Τα νέα μου

Τα μέτρα που πήραμε στις δομές ήταν πιο αυστηρά από τα γενικά μέτρα για την προστασία από τον κορωνοϊό

Την κλιμακούμενη αυστηροποίηση των  μέτρων που λαμβάνει το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου  καθ’ολη τη διάρκεια της κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα με την πανδημία του κορονοϊού ανέλυσε ο Υπουργός κ Νότης Μηταράκης σε συνέντευξη του στην εκπομπή του OPEN και την δημοσιογράφο Φαίη Μαυραγάνη. «Τα μέτρα που λήφθηκαν στις δομές ήταν πιο αυστηρά από τα γενικά μέτρα» είπε εξηγώντας πως στις δομές υπάρχουν περιοριστικά μέτρα εξόδου στον αριθμό ατόμων που μπορούν να βγουν, τα οποία δεν ισχύουν στο γενικό πληθυσμό.

στόσο είναι ελάχιστα πλέον τα άτομα που παίρνουν άδεια εξόδου. «Πλέον βγαίνουν πάρα πολύ λιγότεροι γιατί έχουμε νέα πράξη νομοθετικού περιεχομένου, έχουμε δώσει τη δυνατότητα και τα πιο πολλά προϊόντα που χρειάζονται πάνε στις δομές. Άρα αυτό που λέμε βγαίνουμε να ψωνίσουμε κάτι αυτό το κάνουμε στις μεγάλες δομές.  Επίσης στα νησιά έχουμε παγώσει το χρηματικό επίδομα που παίρνουν κάθε μήνα από την Ύπατη Αρμοστεία του Απριλίου ώστε να μην υπάρχει έξοδος για να κάνουν ανάληψη χρημάτων και έχουμε ζητήσει και θα μπει άμεσα από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών ΑΤΜ σε κάθε δομή, ώστε ούτε αυτό να χρειάζεται» εξήγησε.

Η κατάσταση στις 38 δομές φιλοξενίας στη χώρα παραμένει σταθερή εδώ και μία εβδομάδα, με 28 καταγεγραμμένα κρούσματα κορονοϊού σε Ριτσώνα και Μαλακάσα. Όπως ανέφερε ο Υπουργός κ Νότης Μηταράκης «εξακολουθούμε να μην έχουμε κανένα κρούσμα στις δομές των νησιών, οι οποίες έχουν δημιουργήσει μια ανησυχία και στην Ευρωπαϊκή  Επιτροπή και στις τοπικές κοινωνίες, αλλά έχουμε πάρει μέτρα από 1η Μαρτίου με στόχο τον περιορισμό του κινδύνου να υπάρχει κρούσμα. Δεν μπορούμε φυσικά να αποκλείσουμε κανένα κρούσμα σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδος. Μπορούμε όμως να πούμε ότι έχουμε πάρει τα μέτρα που χρειάζονται για να περιορίσουμε αυτόν τον κίνδυνο».

Στην πρόθεση του Υπουργείου είναι η δημιουργία ειδικής κάρτα εισόδου-εξόδου, ενώ ο διορισμός των νέων Διοικητών στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης θα ενισχύσει τον έλεγχο της πολιτείας μέσα στις δομές.

«Αυτές οι δομές όπως δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, δεν είχανε κανόνες, δεν είχανε πύλη, δεν είχανε ασφαλή περίφραξη. Μέσα σε αυτήν την κρίση έχουμε προσπαθήσει και στις  δομές που υπάρχει πρόβλημα, έχουμε ενισχύσει όλα αυτά τα μέτρα. Δεν μπορούμε να το κάνουμε σε λίγες μέρες σε όλη τη χώρα, αλλά την άλλη εβδομάδα παραδείγματος χάρη, ορίζουμε διοικητές σε όλες τις δομές της ενδοχώρας, που δεν υπήρχανε. Ενισχύουμε τα μέτρα ασφαλείας σε κάθε δομή. Δημιουργούμε μία ειδική κάρτα εισόδου – εξόδου σε κάθε δομή» κατέληξε ο Υπουργός.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση