Τα νέα μου

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμόσει ένα ακόμη μνημόνιο με υφεσιακά μέτρα χωρίς πρόβλεψη για επενδύσεις

Ο Βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης, δήλωσε σε συνέντευξη του στο Kontra TV ότι ο τρόπος που έχει παρουσιάσει η Κυβέρνηση την όλη διαδικασία της διαπραγμάτευσης είναι θαυμαστός. Στην ουσία, όμως έχουμε ένα χαμένο πεντάμηνο καθώς πολύ πρόσφατα ξεκίνησε η πραγματική διαπραγμάτευση.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι τα εξής. Πρώτον, τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάποιο διαφορετικό πρόγραμμα από αυτό που ακολουθήθηκε τα πρηγούμενα χρόνια; Γιατί μέχρι στιγμής τα μέτρα που προτείνει είναι μνημονιακά.

Δεύτερον, το μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι τελικά καλύτερο από το email Χαρδούβελη; Όπως φαίνεται η πρόταση του Τσίπρα είναι αυτή που αυξάνει τον ΦΠΑ περίπου  €2 δισ. Μήπως τελικά το κόστος αυτών των 5 μηνών ύφεσης είναι μεγαλύτερο;

Τρίτον, υπάρχει προοπτική εξόδου με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω προσέλκυσης επενδύσεων και αλλαγής των spread; Η απάντηση είναι ότι απλά πρόκειται για ένα ακόμα μνημόνιο με υφεσιακά μέτρα αντίθετα με τις προεκλογικές του δηλώσεις.

Παρά τις κατηγορίες που ήθελαν το email Χαρδούβελη να κάνει λόγο για αυξήσεις στον ΦΠΑ, τελικά είναι η πρόταση Τσίπρα αυτή που αφορά πολλαπλάσια μέτρα.

Κατ' αρχάς, η απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου αναφέρει ότι η Ελλάδα δεσμεύεται να αποπληρώσει πλήρως όλα της τα χρέη.

Στη συνέχεια, η πρόταση του κ. Τσίπρα κάνει λόγο για ολοκλήρωση του παρόντος προγράμματος, παρόλο που ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωνε ότι το παρόν πρόγραμμα έχει ήδη τελειώσει από το Φεβρουάριο.

Τέλος, θα πρέπει να γίνει σαφές ότι η μείωση του στόχου του πρωτογενούς ελλείματος που έχει θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εφικτή μόνο με αύξηση φόρων και αυτό γιατί κατέρρευσε η ελληνική οικονομία. Άρα, η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος δε θα πάει στην τσέπη του λαού με μείωση φόρων αλλά στο κράτος για να καλυφθούν οι οικονομικές ανάγκες που έχουν προκύψει.

Συνεπώς, η πρόταση Τσίπρα κάνει ξεκάθαρα λόγο για αύξηση φόρων και μείωση συντάξεων! Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία εναλλακτική εκτός από το μνημόνιο και την είσπραξη της δόσης.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση