Τα νέα μου

Ν. Μηταράκης: "Στη Χίο καθώς και στα άλλα νησιά της Ελλάδος, η κυβέρνηση μας άφησε να λύσουμε μόνοι μας εθνικά ζητήματα"

Ο βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας, Ν. Μηταράκης, μίλησε στην εκπομπή της ΕΡΤ3 "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ", για την οικονομία, την παιδεία αλλά και το προσφυγικό, ζητήματα κρίσιμα για το μέλλον της χώρας. H Νέα Δημοκρατία πιστεύει πως πετυχαίνοντας καλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, μπορούμε να επιτύχουμε και τη μείωση φόρων σε συνδυασμό με ένα ασφαλέστερο και δικαιότερο κοινωνικό κράτος.

Βιώσαμε μια τετραετία ψεμάτων, με πρωτοφανείς φορολογικές αυξήσεις, μειώσεις συντάξεων, κρίση στο μεταναστευτικό, καθώς και μεγάλα εθνικά ζητήματα που δίχασαν τη χώρα. Παράλληλα με τα παραπάνω, η κυβέρνηση συνεχίζει να ασκεί μια πολιτική ρητορική, η οποία στηρίζει τον διχαστικό λόγο, ακριβώς το αντίθετο από αυτό που θα έπρεπε να επιδιώκει η χώρα στη δύσκολη περίοδο που διανύει. Η ανάπτυξη για τη Νέα Δημοκρατία εδράζεται στο μοντέλο το οποίο έχουν ακολουθήσει μέχρι τώρα όλες οι δυτικές δημοκρατίες. Μιλάμε για ένα ασφαλιστικό σύστημα όπου το κράτος παραμένει ο ρυθμιστής, ένα σύστημα διανεμητικό και αναδιανεμητικό για την κύρια σύνταξη, το οποίο όμως θα είναι δικαιότερο, πιο βιώσιμο και υποστηρικτικό προς τις ειδικές ομάδες του πληθυσμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι χήρες, που τις κοροϊδεύει η κυβέρνηση εδώ και δύο χρόνια και σύντομα θα δουν όσες γυναίκες έχασαν τον σύντροφό τους το 2016, να καταργείται η σύνταξή τους με τον απαράδεκτο νόμο Κατρούγκαλου. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να μιλάει για το ασφαλιστικό, καθώς οι επικουρικές συντάξεις έχουν μειωθεί δραματικά με το ΕΤΕΑΕΠ και τις νέες εγκυκλίους που εφαρμόζονται. Η θέση της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τις επικουρικές συντάξεις, είναι πως θα πρέπει να εφαρμοσθεί ένα κεφαλαιοποιητικό μοντέλο, όπου τα χρήματα του κάθε πολίτη θα παραμένουν σε λογαριασμό στο όνομά του, καθώς όταν δεν συμβαίνει αυτό, έχουμε φαινόμενα όπως προσφάτως με την Εθνική Τράπεζα με το ΛΕΠΕΤΕ. Στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα δεν υπάρχει κανένα παράδειγμα όπου οι συνταξιούχοι έχουν χάσει τα χρήματά τους. Μιλάμε για επενδυτικά ατομικούς λογαριασμούς. Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει στον ιδιωτικό τομέα ως μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας.

Στο καίριο ζήτημα της παιδείας, αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το brain drain, κανένα κρατικοδίαιτο σύστημα επιδοτήσεων δεν μπορεί να φέρει πίσω στην πατρίδα τους, τους νέους εκείνους που έχουν φύγει από την Ελλάδα προκειμένου να αναζητήσουν καλύτερες ευκαιρίες στο εξωτερικό. Όσον αφορά τις επιστροφές επιστημόνων που επικαλείται η κυβέρνηση, δυστυχώς πολλοί νέοι συνεχίζουν να φεύγουν στο εξωτερικό, καθώς δεν έχει καταφέρει να αναπτυχθεί ο ιδιωτικός τομέας, με τα ελληνικά πανεπιστήμια να μην είναι συνδεδεμένα με την αγορά. Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή εφαρμόζουμε αναχρονιστικά συστήματα και στο θέμα της παιδείας, της έρευνας καθώς και της κοινωνικής ασφάλισης, παραμένοντας προσκολλημένοι στις ιδεοληψίες του χθες. Το ζήτημα της αναθεώρησης του Άρθρου 16 του Συντάγματος προκειμένου να προβλεφθεί η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, όπως τόνισε ο Ν. Μηταράκης, θα αποτελέσει μια λύση για όλους εκείνους τους νέους οι οποίοι αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό προκειμένου να σπουδάσουν. Εξάλλου σκάνδαλα έχουν γίνει γνωστά και στα ιδιωτικά αλλά και στα δημόσια πανεπιστήμια. Είναι κάτι που εξαρτάται άμεσα από τον τρόπο διαχείρισης του κάθε ιδρύματος. Το κάθε πανεπιστήμιο θα πρέπει να κρίνεται για το έργο του και τα αποτελέσματά του.

Η Χίος έχει υποδομές για την υποδοχή προσφύγων, την φιλοξενία και την παροχή εκπαίδευσης σε πρόσφυγες, όπως και η Σάμος αλλά και άλλα πολλά νησιά της Ελλάδος. Πρόκειται για μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση και πολλές φορές οι κάτοικοι των νησιών αυτών αντιδρούν. Η κρίση αυτή έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της τεράστιας αδυναμίας της κυβέρνησης να χειριστεί αποτελεσματικά τα αιτήματα ασύλου. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Μηταράκης«Η κυβέρνηση μη έχοντας κάποιο ολιστικό σχέδιο αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, έχει φορτώσει την αντιμετώπιση των προβλημάτων στα νησιά. Μας έχουν εγκαταλείψει για να λύσουμε μόνοι μας, οι τοπικές κοινωνίες, προβλήματα εθνικά χωρίς να υπάρχει κεντρικό κράτος».

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση