Τα νέα μου

Αυτό είναι το τρίγωνο της αμαρτίας που τώρα προσπαθεί να χτίσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο Βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Νότης Μηταράκης αναφέρει στην τηλεόραση της ΕΡΤ τις τρεις βασικές διαπιστώσεις στις οποίες κατέληξε η Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ: (α) δεν υπάρχουν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων, (β) όλα τα κόμματα, και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ, δανείστηκαν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο και τους ίδιους όρους, (γ) ως προς τα δάνεια των ΜΜΕ, δεν προέκυψε κάποιο συστημικό πρόβλημα.

 

 

Η σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής δεν ήταν μία αθώα υπόθεση, στόχος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο εκφοβισμός των Τραπεζιτών, για τον έλεγχο του πολιτειακού, πολιτικού και μιντιακού τοπίου της χώρας κι αυτό φάνηκε από τη χθεσινή συνέντευξη του Δ. Καμμένου στο Πρώτο Θέμα.

Από ότι φάνηκε από την εξέταση των μαρτύρων στην Εξεταστική Επιτροπή, η συμπεριφορά των ΜΜΕ δε διέφερε από τη συνολικότερη εικόνα δανεισμού του επιχειρηματικού τοπίου της χώρας. Δεν παρουσιάστηκε κάποιο συστημικό πρόβλημα. Στόχος της Επιτροπής δεν ήταν να εξετάσει κάθε μία ξεχωριστή περίπτωση, αυτό είναι δουλειά των ρυθμιστικών αρχών και του Εισαγγελέα. Η δουλειά της Εξεταστικής Επιτροπής ήταν να δει αν υπάρχει κάποιο γενικό θέμα νομιμότητας και τέτοιο συγκεκριμένο παράδειγμα, που να δείχνει το - σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ - τρίγωνο της διαπλοκής δεν προέκυψε.

Σε όλες τις χώρες του κόσμου το τραπεζικό σύστημα δανειοδοτεί επιχειρήσεις για τη λειτουργία τους, με κανόνες, και ανά περίπτωση δίνει διαφορετικά επιτόκια ανάλογα με τον τύπο των εγγυήσεων που έχει. Συστημικά, λοιπόν, στην Ελλάδα η κατάρρευση των δανείων όλης της οικονομίας είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης.

Στην Εξεταστική Επιτροπή υπήρχε ένα πολιτικό παιχνίδι της Κυβέρνησης: να εκφοβίσει τα ΜΜΕ, τα οποία δε συμφωνούν με την πολιτική της γραμμή, να εκβιάσει και να πάρει τον έλεγχο ΜΜΕ που δε συνεργαζόντουσαν μαζί της και να τρομάξουν οι Τραπεζίτες ώστε να μη ρυθμίσουν ή να μη δίνουν δάνεια, π.χ. σε κανάλια που δεν είναι φίλα προσκείμενα στην Κυβέρνηση. Βέβαια, η Τράπεζα Αττικής ευχαρίστως δανειοδότησε τον κ. Καλογρίτσα με εγγύηση τα βοσκοτόπια για να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ως προς το θέμα των ευθυνών των στελεχών των κομμάτων για τη δανειοδότηση υπάρχει το πόρισμα του Οικονομικού Εισαγγελέα, κ. Δραγάτση που έπειτα από διαδικασία και μαρτυρικές καταθέσεις έκρινε το θέμα και το έθεσε στο αρχείο, καθώς τηρήθηκαν τα αντικειμενικά κριτήρια δανειοδότησης και οι κανόνες της Τράπεζας της Ελλάδος.

Διαπλοκή υπάρχει και συγκεκριμένα είναι: (α) η έμμεση χρηματοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ από offshore, (β) η πίεση στον ΔΟΛ να παραδώσει τα "κλειδιά", (γ) ο εκφοβισμός του Πρώτου Θέματος, (δ) η δανειοδότηση του κ. Καλογρίτσα από την Τράπεζα Αττικής, χωρίς κανόνες, με εγγύηση βοσκοτόπια, για να πάρει τηλεοπτικό κανάλι. Αυτό είναι το τρίγωνο της αμαρτίας που τώρα προσπαθεί να χτίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση