Τα νέα μου

Συνέντευξη του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη, στο Δελτίο Ειδήσεων  της  Deutsche Welle

Την πλήρη συμμόρφωση της χώρας μας με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο σχετικά με την προστασία των αιτούντων ασύλου και  προσφύγων, ανέδειξε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, μιλώντας στο Δελτίο Ειδήσεων του γερμανικού καναλιού «Deutsche Welle».

Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι «το Λιμενικό Σώμα είναι ενεργό στην περιοχή για να προστατέψει ζωές στην θάλασσα. Το 2020 είχαμε τις λιγότερες απώλειες ζωής από ποτέ στο Αιγαίο. Έχει καταγραφεί ο θάνατος μόνο ενός ατόμου καθ’ όλη τη διάρκεια του α' εξαμήνου, φυσικά είναι λυπηρό, αλλά μια θετική εξέλιξη για την διασφάλισης της ανθρώπινης ζωής».

Σε ερώτηση για την πολιτική φύλαξης των συνόρων, ο κ. Μηταράκης απάντησε πως «οι Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας, η Frontex και -περιστασιακά- το ΝΑΤΟ φυλάσσουν με αποφασιστικότητα τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης. Αντιμετωπίσαμε μια οργανωμένη  επίθεση στα σύνορα μας, με πρόθεση να περάσουν περισσότεροι από 150.000 άτομα στον Έβρο. Σύσσωμη η ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών, βρέθηκε στον Έβρο και εξέφρασε την αλληλεγγύη της Ευρώπης στη χώρα μας. Η Τουρκία εργαλειοποίησε για γεωπολιτικούς λόγους το μεταναστευτικό ζήτημα και αυτό ξεκάθαρα είναι ένα θέμα για την Ε.Ε.».

Ερωτηθείς για την στρατηγική αποτροπής στα θαλάσσια σύνορα της χώρας, ανέφερε ότι «το Λιμενικό Σώμα σέβεται απολύτως τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς στο Αιγαίο. Προσπαθούμε να εργαστούμε ενεργά με την τουρκική ακτοφυλακή, βασιζόμενο στο ολοκληρωμένο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, χάρις στο οποίο καθίσταται δυνατός ο εντοπισμός και η αποτροπή αυτών των βαρκών, πριν περάσουν στα ευρωπαϊκά χωρικά ύδατα. Ωστόσο, οι τουρκικές αρχές δεν συνεργάζονται πάντα».

Για τις νέες δομές στα νησιά, ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι «έχουμε καταθέσει αίτημα χρηματοδότησης για τις νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές σε Κω, Λέρο και Σάμο. Περιμένουμε, εντός των επόμενων ημερών την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα νέα κέντρα θα προσφέρουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, αλλά και θα ενισχύουν το αίσθημα ασφαλείας, τόσο για τους διαμένοντες σ’ αυτά, όσο και στις τοπικές κοινωνίες».

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου προσέθεσε ότι «η Ελλάδα ακολουθεί μια ισορροπημένη μεταναστευτική πολιτική, παρέχοντας διεθνή προστασία για όσους το δικαιούνται και διευκολύνοντας τους, μέσω του προγράμματος «Helios», στην εύρεση στέγης, εργασίας και κατ΄ επέκταση την κοινωνική τους ένταξη. Παράλληλα, όμως, επιταχύνει τις επιστροφές όσων δε δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Άλλωστε, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αυστηρούς κανόνες για τη διαφοροποίηση προσφύγων από οικονομικούς μετανάστες».

«Η πλειοψηφία των κρατών-μελών δεν συμμετέχει σε ένα κοινό μηχανισμό μετεγκαταστάσεων αιτούντων άσυλο και προσφύγων και, άρα, στο διαμοιρασμό των μεταναστευτικών βαρών. Αυτό πρέπει να αλλάξει με το νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση