% στο 9% για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, η συνολική επιβάρυνση φορολογίας και ασφαλιστικών εισφορών θα είναι μικρότερη το 2020 απ' ό,τι ήταν το 2019». 

Για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, όπως αναλυτικά εξήγησε ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων:

«Υπάρχουν δυο ειδών κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία είναι τα αναδρομικά που προκύπτουν από την κατάρρευση των αντισυνταγματικών διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ της 4ης Οκτωβρίου. Σε αυτή την περίπτωση το νέο ασφαλιστικό θα έχει αναδρομική ισχύ από την 4η Οκτωβρίου, προκειμένου να μην ανοίξει ένας νέος κύκλος αναδρομικών.  Αυτά τα αναδρομικά θα τα αποπληρώσουμε πλήρως μέσα στο 2020. Από κει και πέρα υπάρχουν πολλές υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια για παλιότερους ασφαλιστικούς νόμους. Για αυτές τις περιπτώσεις θα περιμένουμε την απόφαση του Σ.τ.Ε. και την πιλοτική δίκη που θα γίνει στις 10 Ιανουαρίου. Από αυτή την απόφαση του ΣτΕ, θα ξεκαθαριστεί τι οφείλει και τι δεν οφείλει το δημόσιο στους συνταξιούχους».  

Για τις επικουρικές συντάξεις

«Στόχος μας είναι για την επικουρική σύνταξη -όχι την κύρια- να την αλλάξουμε και να την κάνουμε κεφαλαιοποιητική», επεσήμανε ο κ. Μηταράκης και ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής:

«Αυτό σημαίνει ότι το ποσό που θα βάζει ο εργαζόμενος θα μπαίνει σε δικό του ατομικό λογαριασμό. Θα στηρίξουμε ως κράτος αυτή την μετάβαση, η οποία είναι απολύτως εφικτή και από κει και πέρα ένα μέρος της σύνταξης, θα στηρίζεται στην αναδιανεμητική ικανότατα του κράτους. Τέλος, στον τρίτο πυλώνα, που είναι η ιδιωτική ασφάλιση εξετάζουμε τη δημιουργία φορολογικών κινήτρων, για όποιον θέλει να έχει και μια τρίτη σύνταξη. Συνολικά, το ασφαλιστικό σύστημα θα είναι πολύ πιο ασφαλές, καθώς δεν θα βάζουμε "όλα τα αυγά στο ίδιο καλάθι".

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση