Τα νέα μου

Τα έθιμα λειτουργούν εδώ και δεκαετίες παράτυπα. Θα έπρεπε να υπάρχει Φορέας λειτουργίας, κανόνες ασφάλειας και λελογισμένος όγκος

O βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας Ν. Μηταράκης, σε συνέντευξή του στo ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά FM στην εκπομπή του δημοσιογράφου Δημήτρη Σταυρόπουλου, μίλησε για μια σειρά θεμάτων που απασχολούν την επικαιρότητα, όπως για το νομικό πλαίσιο μέσω του οποίου θα πρέπει να διασφαλιστεί η ορθή εφαρμογή των εθίμων, για την κατάσταση της οικονομίας, αλλά και για το φλέγον ζήτημα των επενδύσεων στη χώρα μας την επόμενη μέρα.

Τα έθιμα λειτουργούν εδώ και δεκαετίες παράτυπα. Θα έπρεπε να υπάρχει Φορέας λειτουργίας, κανόνες ασφάλειας και λελογισμένος όγκος

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ν. Μηταράκης: «Αυτά τα έθιμα λειτουργούν εδώ και δεκαετίες παράτυπα. Αυτή η παρατυπία έχει οδηγήσει στο να μην υπάρχουν προδιαγραφές ασφάλειας, με αποτέλεσμα να έχουμε τα τραγικά περιστατικά που βιώσαμε πρόσφατα.» Εν συνεχεία, υπογράμμισε πως το 2016 κατέθεσε μια τροπολογία, ή οποία έγινε αρχικά δεκτή από τον τότε Υπουργό Εσωτερικών, κ. Κουρουμπλή, αλλά αποσύρθηκε τελικά από την κυβέρνηση για καθαρά μικροπολιτικούς λόγους. Στην εν λόγω πρόταση, περικλείονταν μια σειρά από μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να διασφαλίσουν πως αυτά τα λίγα και συγκεκριμένα έθιμα, τα οποία φέρουν μια παράδοση αιώνων, θα τελούνται σε νόμιμα πλαίσια.

Τα μέτρα αυτά, περιλάμβαναν πρώτον την δημιουργία ενός φορέα που θα φέρει την ευθύνη για την εκτέλεση αυτών των εθίμων, δεύτερον, πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές ασφάλειας για την κατασκευή των βεγγαλικών που χρησιμοποιούνται στα έθιμα, τρίτον, θα πρέπει να υπάρχει μια περίμετρος ασφάλειας, που θα διασφαλίζει πως δεν θα τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των θεατών, τέταρτον, θα πρέπει να υπάρχουν προστατευτικά και για τους ανθρώπους και για τις περιουσίες τους-κάτι που γίνεται ήδη στο Βροντάδο της Χίου. Όλα αυτά τα μέτρα, θα πρέπει να νομοθετηθούν για τα λίγα και συγκεκριμένα έθιμα τα οποία αποτελούν μέρος της παράδοσής μας. Καταλήγοντας, τόνισε πως «δεν είναι λύση η απαγόρευση των εθίμων καθώς αυτό θα οδηγήσει πάρα πολλούς να αναβιώνουν τα έθιμα πλέον εντελώς παράνομα.»

Το υπερπλεόνασμα έχει κάνει ήδη ζημιά στην πραγματική οικονομία

Η πολιτική των υπερπλεονασμάτων έχει οδηγήσει στη μείωση των πραγματικών εισοδημάτων των εργαζομένων και στη διατήρηση της ανεργίας-παρά τη γραμμική μείωση- σε πολύ υψηλά επίπεδα. Αυτό συνεπάγεται πως ήδη το υπερπλεόνασμα έχει επιβαρύνει την οικονομία ανεξαρτήτως του πως θα το διαχειριστούμε στο μέλλον. Σχετικά με την κατάργηση της επικείμενης μείωσης του αφορολόγητου, εμείς σκοπεύουμε να καταθέσουμε τροπολογία, προκειμένου να προστετευθούν οι ασθενέστερες τάξεις. Από εκεί και πέρα βασικός στόχος παραμένει όχι απλώς η διαχείριση αλλά και η μείωση του υπερπλεονάσματος. Στα πλαίσια αυτά, ήταν μεγάλη διπλωματική επιτυχία του κ. Κ. Μητσοτάκη, η δέσμευση του επόμενου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του κ. Weber, ότι πρέπει να μειώσουμε τα υπερπλεονάσματα. Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός του 2019 προβλέπει ανάπτυξη 2% και πλεόνασμα 4%, ενώ θα έπρεπε να συμβαίνει ακριβώς το ανάποδο. Άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι η μείωση του ΦΠΑ, η μείωση του ΕΝΦΙΑ και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών- αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο τα εισοδήματα τόσο των ιδιωτικών όσο και των δημοσίων υπαλλήλων- ενώ παράλληλα, θα μειώσει και το βάρος του μη μισθολογικού κόστους, που πνίγει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Τέλος, αναφορικά με την επιδοματική πολιτική του κ. Τσιπρα, αν δούμε την ιστορία της μεταπολίτευσης, κανένας απερχόμενος πρωθυπουργός δεν εξασφάλισε την παραμονή του στην εξουσία με αυτό τον τρόπο.

Το Ελληνικό είναι η απόλυτη προτεραιότητα για τη Νέα Δημοκρατία

Την περίοδο 2012-2015, φέραμε 4 επενδύσεις άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ η κάθε μία, οι μεγαλύτερες επενδύσεις που έχουν γίνει ποτέ στην Ελλάδα: το Ελληνικό, ο TAP, η Ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank και η Πώληση των Περιφερειακών Αεροδρομίων. Χρειάστηκαν 18 μήνες για να τα υπογράψουμε, και έκτοτε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τις έβαλε στον πάγο. Οι κυβερνήσεις δε μπορούν να φέρουν επενδύσεις, μπορούν να διώξουν επενδύσεις και αυτό έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως υπογράμμισε ο Ν. Μηταράκης, «προκειμένου σαν κυβέρνηση να φέρουμε επενδύσεις, πρέπει να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της χώρας.» Όσον αφορά το μέλλον του Ελληνικού, δήλωσε ότι είναι απόλυτη προτεραιότητα για την νέα κυβέρνηση, ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν ακολούθησε τις απαραίτητες ενέργειες, με αποτέλεσμα διαδικασίες οι οποίες έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί από το 2015, να βρίσκονται ακόμα εν εξελίξει.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση