Τα νέα μου

Το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων που υπάρχει σήμερα, θα επιλυθεί με την ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου των πολιτών

Στην εκπομπή του ΣΚΑΪ, «Πρωινή Ενημέρωση», και τους δημοσιογράφους Νίκο Υποφάντη και Μαρία Βούσουλα, μίλησε σήμερα το πρωί ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Νότης Μηταράκης και απάντησε σε ερωτήματα σχετικά με το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος.

Με αισιόδοξο τόνο ανέφερε πως «το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδος είναι ισχυρό και δεν πρόκειται να υπάρξει ζήτημα στις επόμενες γενιές, σχετικά με την ασφαλιστική τους κάλυψη. Ωστόσο, αυτό που προσπαθούμε να επιτύχουμε αυτή τη στιγμή, είναι η διαμόρφωση ενός μοντέλου, το οποίο θα ακολουθεί τα πρότυπα των βέλτιστων διεθνών πρακτικών, τα οποία εφαρμόζονται ήδη σε πολλές προηγμένες δυτικές χώρες».

Εν συνεχεία, αναλύοντας το νέο ασφαλιστικό σύστημα, εξήγησε πως το τελευταίο θα βασίζεται σε τρείς πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας θα αποτελείται από την κύρια σύνταξη η οποία θα παραμείνει δημόσια, υποχρεωτική και διανεμητική, με αποκλειστικό πάροχο τον ΕΦΚΑ.

Ο δεύτερος πυλώνας θα αφορά τη νέα επικουρική σύνταξη, η οποία θα εφαρμοσθεί αποκλειστικά στους εργαζομένους που θα εισέλθουν στην αγορά εργασίας από την 1.1.2021. Με τη νέα επικουρική θα δημιουργηθούν ατομικοί λογαριασμοί, με εισφορές τόσο από τους εργοδότες όσο και από τους εργαζόμενους, οι οποίοι θα «αυγατίζουν» κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου των ασφαλισμένων. Στο τέλος η σύνταξη θα εξαρτάται από το ύψος αυτού του ατομικού λογαριασμού. Δεν θα επηρεάζεται από τους δύο βασικούς παράγοντες που σήμερα επηρεάζουν το συνταξιοδοτικό, δηλαδή το δημοσιονομικό που γνωρίσαμε πολύ καλά τα τελευταία χρόνια των μνημονίων και το δημογραφικό, που αφορά άμεσα τη χώρα μας, αναλογιζόμενοι τις προβλέψεις για μείωση του πληθυσμού τα επόμενα χρόνια.

Ως προς το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων, ο Υφυπουργός Εργασίας τόνισε: «Η ενοποίηση του ΕΦΚΑ πραγματοποιήθηκε ουσιαστικά μόνο στα χαρτιά, καθώς η πραγματική ενοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων δεν υλοποιήθηκε ποτέ όπως θα έπρεπε, με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες μεταξύ τους να προσπαθούν να συνεννοηθούν δια αλληλογραφίας. Σταθερός στόχος του Υπουργείου παραμένει από το καλοκαίρι του 2020 να έχουμε περάσει στην ψηφιακή σύνταξη , με την ολοκλήρωση του σχεδίου «Άτλας», για το 1/3 των συντάξεων, όπου η έκδοση αυτών πλέον, θα είναι αυτοματοποιημένη. Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν πάνω από 400.000 συνταξιοδοτικά δικαιώματα».

Τέλος ως προς το ζήτημα των αναδρομικών, ο κ. Μηταράκης ανέφερε πως είναι δεδομένο ότι σε μια ευνομούμενη χώρα δεν τίθεται κανένα ζήτημα σχετικά με το αν η εκτελεστική εξουσία θα συμμορφωθεί με αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου, ενώ το τελικό ποσό της καταβολής των αναδρομικών συντάξεων θα καθορίσει και το χρόνο που αυτές θα καταβληθούν.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση