Τα νέα μου

Πρέπει να προχωρήσουμε με πρωτογενή πλεονάσματα, να μην επιστρέψουμε στο δανεισμό

Πρέπει να προχωρήσουμε με πρωτογενή πλεονάσματα, να μην επιστρέψουμε στο δανεισμό

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης, μίλησε στις 26/9 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Γιάννη Παπαγεωργίου και Νεκτάριο Νώτη.

 

2014_09_26_mitarakis_athens984 by Νότης Μηταράκης on Mixcloud

 

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την ελληνική οικονομία:

Δημοσιογράφος: Ουσιαστικά πάμε σε μια επόμενη φάση της ελληνικής οικονομίας, την μετά μνημονίων εποχή... Πρώτα από όλα, για να πάμε εκεί, πρέπει τα νούμερα και οι προϋπολογισμοί -που μέχρι τώρα συντάσσουμε-, να βγαίνουν. Ανησυχείτε για την επόμενη χρονιά;

Ν. Μηταράκης: «Δεν ανησυχώ για την επόμενη χρονιά, αλλά νομίζω ότι πρέπει να επανεξετάσουμε το ύψος του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ευρύτερη περιοχή έχει μπει σε μια γεωπολιτική ύφεση, πρέπει και εμείς να λάβουμε υπόψη ποιες είναι οι δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και τι ύψους πρωτογενές πλεόνασμα μπορούμε να πετύχουμε, χωρίς να θυσιάσουμε την ανάπτυξη και χωρίς άλλη πίεση της κοινωνίας, η οποία πραγματικά, τα τελευταία χρόνια, έχει υποστεί μια καθίζηση εισοδημάτων. Δεν υπάρχει κανείς στον πλανήτη που δεν το αναγνωρίζει αυτό. Άρα, από εδώ και πέρα, πρέπει να προχωρήσουμε σίγουρα με πρωτογενή πλεονάσματα -η Ελλάδα δεν μπορεί να επιστρέψει στο δανεισμό, για να ξοδέψει και να τα πληρώσουν οι επόμενες γενιές, όπως έγινε στο παρελθόν-, αλλά θα έπρεπε να επανεξετάσουμε το ύψος αυτών».

Δημοσιογράφος: Με δεδομένο ότι αυτά τα χρήματα ή αυτά τα πλεονάσματα μπορεί να πήγαιναν είτε στο χρέος, είτε ακόμα και στην ανάπτυξη, εάν πάμε σε μικρότερα πλεονάσματα, εκ των πραγμάτων, σίγουρα θα χρειαστούμε περισσότερα δανεικά χρήματα, είτε από τις αγορές, είτε από μηχανισμούς... Αυτό, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, δεν παίζει τον ρόλο του;

Ν. Μηταράκης: «Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι από το 2009 μέχρι σήμερα, έχουν μειωθεί στο μισό περίπου οι τόκοι που πληρώνει η χώρα, ως ποσό. Άρα η ανάγκη πλέον του πρωτογενούς πλεονάσματος -για να καλύψει τους τόκους που πληρώνουμε-, είναι πολύ πιο μικρή, είναι γύρω στο 3% - 3,5%. Σε αυτό το ύψος πρωτογενούς πλεονάσματος δεν δημιουργείται πλέον αύξηση του χρέους. Άρα, ήδη σταθεροποιούμε το χρέος, το οποίο με την αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ, μειώνεται έτος με έτος. Δεν συζητάμε για αλλαγή πορείας. Συζητάμε, απλώς, για να βρούμε το καλύτερο σημείο το οποίο επιτρέπει πλεονάσματα, αλλά συγχρόνως και ανάπτυξη».

Δημοσιογράφος: Θα διατηρήσετε τα χρήματά σας στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος, όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές;

Ν. Μηταράκης: «Δεν ανησυχώ για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Θεωρώ ότι έχει γίνει αρκετή δουλειά τα τελευταία χρόνια. Η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος έχει δώσει ισχυρά θεμέλια στις ελληνικές τράπεζες και δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο θέμα με αυτές».

* Για ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών:

«Το συνταγματικά ορθόν είναι το καλοκαίρι του 2016 (σ.σ. να διεξαχθούν εκλογές). Η προεδρική εκλογή του 2015 φυσικά αποτελεί ένα ιδιαίτερο χρονικό ορόσημο. Θεωρώ τελικά ότι θα υπάρξει η ευρεία συναίνεση που απαιτεί το Σύνταγμα, για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να ολοκληρωθεί η τετραετία».

Δημοσιογράφος: Πότε θα έπρεπε να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία, κατά την γνώμη σας;

Ν. Μηταράκης: «Όπως προβλέπει το Σύνταγμα, ελάχιστο ένα μήνα πριν. Φαντάζομαι κάποια στιγμή αρχές του έτους».

Δημοσιογράφος: Όχι μέσα στο 2014;

Ν. Μηταράκης: «Όχι μέσα στο 2014».

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση