Τα νέα μου

Ο βάσιμος λόγος απόλυσης οδηγούσε στη μείωση της απασχόλησης

Ο Νότης Μηταράκης Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, έδωσε συνέντευξη σήμερα το πρωί στην τηλεόραση της ΕΡΤ και την εκπομπή «Καλοκαιρινή Ενημέρωση».

Ο κ. Μηταράκης μεταξύ άλλων ανέφερε σχετικά με την κατάργηση του λόγου απόλυσης τα εξής:

«Οι εργοδότες σταματήσαν να προσλαμβάνουν μόνιμους υπαλλήλους αορίστου χρόνου. Ο βάσιμος λόγος απόλυσης ήταν ένα εργαλείο το οποίο οδηγούσε στη μείωση της απασχόλησης.

Πρέπει να υπάρχει και μια πραγματικότητα στην αγορά εργασίας. Ο ευρωπαϊκός κοινωνικός χάρτης  λέει ότι μια απόλυση είτε γίνεται για βάσιμο λόγο χωρίς αποζημίωση είτε προβλέπεται αποζημίωση για τον εργαζόμενο, κάτι το οποίο τονίζεται και στην χθεσινή τροπολογία.»

Και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ότι:

«Το θέμα είναι να προστατευτούν οι εργαζόμενοι και να βρουν δουλειές. Είδαμε από τα στοιχεία του «Εργάνη» ότι αυτή η διάταξη που είχε φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ δε μπορούσε να βρει βάση στην αγορά εργασίας ούτε στηρίζεται στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Αυτό που κάναμε είναι ότι εναρμονίσαμε την ελληνική νομοθεσία σε αυτό που προϋπήρχε εδώ και δεκαετίες. Η Ελλάδα έχει ένα πολύ ισχυρό πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων το οποίο φυσικά και θα στηρίξουμε.»

Δείτε το σχετικό απόσπασμα

Σχετικά με το ασφαλιστικό σύστημα και τις συντάξεις δήλωσε:

«Περίπου οι μισές συντάξεις καλύπτονται από το κράτος, καθώς οι εισφορές αποτελούν το μισό ύψος των συντάξεων. Το πλαφόν στην ουσία αφαιρεί από ένα ποσό και πάνω την κρατική στήριξη του συνταξιοδοτικού συστήματος. Ακόμη και στις περιπτώσεις που έχει επιβληθεί το πλαφόν, δε δίνει συντάξεις χαμηλότερες των εισφορών που καταβλήθηκαν. Απλώς μειώνεται η κρατική στήριξη και επικεντρώνεται στις συντάξεις των πιο αδυνάτων που είναι κάτω από το πλαφόν.»

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση