Τα νέα μου

N. Μηταράκης: "Άλλη μια αυταπάτη του ΣΥΡΙΖΑ ο "πλεονασματικός" προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Νότης Μηταράκης μίλησε στο ραδιόφωνο του «Πρώτου Προγράμματος» και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε για το αναμενόμενο νέο επικουρικό σύστημα ασφάλισης, τις αποφάσεις του ΣτΕ για τα αναδρομικά, καθώς και το πολυαναμενόμενο πόρισμα της Επιτροπής Σοφών.

Σχετικά με τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ ο κ. Μηταράκης δήλωσε πως παρά το γεγονός ότι η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είχε προβάλει την εικόνα ενός πλεονασματικού προϋπολογισμού, εντούτοις τελικά αυτό δεν ισχύει. Όπως υπογράμμισε ο υφυπουργός, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εξαγγείλει πως η καταβολή των αυξημένων συντάξεων χηρείας αποτελούσε βασικό της στόχο, τελικά δεν είχε υπολογίσει τα απαιτούμενα κονδύλια. Επιπλέον, στην ίδια λογική «αμέλειας» τέθηκαν όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος και τα αναδρομικά του φορέα προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, έπειτα από τη «μετατροπή» του ασφαλιστικού σε φορολογικό σύστημα από το νόμο Κατρούγκαλου που οδήγησε σε μείωση του φορολογητέου εισοδήματος, από τους ελεύθερους επαγγελματίες. Είτε εξαιτίας της φοροδιαφυγής η οποία συνεχίζει να υφίσταται στη χώρα μας, είτε εξαιτίας του ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες στο νομικό αυτό πλαίσιο, δεν είχαν ουσιαστικό οικονομικό κίνητρο να δουλέψουν περισσότερο, με αποτέλεσμα να πληγεί η παραγωγή της χώρας.

«Το έλλειμμα αυτό δεν θα έχει κάποια πρακτική επίπτωση για τους ασφαλισμένους καθώς θα καλυφθεί από τα αποθεματικά. Οι συντάξεις θα συνεχίζονται να καταβάλλονται κανονικά», διαβεβαίωσε ο υφυπουργός.

Εν συνεχεία ως προς τις αποφάσεις του ΣτΕ για τα αναδρομικά δήλωσε ο ίδιος:

«Καταρχήν το ΣτΕ επιβεβαίωσε όλη την κριτική της Νέας Δημοκρατίας την οποία είχε ασκήσει προεκλογικά, έχοντας καταψηφίσει το νόμο Κατρούγκαλου που τιμωρούσε την παραγωγική Ελλάδα. Το ΣτΕ έκρινε πως η νέα κυβέρνηση στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να επανανομοθετήσει, αναφορικά με τα ποσοστά αναπλήρωσης, τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων, αλλά και τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών.

Οι αποφάσεις αυτές οι οποίες δημοσιεύτηκαν ως περίληψη, και για τις οποίες περιμένουμε τις επόμενες ημέρες να καθαρογραφούν, δεν έχουν αναδρομική ισχύ. Ισχύουν από την 4η Οκτωβρίου και κατά συνέπεια για να καλυφθεί το κενό που δημιουργείται, η νέα νομοθεσία θα ισχύει αναδρομικά από την 4η Οκτωβρίου.

Άρα οι αποφάσεις του ΣτΕ δεν άνοιξαν θέμα νέων αναδρομικών στους συνταξιούχους. Υπάρχουν παλιές υποθέσεις για τις οποίες ακόμα δεν υπάρχει τελεσίδικη απόφαση. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα καταβάλλει τις οφειλές της όπως αυτές θα οριστικοποιηθούν από τα Ανώτατα Δικαστήρια της χώρας και αφού θα έχουμε την τελική εικόνα των όποιων οφειλών των δημοσίων ταμείων θα προβούμε στο σχεδιασμό για την αποπληρωμή τους»

Ερωτηθείς για το πολυαναμενόμενο πόρισμα της Επιτροπής Σοφών του υπουργείου Εργασίας, ο κ. Μηταράκης ανέφερε σχετικά:

«Η πρόταση όπως διαμορφώνεται προβλέπει πως όσοι σήμερα εργάζονται δεν θα επηρεαστούν καθόλου από τις επικείμενες αλλαγές. Το νέο σύστημα θα αφορά αποκλειστικά όλους όσους εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας από την 1η Ιανουρίου 2021 και κατά συνέπεια δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή των δικαιωμάτων που έχουν οι σημερινοί συνταξιούχοι της επικουρικής ασφάλισης ή οι σημερινοί εργαζόμενοι που υπόκεινται σε καθεστώς επικουρικής ασφάλισης.»

Ενώ σχετικά με το κόστος μετάβασης στο νέο σύστημα επικουρικής, ο κ. Μηταράκης ανέφερε πως το κόστος με τους μέχρι τώρα υπολογισμούς είναι πλήρως διαχειρίσιμο αλλά η τελική εικόνα με συγκεκριμένα στοιχεία θα δοθεί με την παρουσίαση της τελικής μελέτης της Επιτροπής.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση