Τα νέα μου

Από 01.01.2021 κεφαλαιοποιείται και θωρακίζεται η επικουρική σύνταξη, ενώ το 2020 θα αποτελέσει έτος ψηφιακού μετασχηματισμού

O υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Νότης Μηταράκης μίλησε στον Real fm 97,8 για το νέο κεφαλαιοποιητικό επικουρικό σύστημα ασφάλισης αλλά και την ανάγκη μετάβασης στην ψηφιακή εποχή.

Ως προς τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα, ο υφυπουργός ανέφερε:

«Το νέο κεφαλαιοποιητικό επικουρικό σύστημα ασφάλισης, θα βασίζεται σε τρεις πυλώνες όπως έχει εξαγγείλει προεκλογικά και ο πρωθυπουργός. Στον πρώτο πυλώνα η κύρια σύνταξη παραμένει δημόσια, υποχρεωτική και αναδιανεμητική, στον δεύτερο πυλώνα η επικουρική σύνταξη κεφαλαιοποιείται και στον τρίτο πυλώνα θα βρίσκεται η επιλογή της ιδιωτικής ασφάλισης.»

Αναφορικά με την ανάγκη μετάβασης στη νέα αυτή αρχιτεκτονική των τριών πυλώνων για το ασφαλιστικό, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε πως όλες οι δυτικές οικονομίες ακολουθούν τα ίδια βήματα προκειμένου να ανταπεξέλθουν στη δημοσιονομική και δημογραφική κρίση που είναι έντονες στις περισσότερες δυτικές χώρες. Ειδικά για την Ελλάδα, με το δημογραφικό πρόβλημα να επιτείνεται συνεχώς, η μετάβαση αυτή θεωρείται επιτακτική.

Στις επικουρικές ο στόχος μας είναι να προχωρήσουμε στην κεφαλαιοποίηση του συστήματος, με τη δημιουργία ενός ατομικού κουμπαρά για τους νέους ασφαλισμένους από 01 Ιανουρίου 2021, όπου οι ατομικές τους εισφορές θα συγκεντρώνονται εκεί και έτσι η επικουρική τους σύνταξη θα θωρακίζεται απέναντι στους κινδύνους που αναφέρθηκαν.

Ερωτηθείς για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στην έκδοση των συντάξεων, ο υφυπουργός επεσήμανε πως είναι πολύ τραγική η κατάσταση που επικρατεί στα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, καθώς η ενοποίηση του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ το 2017 όπως υπογράμμισε έγινε μόνο στα χαρτιά.

«Δεν υπάρχει αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ των πληροφοριακών συστημάτων, καθώς μόνο για τον ΕΦΚΑ συνεχίζουν να υπάρχουν 23 διαφορετικά πληροφοριακά συστήματα. Αυτό για όσους εργαζόμενους είχαν διαδοχικές ή παράλληλες συντάξεις, είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα, καθώς οι καθυστερήσεις φτάνουν έως και τα τέσσερα χρόνια. Η λύση σε αυτό θα είναι η ψηφιοποίηση και η μετάβαση στον e-ΕΦΚΑ. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε θέσει πολύ αυστηρό στόχο για τον Ιούνιο του 2020 το 1/3 των συντάξεων να εκδίδονται αυθημερόν και ψηφιακά και το καλοκαίρι του 2021 το ποσοστό αυτό να φτάνει το 90%. Το 2020 είναι για εμάς έτος ψηφιακού μετασχηματισμού», τόνισε κλείνοντας ο κ. Μηταράκης.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση