Τα νέα μου

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι για τη γείτονα χώρα ένα διπλωματικό Εργαλείο

Ο βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας Νότης Μηταράκης, παραβρέθηκε στην εκπομπή «Αποκαλυπτικό Δελτίο» με τον Γιάννη Παπαγιάννη και την Ανδριάννα Ζαρακέλη. Στο επίκεντρο της συζήτησης, βρέθηκε το ζήτημα των επιπτώσεων από τη Συνθήκη των Πρεσπών.

 Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι για τη γείτονα χώρα ένα διπλωματικό Εργαλείο

Όπως τόνισε ο Νότης Μηταράκης, η Συμφωνία των Πρεσπών αποτέλεσε ένα διπλωματικό εργαλείο για τη γείτονα χώρα, η οποία πλέον έχει αναγνωρισμένη την ταυτότητα της Μακεδονίας και από την Ελλάδα, και αυτό έχει ήδη γίνει φανερό από τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε διάφορες χώρες όσον αφορά τα μακεδονικά προϊόντα. Στο παρελθόν τα ζητήματα τα οποία προέκυπταν, επιλύονταν άμεσα εξαιτίας του ότι η Ελλάδα διατηρούσε μια θέση διαφοροποιημένη πάνω στο ζήτημα της ταυτότητας.

Η προστασία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τα ΠΟΠ προϊόντα, λαμβάνει χώρα εντός της ευρωπαϊκής επικράτειας και δεν είναι μια συμφωνία αναγνωρισμένη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Σαν αποτέλεσμα, η Ελλάδα δεν μπορεί να επιβάλλει νομοθετικά ή νομικά, ελληνικά σήματα ΠΟΠ στην Κίνα. Στην Κίνα πλέον λειτουργούν διμερείς συμφωνίες και η Ευρωπαϊκή Ένωση ακόμα δεν έχει συνάψει εμπορική γενική συμφωνία με την Κίνα και κατά συνέπεια είναι διμερές θέμα, και κατά συνέπεια η Συμφωνία των Πρεσπών δίνει ένα πανίσχυρο επιχείρημα στη γείτονα χώρα προκειμένου να κρατήσει το μακεδονικό προϊόν.

Ελληνικές επιχειρήσεις μπορεί να χαθούν προς στη γείτονα χώρα προκειμένου να ξεφύγουν από την εσωτερική υπερφορολόγηση

Στο ζήτημα των επενδύσεων, η χώρα μας είχε ανέκαθεν μια ανοιχτή εμπορική σχέση με τη γείτονα χώρα. Ήμασταν βασικός επενδυτής και κατά τη διάρκεια του ’90 αλλά και τη δεκαετία του 2000 στα Σκόπια και τα ελληνικά προϊόντα κατέληγαν στα ράφια των καταστημάτων προς κατανάλωση. Λαμβάνοντας υπόψιν αυτή τη στιγμή πως τα Σκόπια είναι μια χώρα με χαμηλούς φορολογικούς δείκτες και σε συνδυασμό με την υψηλή φορολογία η οποία υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, είναι πολύ πιθανό να αποτελέσει προορισμό και για ελληνικές επιχειρήσεις της βορείου Ελλάδος οι οποίες βιώνουν τις αυξημένες εισφορές και την αυξημένη φορολογία και επιδιώκουν να αναπνεύσουν.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

October 11, 2021
October 11, 2021
October 08, 2021
October 08, 2021
October 08, 2021

Αναζήτηση