Τα νέα μου

Ζητάμε την ευρωπαϊκή στήριξη, αλλά είναι δική μας ευθύνη η προστασία των εθνικών συνόρων και του ελληνικού λαού

Ζητάμε την ευρωπαϊκή στήριξη, αλλά είναι δική μας ευθύνη η προστασία των εθνικών συνόρων και του ελληνικού λαού

Συνέντευξη του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη,στην εκπομπή "'Ωρα Ελλάδος 7:00" και τους δημοσιογράφους, Άκη Παυλόπουλο και Ντόρα Κουτροκόη

Ν. Μηταράκης: «Ζητάμε την ευρωπαϊκή στήριξη, αλλά είναι δική μας ευθύνη η προστασία των εθνικών συνόρων και του ελληνικού λαού»

Την αποφασιστικότητα της ελληνικής Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την κρίση, αποτρέποντας, μέχρι στιγμής περίπου 26.000 προσπάθειες παραβιάσεων των συνόρων, ανέδειξε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, μιλώντας στην τηλεόραση του Open Beyond και τους δημοσιογράφους, Άκη Παυλόπουλο και Ντόρα Κουτροκόη.

«Η αναστολή της διαδικασίας ασύλου στέλνει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα, ότι η χώρα μας δε θεωρεί όσους εισέρχονται παράνομα ως πρόσφυγες», τόνισε ο κ. Μηταράκης και συμπλήρωσε ότι:  «αντίθετα, πρόκειται για άτομα που εκμεταλλεύεται η γείτονα χώρα, προκειμένου να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Σε αυτό είμαστε αποφασισμένοι να αντιδράσουμε».

Ερωτηθείς για τα fake news που παράγει η Τουρκία, ο κ. Μηταράκης απάντησε: «αύριο, στις Βρυξέλλες θα παρουσιάσω όλα τα σχετικά στοιχεία. Μιλάμε καθημερινά με τους ομολόγους μου και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι οποίοι έχουν πλήρη εικόνα για το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Το γεγονός ότι οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών οργάνων θα βρίσκονται σε λίγες ώρες στη χώρα μας, δείχνει την ενεργό στήριξη τους, κάτι που δεν έχει προηγούμενο. Ζητάμε την ευρωπαϊκή στήριξη, αλλά κινούμαστε και ανεξάρτητα, θωρακίζοντας τα σύνορα της χώρας μας».

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου στάθηκε στη συγκινητική αυταπάρνηση των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και στη στήριξη του κόσμου, λέγοντας ότι «πάνε εθελοντές, προσφέρουν φαγητό και βοηθούν με κάθε τρόπο. Αυτή η παλλαϊκή ενότητα που δημιουργείται και στα νησιά και στον Έβρο, είναι κρίσιμη σε μια δύσκολη περίοδο. Δεν είναι περίοδος για εσωτερικές έριδες, ούτε για ανακοινώσεις της αντιπολίτευσης. Υποχρέωση της Πολιτείας είναι να προστατέψει τα εθνικά σύνορα και τους Έλληνες πολίτες. Αντιπολίτευση από βδομάδα».

Σε ερώτηση για το τι θα ζητήσει η χώρα από το αυριανό Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων, ο κ. Μηταράκης επεσήμανε ότι «ζητάμε στήριξη και στην προστασία των συνόρων, αλλά και στα έκτακτα μέτρα που έχουμε λάβει. Επιπλέον, ζητάμε την άσκηση πίεσης προς τη Τουρκία, ώστε να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της. Αυτή τη στιγμή, η γείτονα χώρα διαδίδει ψευδείς ειδήσεις και εργαλειοποιεί ανθρώπους, για να εκβιάσει την Ευρώπη».

Σε ερώτηση για την αποσυμφόρηση των νησιών, ο κ. Μηταράκης ανέφερε: «αποσυμφόρηση γίνεται συστηματικά, σε χαμηλούς τόνους, ώστε να μην αποτελέσει θελκτικό παράγοντα για τις ροές. Αντιμετωπίσαμε τις αυξημένες ροές Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου με ισόποση αποσυμφόρηση. Από το β’ εξάμηνο του 2019 έως σήμερα, έχουν μετακινηθεί από τα νησιά 18.700 άτομα».

Για τα κλειστά κέντρα στα νησιά, ο κ. Μηταράκης εξήγησε ότι «για λόγους ασφαλείας, θα ήταν πολύ σημαντικό να είχαμε ήδη κλειστά κέντρα» και συνέχισε, λέγοντας ότι «αυτοί που φθάνουν τα τελευταία 24ωρα στη χώρα μας δεν υποβάλλουν αιτήσεις ασύλου, κρατούνται και θα μεταφερθούν στα ΠΡΟΚΕΚΑ».        

«Είναι δική μας ευθύνη η προστασία των συνόρων μας και του ελληνικού λαού. Είναι μια δύσκολη μάχη που δίνουν τα Σώματα Ασφαλείας και οι Ένοπλες δυνάμεις. Ήδη, βλέπουμε καλά αποτελέσματα», κατέληξε χαρακτηριστικά.   

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση