Τα νέα μου

Tα περιοριστικά μέτρα στις δομές  φιλοξενίας θα παραμείνουν μέχρι τις 10 Μαΐου

Συνέντευξη του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη, στην εκπομπή «Σήμερα» στον ΣΚΑΙ και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Οικονόμου.

Μέχρι τις 10 Μαΐου ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα στην είσοδο και την έξοδο αιτούντων ασύλου στις δομές της χώρας ανέφερε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ Νότης Μηταράκης σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΙ». Όπως διευκρίνισε σε συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ, το Υπουργείο Υγείας και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, θα κριθεί αν χρειάζεται μετά τις 10 Μαΐου να εφαρμοστούν  ειδικά μέτρα για ομαλότερη μετάβαση στην αποκλιμάκωση των μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης του COVID-19. 

πως επεσήμανε ο κ. Μηταράκης, τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ συνεχίζουν τα τεστ στις δομές.  «Για τον αριθμό των τεστ αυτό είναι κάτι το οποίο το καθορίζει ο ΕΟΔΥ και όσα τεστ πρέπει να γίνουν θα γίνουν. Εμείς έχουμε φροντίσει στις δομές να υπάρχουν οι κατάλληλες εγκαταστάσεις ώστε όσοι θεωρούνται ότι πρέπει να δώσουν δείγμα να μπορούν να  το κάνουν» ανέφερε ο Υπουργός.  

Ταυτόχρονα επιταχύνονται οι διαδικασίες αποσυμφόρησης και της εξέτασης των αιτημάτων ασύλου. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης «από εκεί και πέρα στο θέμα της αποσυμφόρφησης των νησιών, συνολικά το πρώτο τρίμηνο, όπως ανακοινώσαμε, είχαν φύγει 10.700 άτομα και για πρώτη φορά μετά από καιρό μειώσαμε τους διαμένοντες στις δομές το πρώτο τρίμηνο κατά 5,3%. Από εδώ και πέρα θα είναι σταθερή η αποσυμφόρηση. Παίζει καταλυτικό ρόλο αφενός η μείωση των ροών, αφετέρου η επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου.  Ενώ πέρυσι βγάζαμε περίπου 4000 αποφάσεις το μήνα τον Απρίλιο βγάλαμε 16.000 αποφάσεις»  

Αύριο ξεκινά η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που επιταχύνει τη διαδικασία καταγραφής και εξέτασης των αιτημάτων ασύλου. «Βασική μας προτεραιότητα στη διαπραγμάτευση που θα γίνει υποχρεωτικά για το θέμα της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, είναι να άρουμε το γεωγραφικό περιορισμό που ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε το 2016 και να μπορεί η χώρα μας πλέον να επιστρέφει στην Τουρκία όσους μπήκαν στα νησιά, καταγράφηκαν στα νησιά ακόμα και αν η αίτηση ασύλου τελικά δεν διεκπεραιώθηκε στην νησιωτική Ελλάδα αλλά διεκπεραιώθηκε στην ηπειρωτική”. Ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι “βγάζουμε τις πρώτες αποφάσεις στις 27 ημέρες και όχι στις 185. Και έχουμε ένα νομοσχέδιο στη Βουλή από αύριο που προσπαθούμε περεταίρω να επιταχύνουμε και τη διαδικασία ασύλου και τη διαδικασία καταγραφής» κατέληξε. 

 

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση