Τα νέα μου

Η ανάπτυξη δε θα επιτευχθεί από την εσωτερική κατανάλωση, αλλά από τις εξαγωγές

Ο Έλληνας Υφυπουργός Ανάπτυξης μιλά για μεταρρυθμίσεις στο Caixin Media

Συνέντευξη του Υφυπουργού Ανάπτυξης, Νότη Μηταράκη, σε δημοσιογράφο του κινεζικού ομίλου ΜΜΕ οικονομικής και επιχειρηματικής ειδησεογραφίας Caixin Media, η οποία δόθηκε στο περιθώριο των εργασιών της Ετήσιας Συνάντησης του World Economic Forum, στο Davos και προβλήθηκε στις 3.3.2013 στην εκπομπή Weekly Economic Review.

Τίτλος εκπομπής: «Ο Έλληνας Υφυπουργός Ανάπτυξης μιλά για μεταρρυθμίσεις».

Εισαγωγή: «Η Ελλάδα, μία από τις χώρες με το υψηλότερο χρέος στην Ευρώπη, βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. Το αν η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει από την κρίση και να μειώσει επιτυχώς το χρέος της δεν συνδέεται απλώς με την οικονομική ισορροπία της χώρας, αλλά είναι και “κλειδί” για την ανάκαμψη της Οικονομίας της Ευρωζώνης. Πρόσφατα, ο δημοσιογράφος του ομίλου Caixin Media, LiZengxin, συζήτησε με τον Έλληνα Υφυπουργό Ανάπτυξης, κ. Νότη Μηταράκη, ο οποίος έχει πολύ καλή γνώση της κατάστασης, στην οποία βρίσκεται η ελληνική Οικονομία, και επιπλέον είναι αρμόδιος για τις επενδύσεις στην Ελλάδα».

Σε ερώτηση σχετικά με την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής Οικονομίας, ο κ. Μηταράκης υπογραμμίζει: «η ελληνική Οικονομία σταθεροποιείται. Μετά από τρία χρόνια τεράστιων θυσιών, κατορθώσαμε να είμαστε σε ορθή πορεία με τον προϋπολογισμό του 2012, αυξήσαμε σημαντικά την παραγωγικότητα κατά 25% τα τελευταία χρόνια, και τώρα προχωράμε με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Αρχίζουμε να αισθανόμαστε κάπως πιο αισιόδοξοι για την Οικονομία μας. Ακόμη είναι νωρίς, χρειάζεται να γίνει πολλή δουλειά μέσα στο 2013, αλλά κάνουμε όλα τα σωστά βήματα».

Η επόμενη ερώτηση αφορά τα κύρια ζητήματα της ελληνικής Οικονομίας και τις μελλοντικές προκλήσεις. Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης τονίζει: «Ξεκινήσαμε με μία κρίση χρέους και ελλείμματος. Περάσαμε σε μέτρα λιτότητας, που σημαίνει ότι η Οικονομία μας υποχώρησε κατά 25% τα τρία τελευταία χρόνια – πρόκειται για σημαντική μείωση. Τώρα προσπαθούμε να απελευθερώσουμε τις αγορές, να μειώσουμε τις δαπάνες του Δημοσίου, και να ξεκινήσουμε το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, προκειμένου να προσελκύσουμε επενδύσεις, να επωφεληθούμε από την παραγωγικότητα, και να περιορίσουμε το πολύ υψηλό ποσοστό ανεργίας, που αντιμετωπίζουμε σήμερα και το οποίο δεν είναι κατά κανένα τρόπο βιώσιμο. Επομένως, να έχουμε και πάλι μία οργανική ανάπτυξη της Οικονομίας, αλλά τώρα σε μία καλύτερη βάση, μία πιο αποτελεσματική Οικονομία, έναν πιο αποτελεσματικό δημόσιο τομέα».

Σε ερώτηση σχετικά με το μέλλον της Ευρωζώνης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης επισημαίνει: «Η Ελλάδα πιστεύει στην ευρωπαϊκή ιδέα. Η χώρα μας είναι μέλος της Ε.Ε. περισσότερο από 30 χρόνια. Σε ένα χρόνο από τώρα η Ελλάδα θα έχει την Προεδρία της Ε.Ε. Δεν έχουμε την αίσθηση ότι εκχωρούμε την εθνική κυριαρχία μας, αλλά ότι τη μοιραζόμαστε, διότι τα κράτη και οι λαοί της Ε.Ε. επενδύουν από κοινού στην εθνική κυριαρχία για να αποκομίσουν από το άθροισμα των μερών κάτι σημαντικότερο. Είναι η μεγαλύτερη Οικονομία διεθνώς, και σε αυτό το τόσο ανταγωνιστικό περιβάλλον, η Ευρώπη πρέπει να είναι ενωμένη και να επωφεληθεί από τις συνέργειες, προκειμένου να παραμείνει ανταγωνιστική κατά τις επόμενες δεκαετίες».

Η τελευταία ερώτηση αναφέρεται στον τρόπο, με τον οποίο η Ελλάδα θα προσελκύσει επενδύσεις και θα διατηρήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Ο κ. Μηταράκης σημειώνει: «Η Ελλάδα, με τη νέα Κυβέρνηση, έχει πολύ ισχυρή ηγεσία, για να προωθήσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Είμαστε φιλικοί στην επιχειρηματικότητα, είμαστε πιο ανταγωνιστικοί από πολλές χώρες της Ε.Ε., με μικρότερο δημόσιο τομέα και με ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, που είναι καταλύτης για τις επενδύσεις. Όλα αυτά δημιουργούν ένα πολύ ευνοϊκό περιβάλλον. Βλέπουμε πολύ σημαντικούς επενδυτές από ολόκληρο τον κόσμο να έρχονται στη χώρα μας, και τους καλωσορίζουμε».

Ακολουθεί σχολιασμός από τον δημοσιογράφο, ο οποίος επισημαίνει ότι, σύμφωνα με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης, ο δημόσιος τομέας της Ελλάδας είναι μεγάλος, οι δημόσιες δαπάνες είναι πολύ υψηλές, η αγορά εργασίας δεν είναι ευέλικτη, υπάρχει το πρόβλημα της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής, καθώς και το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας. Ο δημοσιογράφος σημειώνει ότι η άποψη του κ. Μηταράκη είναι ότι στο μέλλον θα πρέπει να δοθεί έμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις και στον περιορισμό των δαπανών του Δημοσίου και όχι στην αύξηση των φόρων.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση