Τα νέα μου

Από τον Ιούλιο του 2020, η μείωση κατά 0,9% των ασφαλιστικών εισφορών για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης

O υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Νότης Μηταράκης μίλησε σήμερα στο κανάλι του «OPEN» και την εκπομπή του Άκη Παυλόπουλου «Ώρα Ελλάδος».

Σε σχέση με την πορεία της οικονομίας και με το πως διαμορφώνονται οι συνθήκες στην αγορά εργασίας, ο Υφυπουργός τόνισε πως τα ποσοστά ανεργίας συνεχίζουν και μειώνονται, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας, πλήρους απασχόλησης.

«Η καταπολέμηση της υποδηλωμένης και αδήλωτης εργασίας, μπορεί να επιτευχθεί με τρεις τρόπους: πρώτον, την αύξηση των ελέγχων για παραβατικές συμπεριφορές από τις επιχειρήσεις, δεύτερον, την κινητροδότηση των επιχειρήσεων για πρόσληψη εργαζομένων σε θέσεις πλήρους απασχόλησης και τρίτον, την αύξηση του υπερωριακού κόστους», τόνισε ο κ. Μηταράκης, αναφερόμενος στα μέτρα που έχουν ληφθεί από την πλευρά της κυβέρνησης.

Στη συνέχεια, τόνισε πως αναφορικά με τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, είναι πολύ σημαντική η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τις θέσεις πλήρους απασχόλησης, ένα μέτρο που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται σταδιακά από τον Ιούλιο του 2020, με μια μείωση 0,9%.

Ωστόσο, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε πως σε όλες αυτές τις προσπάθειες της κυβέρνησης, προαπαιτούμενο για την αποτελεσματικότητά των μέτρων που προωθεί, είναι η ύπαρξη μια ισχυρής και δυναμικής οικονομίας και αυτός παραμένει ο βασικός στόχος.

Αναφορικά με το κοινωνικό μέρισμα και την κριτική της αντιπολίτευσης, ο κ. Μηταράκης απάντησε:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές με το προεκλογικό μέρισμα που έδωσε, ξόδεψε ένα σημαντικό μέρος της δημοσιονομικής δυνατότητας του κράτους για το 2019. Ωστόσο, σχεδόν ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας, 250.000 νοικοκυριά, θα λάβουν φέτος το κοινωνικό μέρισμα και τα νούμερα αυτά αντιστοιχούν σε ένα πολύ σημαντικό μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Συνολικά το 2019 δόθηκε η μεγαλύτερη στήριξη από το κράτος στα χρόνια της κρίσης.»

Αναφορικά με τον προϋπολογισμό, ο Υφυπουργός Εργασίας τόνισε πως η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή προβλέπει ένα οριακό υπερπλεόνασμα, εν αντιθέσει με τα υπερπλεονάσματα στα οποία στοχοθετούσε η προηγούμενη κυβέρνηση και τα οποία έπνιγαν την οικονομία, ενώ προβλέπει 1,2 δις ευρώ σε θετικά μέτρα τα οποία θα οδηγήσουν στην επίτευξη του 2,8% ανάπτυξη.

Τέλος, αναφερόμενος στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης για τους συνταξιούχους που σχεδιάζεται αυτή τη στιγμή από την κυβέρνηση, ο κ. Μηταράκης ανέφερε πως θα ενσωματωθεί στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο θα τεθεί προς ψήφιση στις αρχές του 2020. Εν συνεχεία διευκρίνισε πως στον προϋπολογισμό έχουν προβλεφθεί 971 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των συνταξιούχων και συνολικά 29 δις ευρώ συνταξιοδοτική δαπάνη και 14,5 δις ευρώ κρατική στήριξη.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση