Τα νέα μου

Σήμερα η δημόσια προκήρυξη για τους διοικητές των δομών φιλοξενίας και την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού - την επόμενη εβδομάδα αναλαμβάνουν καθήκοντα

Ενισχύονται τα  έκτακτα μέτρα που υλοποιούνται από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου κατά της εξάπλωσης του κορονοιού στις δομές φιλοξενίας μεταναστών και παράλληλα το Υπουργείο προχωρά στην άμεση τοποθέτηση διοικητών σε αυτές, καθώς και στην πρόσληψη έκτακτου προσωπικού, συνολικά 150 ατόμων,  που θα στελεχώσει  τα ΚΥΤ στα νησιά, στον Έβρο και στις δομές φιλοξενίας σε Μαλακάσα και Δήμο Σιντικής Σερρών. Στα ζητήματα αυτά αναφέρθηκε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» και στον Γιώργο Παπαδάκη. «Το ελληνικό δημόσιο θα έχει την διοίκηση των δομών αυτών» τόνισε ο κ. Μηταράκης, ο οποίος επεσήμανε ότι: «σήμερα προκηρύσσουμε τη θέση διοικητών για όλες τις δομές, προκηρύσσουμε και έκτακτο προσωπικό για να μας βοηθήσει στη διαχείριση αυτής της κρίσης».

Αναφερόμενος στα θέματα υγειονομικής θωράκισης των δομών φιλοξενίας ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε ότι: «Είναι δεδομένο ότι θα υπάρχουν κρούσματα. Περιπτώσεις όπως της Ριτσώνας και της  Μαλακάσας, είμαι σίγουρος ότι δεν θα είναι τα τελευταία κρούσματα τα οποία βρίσκουμε. Έχουμε πάρει μέτρα από την πρώτη στιγμή. Πρώτον, οι νέες αφίξεις που έρχονται στην Ελλάδα και είναι πολύ λίγες από τις αρχές Μαρτίου, δεν μπαίνουν στις υφιστάμενες δομές. Δεύτερον, έχουμε περιορίσει την κυκλοφορία. Βέβαια, επειδή αναφέρατε τη δομή της Μαλακάσας και της Ριτσώνας».

Σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα που επιβάλλονται στην επικράτεια για την μη τήρηση των κανόνων προστασίας της δημόσιας υγείας απέναντι στον COVID-19, ο Υπουργός κ Νότης Μηταράκης ξεκαθάρισε ότι είναι στις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τους αιτούντες ασύλου να γίνεται με παρακράτηση του αντίστοιχου χρηματικού ποσού από τα επιδόματα που λαμβάνουν.

«Στη δέσμη μέτρων του Υπουργείου, υπάρχει ειδική μέριμνα για μείωση των πρόσθετων βαρών στο δημόσιο σύστημα υγείας», ανέφερε ο κ. Μηταράκης, επισημαίνοντας τα εξής: «Δημιουργήσαμε υγειονομικές μονάδες στις δομές, ώστε να γίνεται εκεί ο έλεγχος, όπως έγινε η περίπτωση του Αφγανού και να μεταφέρονται στο νοσοκομείο αυτοί που υπάρχει θέμα. Έχουμε προχωρήσει σε εντατική ενημέρωση των διαμενόντων για τους κινδύνους. Η ελληνική αστυνομία προσπαθεί σε όλη τη χώρα και επιβάλει τα μέτρα. Με απόφαση δική μας ζητήσαμε από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ να μην καταβληθεί τέλη Μαρτίου το μηνιάτικο επίδομα μέχρι να βρεθεί λύση με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών να μπουν ΑΤΜ μέσα στις δομές. Αλλά να είμαστε ξεκάθαροι σε ένα πράγμα: μπορούμε να βάλουμε περιορισμό στην είσοδο των δομών. Μπορούμε να περιορίσουμε, λοιπόν, την κυκλοφορία εντός και εκτός δομών. Είναι πάρα πολύ δύσκολο, να το πω αδύνατον, να περιορίσεις την κυκλοφορία μέσα στις δομές. Δεν μπορείς να περιορίσεις την μία σκηνή από τη δίπλα σκηνή. Δεν είναι σπίτια, δεν είναι πολυκατοικίες» είπε ο κ Μηταράκης.

Καθημερινά πραγματοποιούνται προληπτικοί έλεγχοι του Υπουργείου στα νησιά. «Κάθε μέρα διάφοροι διαμένοντες σε πολλές δομές που έχουν συμπτώματα πάνε στα νοσοκομεία γίνονται έλεγχοι και κάθε μέρα παίρνουμε ένα αριθμό αρνητικών ελέγχων.

Δηλαδή σε δομές όπως των νησιών σχεδόν καθημερινά γίνονται έλεγχοι ατόμων που παραπονιούνται για συμπτώματα. Και κάθε μέρα παίρνουμε, μέχρι στιγμής στα νησιά όλα τα δείγματα που έχουμε πάρει είναι αρνητικά» κατέληξε.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση