Τα νέα μου

Νότης Μηταράκης: Αύξηση στα ποσοστά αναπλήρωσης με το νέο ασφαλιστικό

«Το 2020 πράγματι θα είναι μια θετική χρονιά για τους συνταξιούχους, καθώς για πρώτη φορά έπειτα από δέκα χρόνια θα δουν αυξήσεις και στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις τους» ανέφερε ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Νότης Μηταράκης μιλώντας για τα αναδρομικά και το νέο ασφαλιστικό στον «Αντ1» και στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι».

Σχετικά με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης ο κ. Μηταράκης ανέφερε:

«Το 2020 πράγματι θα είναι μια θετική χρονιά για τους συνταξιούχους, καθώς για πρώτη φορά έπειτα από δέκα χρόνια θα δουν αυξήσεις και στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις τους. Η απόφαση του ΣτΕ της 4ης Οκτωβρίου έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Κατρούγκαλου και ιδιαιτέρως χαμηλά τα ποσοστά αναπλήρωσης ειδικά για τις περιπτώσεις συνταξιούχων με πολλές δεκαετίες στην αγορά εργασίας. Βασικός στόχος του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου το οποίο θα βγει προς διαβούλευση εντός του τρέχοντος μηνός, είναι η αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης», ανέφερε ο υφυπουργός, συμπληρώνοντας:

«Το ΣτΕ είχε σχολιάσει στις αποφάσεις του, πως τα ποσοστά αναπλήρωσης στις ανώτατες κατηγορίες δεν έφταναν ούτε το 50%. Στόχος μας είναι να αυξήσουμε τα ποσοστά αναπλήρωσης για πάνω από 30 με 35 έτη ασφάλισης. Αυτό, συνδυαστικά με τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης των συνταξιούχων, ο οποίος θα αφορά τις χαμηλότερες συντάξεις, συνεπάγεται μια συνολική αύξηση για όλες τις κοινωνικές ομάδες.»

«Στόχος μας είναι ένα ασφαλιστικό δίκαιο αλλά και μακροχρόνια βιώσιμο. Χωρίς κανένα χρηματοδοτικό κενό ούτε για τους νυν συνταξιούχους, ούτε για τους νυν εργαζόμενους», τόνισε ο Υφυπουργός Εργασίας.

Εν συνεχεία, ο κ. Μηταράκης αναφερόμενος στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, υπογράμμισε πως έχουν τεθεί τέσσερις βασικοί στόχοι:

«Πρώτον, η αλλαγή στα ποσοστά αναπλήρωσης για πάνω από 30 με 35 έτη ασφάλισης, δεύτερον, η άρση του αντισυνταγματικού πλαφόν των 1.300 ευρώ που οδήγησε σε περικοπές των επικουρικών συντάξεων το 2016, τρίτον, η αλλαγή του συστήματος εισφορών και τέλος,  η καταπολέμηση του ηλικιακού ρατσισμού που υπάρχει στο ασφαλιστικό μας σύστημα, με την αλλαγή των δυσμενών διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου για τους συνταξιούχους που παραμένουν στην αγορά εργασίας, καθώς σήμερα προβλέπεται 60% περικοπή στη σύνταξή τους.»

Σε σχέση με τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης των συνταξιούχων, ο κ. Μηταράκης δήλωσε:

«Το ποσό που είχε προβλέψει ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι φέτος αυξημένο κατά 140 εκατ. ευρώ, τα οποία βρίσκονται στον προϋπολογισμό του 2020 και θα πάνε όλα στους συνταξιούχους. Τα χρήματα αυτά θα καταλήξουν στους συνταξιούχους είτε μέσω μόνιμων αυξήσεων στις συντάξεις τους από την αλλαγή στα ποσοστά αναπλήρωσης, είτε μέσα από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης των συνταξιούχων.»

Τέλος ως προς την πιλοτική δίκη και τα αναδρομικά των συνταξιούχων, ο κ. Μηταράκης ανέφερε:

«Υπάρχουν δύο τύποι αναδρομικών. Τα πρώτα αναδρομικά είναι εκείνα που προκύπτουν από την αντισυνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου. Αυτά θα τα «θεραπεύσουμε» νομοθετώντας μέσα από το νέο ασφαλιστικό. Οι νέες διατάξεις θα έχουν αναδρομική ισχύ από 04 Οκτωβρίου 2019 προκειμένου να μην τεθεί ζήτημα νέων αναδρομικών και σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξουν μειώσεις.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά υποθέσεις προσφυγής των συνταξιούχων κατά του ελληνικού Δημοσίου. Εμείς σαν Υπουργείο Εργασίας ζητήσαμε δια μέσω του ΕΦΚΑ να πάμε σε μια πιλοτική δίκη στο ΣτΕ, προκειμένου να ακουστούν όλα τα επιχειρήματα για όλα τα θέματα που έχουν εγείρει οι συνταξιούχοι και να δοθεί το συντομότερο δυνατό οριστική λύση.»

Για ένα «ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό» σχέδιο της κυβέρνησης αναφορικά με το μεταναστευτικό- προσφυγικό, μίλησε ο Υφυπουργός Εργασίας και βουλευτής Χίου κ. Νότης Μηταράκης, ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα.

Στη συνέχεια, ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα του μεταναστευτικου- προσφυγικού, ο ίδιος ανέφερα τα εξής:

«Δευτέρα βράδυ θα βρίσκομαι στο Δημοτικό Συμβούλιο της Χίου προκειμένου να παρουσιάσω το σχέδιο της κυβέρνησης ως κυβερνητικός βουλευτής. Θεωρώ ολοκληρωμένο το σχέδιο που παρουσιάστηκε από τον κ. Πέτσα και τον κ. Στεφανή, καθώς αντιμετωπίζει και το θέμα της ενίσχυσης της φύλαξης των συνόρων και τους νέους κανόνες ασύλου, για αποτελεσματικότερο και ταχύτερο διαχωρισμό όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.»

«Προκειμένου το σχέδιο της κυβέρνησης να μπορέσει να υλοποιηθεί, είναι απαραίτητη η κατασκευή των κλειστών κέντρων. Αυτή τη στιγμή στα νησιά υπάρχει πράγματι πρόβλημα, καθώς λειτουργούν ανεξέλεγκτα ανοιχτά κέντρα, μέσα στον αστικό ιστό, τα οποία δεν μας επιτρέπουν αποτελεσματικά να εκκινήσουμε τις επιστροφές προς την Τουρκία, όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.»

«Αυτό λοιπόν που ζητάμε από την τοπική κοινωνία και είναι θετικό μέτρο, είναι αντί να έχουμε ανοιχτά κέντρα μέσα στον αστικό ιστό, να δημιουργήσουμε κλειστά κέντα εκτός των κατοικημένων περιοχών. Στη Χίο, έχουμε επιλέξει μια τοποθεσία για την κατασκευή της ανοιχτής δομής, 8,5 χιλιόμετρα απόσταση από τα πρώτα σπίτια. Η ΒΙΑΛ αυτή τη στιγμή απέχει μόλις λίγα μέτρα από τα πρώτα σπίτια. Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρχουν κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και όχι αυτές οι απαράδεκτες συνθήκες που είδαμε με τις κακοκαιρίες και τις βροχές, με τους ανθρώπους να ζουν μέσα στις σκηνές. με τα κλειστά κέντρα διασφαλίζουμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.»

Κλείνοντας, ο κ. Μηταράκης έστειλε το εξής μήνυμα:

«Η κοινωνία είναι επιφυλακτική, καθώς τέσσερα χρόνια τώρα άκουγε λόγια αλλά δεν έβλεπε έργα. Εμείς θα κριθούμε τους επόμενους μήνες από την υλοποίηση του σχεδίου μας.»

 

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση