Τα νέα μου

Μόνο 39 αφίξεις στα νησιά τον Απρίλιο - στόχος μας  τώρα η ασφάλεια των δομών

Συνέντευξη του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη, στην εκπομπή «MEGA Mag» και στους δημοσιογράφους Ανδρέα Παπαδόπουλο και Θανάση Φουσκίδη 

Την εντυπωσιακή μείωση των νέων αφίξεων μεταναστών και προσφύγων στη χώρα μας κατά τον μήνα Απρίλιο, η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία περιορίστηκε σε 39 άτομα, επεσήμανε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στην εκπομπή «MEGA Mag» και στους δημοσιογράφους Ανδρέα Παπαδόπουλο και Θανάση Φουσκίδη, επισημαίνοντας ότι αυτό το δεδομένο αποτελεί «τεράστια διαφορά σε σχέση με το παρελθόν».  

ναφερόμενος στις βασικές προτεραιότητες του Υπουργείου ο κ. Μηταράκης, ανέφερε ότι εκτός από τον δραστικό περιορισμό των νεών αφίξεων στα νησιά, «το δεύτερο μεγάλο στοίχημα» όπως τόνισε,  «είναι να εγκαθιδρύσουμε ένα κλίμα ασφάλειας μέσα στις δομές. Να φύγουμε από τις ανοιχτές δομές που είχαμε βιώσει τα προηγούμενα χρόνια και να πάμε σε κλειστές ελεγχόμενες δομές».  

Αναφερόμενος στους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η συζήτηση του οποίου ξεκινά σήμερα στη Βουλή, ο κ. Μηταράκης τόνισε τα εξής:  «Αυτό το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τις απαραίτητες ρυθμίσεις για τη λειτουργία των κλειστών ελεγχόμενων δομών στα νησιά μας, τα οποία θα καταργήσουν τις ανοιχτές δομές. Ξεκινάμε από τη Σάμο όπου ευελπιστούμε τους επόμενους μήνες να κλείσει ο απαράδεκτος καταυλισμός στο Βαθύ που δημιουργήθηκε μέσα σε μια πόλη και να υπάρξει στη θέση του η κλειστή ελεγχόμενη δομή εκτός πόλεως. Τον ίδιο στόχο έχουμε και για τα άλλα νησιά του Αιγαίου. Στην Κω και στη Λέρο είμαστε πιο προχωρημένα σε αυτή τη συζήτηση και με την τοπική αυτοδιοίκηση ώστε να βρεθούνε οι βέλτιστες λύσεις που θα λειτουργούν αποτρεπτικά για τις ροές, θα προστατεύουν τους διαμένοντες, θα προστατεύουν και τις τοπικές κοινωνίες». 

Σχετικά με το θέμα της επιτάχυνσης του χρόνου έκδοσης των αποφάσεων ασύλου ο κ. Μηταράκης επεσήμανε ότι «το 2020 η μέση απόφαση των νέων αιτήσεων εκδίδεται σε 27 μέρες σε αντίθεση με το 2019 που εκδίδονταν σε 184 μέρες». 

Επίσης, ο κ. Μηταράκης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα σενάρια που κάνουν λόγο για πρόωρες εκλογές εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, τα απέρριψε,  τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «έχουμε μεταβολή των αντικειμενικών συνθηκών. Δεν έχουμε μεταβολή της στρατηγικής της κυβέρνησης. Η στρατηγική της κυβέρνησης παραμένει ίδια, σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες. Η αναπτέρωση της ελληνικής οικονομίας, η στήριξη των εργαζομένων, η στήριξη των ανέργων, η προστασία της δημόσιας ασφάλειας δεν έχουν αλλάξει οι πολιτικές επιλογές μας». «Κατά συνέπεια», κατέληξε ο κ. Μηταράκης «η κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει μία πολιτική που είχε ανακοινώσει στον ελληνικό λαό προεκλογικά, σε πιο δύσκολες συνθήκες, αλλά από εκεί και πέρα δεν έχει αλλάξει η πολιτική μας κατεύθυνση».  

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση