Τα νέα μου

Ν. Μηταράκης στο ΣΚΑΪ 100.3: "Αναμένουμε το πόρισμα της Επιτροπής για τη νέα επικουρική"

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Νότης Μηταράκης μίλησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ σχετικά με τις αλλαγές που αναμένονται στο νέο επικουρικό σύστημα ασφάλισης, καθώς και για την πορεία των αναδρομικών εν όψει των αναμενόμενων αποφασεων του ΣτΕ.

«Στόχος μας είναι να κεφαλαιοποιήσουμε την επικουρική από 01.01.2021. Η Επιτροπή Σοφών απάντησε σε πάρα πολλά πρακτικά ερωτήματα τα οποία αφορούν στη νέα επικουρική και αυτή τη στιγμή περιμένουμε να δούμε το τελικό πόρισμα. 

Το νέο επικουρικό σύστημα που σχεδιάζεται, είναι ένα σύστημα το οποία εφαρμόζεται ήδη σε πολλές προηγμένες χώρες του κόσμου, όπου η επικουρική ασφάλιση είναι κεφαλαιοποιητική και έτσι αποφεύγονται οι δύο βασικοί κίνδυνοι που υπάρχουν σήμερα:

Πρώτον, το δημοσιονομικό κίνδυνο, κάτι το οποίο ζήσαμε στα χρόνια της κρίσης, με το κράτος να αδυνατεί να ανταπεξέλθει στην ανάγκη αυξημένης επιχορήγησης προς τα ασφαλιστικά ταμεία, κάτι που οδήγησε σε περικοπές συντάξεων.

Δεύτερον, έχουμε το δημογραφικό κίνδυνο, κάτι που αφορά άμεσα τη χώρα μας καθώς τις επόμενες δεκαετίες η πορεία στο δημογραφικό φαίνεται να επιδεινώνεται όπως εκτιμούν οι περισσότεροι αναλυτές.

Επιπλέον, ο διανεμητικός χαρακτήρας της επικουρικής σήμερα, δημιουργεί ένα πολύ χαμηλό ποσοστό νοητής απόδοσης, περίπου στο 1,2% με 1,3%.»
Εν συνεχεία, ο υφυπουργός διευκρίνισε πως:

«Βασικός πάροχος της νέας επικουρικής σύνταξης, θα παραμείνει το ΕΤΕΑΕΠ. Ο κρατικός πάροχος αμοιβαίων κεφαλαίων ήδη υπάρχει, είναι το Ταμείο των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, το οποίο η πραγματικότητα είναι πως στα 17 χρόνια λειτουργίας του, έχει πετύχει αξιοθαύμαστες αποδόσεις, με μέση απόδοση στα 17 χρόνια το 3,58%. Αν η επικουρική μας ήταν σήμερα με κεφαλαιοποίηση στο 3,58% αντί στο 1,2% που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, η επικουρική θα ήταν αυξημένη κατά 35%.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με τις αλλαγές που θα επέλθουν με το νέο επικουρικό ασφαλιστικό σύστημα για τους ασφαλισμένους, ο υφυπουργός Εργασίας ανέφερε συγκεκριμένα:

«Ο ασφαλισμένος θα έχει πλέον τον ατομικό λογαριασμό του. Η επικουρική του σύνταξη δεν θα εξαρτάται από πολιτικής ή δημοσιονομικής φύσεως παράγοντες. Η σύνταξή του θα βγαίνει από το δικό του «ατομικό κουμπαρά». Οι δύο συντάξεις όπως είναι δομημένες σήμερα ενέχουν ακριβώς το ίδιο προφίλ κινδύνου. Αυτό θα αλλάξει καθώς πλέον η κύρια θα ενέχει το δημοσιονομικό και το δημογραφικό, ενώ η επικουρική θα περιλαμβάνει το επενδυτικό ρίσκο. Έτσι, επιτυγχάνεται διάχυση κινδύνου και συνδυαστικά οδηγούν σε ένα καλύτερα θωρακισμένο ασφαλιστικό σύστημα.

Σε κάθε περίπτωση θα δίνεται και η επιλογή της επικουρικής πολύ μειωμένου επενδυτικού ρίσκου, όπου θα προσομοιάζει αρκετά με τη σημερινή επικουρική.
Σχετικά με τα αναδρομικά των συντάξεων χηρείας, δήλωσε:

«Τα αναδρομικά των συντάξεων χηρείας από την ψήφιση τον Μάιο του 2019 θα καταβληθούν κανονικά. Κάποια έχουν καταβληθεί ήδη, ενώ κάποια άλλα θα καταβληθούν μέσα στον Οκτώβριο. Είναι ένα θέμα το οποίο καταφέραμε και αντιμετωπίσαμε, επιλύοντας τα μηχανογραφικά ζητήματα που υπήρχαν. Η πληρωμή των αυξημένων συντάξεων χηρείας έχει γίνει ήδη από το Σεπτέμβριο. Ακόμα ο ΕΦΚΑ έχει 23 διαφορετικά πληροφοριακά συστήματα, γεγονός που δημιουργεί καθυστερήσεις μεταξύ διαφορετικών κατηγοριών δικαιούχων της ίδιας σύνταξης.

Κλείνοντας, ο υφυπουργός Εργασίας σημείωσε σχετικά με τις αποφάσεις του ΣτΕ που αφορούν στην πορεία των αναδρομικών:

«Υπάρχουν διάφορες υποθέσεις που ακόμα εκκρεμούν και αν δεν έχουμε μια συνολική και τελική εικόνα των οφειλών του Δημοσίου, δεν είμαστε σε θέση να σχεδιάσουμε την αποπληρωμή τους. αυτό όπως δείχνουν τα πράγματα δεν θα γίνει μέσα στο 2019. Ευελπιστούμε πως από το 2020 θα μπορούμε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία των αποπληρωμών.»


 

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση