Τα νέα μου

Τροπολογία Ν. Μηταράκη, Βουλευτή Χίου για τη νομιμοποίηση του εθίμου του ρουκετοπόλεμου

Δεκτή έγινε από την κυβέρνηση η τροπολογία που κατέθεσε ο Βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας κ. Νότης Μηταράκης για τον Ρουκετοπόλεμο. Μετά την εξέλιξη αυτή ανοίγει πλέον οριστικά ο δρόμος για την νομιμοποίηση του εθίμου, την αναγνώριση του ως εθνικού εθίμου και τον ορισμό Φορέα Υλοποίησης του εθίμου, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με την τροπολογία που κατέθεσε ο κ. Μηταράκης ορίζεται η διαδικασία ρύθμισης των θεμάτων ασφαλείας και προστασίας της περιουσίας των κατοίκων του Βροντάδου και προβλέπεται η έκδοση Υπουργικής Απόφασης του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη για την αδειοδότηση της ελεγχόμενης κατασκευής και χρήσης των ρουκετών.

Η τροπολογία με Αρ. 509/34/22-6-2016 με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παν Κουρουμπλή, ενσωματώθηκε στο Σ/Ν του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις διατάξεις των άρθρων 19, 20, 29, 30, 33, 35, 40 έως 46 της Οδηγίας 2013/34/ΕΕ» στο οποίο είναι εισηγητής ο κ. Μηταράκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σ/Ν ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην Επιτροπή και θα συζητηθεί την Δευτέρα 27 Ιουνίου στην Ολομέλεια της Βουλής. Το κείμενο της τροπολογίας για τον ρουκετοπόλεμο είχε αποσταλεί από τις αρχές Μαΐου στον Βουλευτή Χίου του κυβερνώντος κόμματος κ. Ανδρέα Μιχαηλίδη, καθώς και στους κ.κ. Σταμάτη Κάρμαντζη, Αντιπεριφερειάρχη Χίου, Μανώλη Βουρνού, Δήμαρχο Χίου και Γιώργο Γεωργούλη, Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Χίου.

Με αφορμή την κατάθεση της τροπολογίας ο κ. Μηταράκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Μετά τα γνωστά γεγονότα που οδήγησαν στη ματαίωση του εθίμου φέτος το Πάσχα, ανέλαβα την πρωτοβουλία για να καλυφθεί νομικά αυτό το σημαντικό για τη Χίο έθιμο που έχει τις ρίζες του στην τουρκοκρατία και κάθε χρόνο προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίηση μου για το γεγονός ότι ο αρμόδιος Υπουργός έκανε δεκτή την ενσωμάτωση της τροπολογίας στο Σχέδιο Νόμου και βέβαια να τονίσω ότι είναι ιδιαίτερα θετικό γεγονός ότι η πλειοψηφία της Επιτροπής την ενέκρινε. Τώρα πρέπει να ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια με την ψήφισή της στην Ολομέλεια και μετά την ψήφιση του νόμου να προχωρήσει η έκδοση των απαιτούμενων Υπουργικών αποφάσεων».

 

Τροπολογία Ν. Μηταράκη, Βουλευτή Χίου για τη νομιμοποίηση του εθίμου του ρουκετοπόλεμου from Notis Mitarachi

Το κείμενο της τροπολογίας:

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Ένας πολύ σημαντικός τομέας της πολιτισμικής μας κληρονομιάς είναι τα έθιμα και οι παραδόσεις του ελληνικού λαού. Οι λέξεις αυτές συνδέονται στενά μεταξύ τους και συμπληρώνουν η μια την άλλη. Τα έθιμα είναι η ομοιόμορφη τήρηση μιας συνήθειας που δεν επιβάλλεται από ρητές εντολές. Όταν δε τα έθιμα επαναλαμβάνονται σταθερά από γενιά σε γενιά, τότε δημιουργούνται οι παραδόσεις.

Με την παρούσα διάταξη αποσκοπείται η αναγνώριση των εθνικών εθίμων της χώρας και η εφαρμογή συγκεκριμένου νομικού πλαισίου εκτέλεσης αυτών. Επιπλέον επιδιώκεται η προβολή όλων των πολιτιστικών δεδομένων της χώρας, τα οποία λαμβάνουν εθνικό χαρακτήρα, με σκοπό την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού μέσα από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και τα φεστιβάλ, τα οποία θα συμβάλουν τόσο στην οικονομική ανάπτυξη της κάθε περιοχής όσο και στην διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

ΔΙΑΤΑΞΗ

Στο άρθρο 5 του Ν. 456/1976 «Περί Φωτοβολίδων και Πυροτεχνημάτων» (ΦΕΚ 277/Α/19-10-1976) προστίθεται τρίτη παράγραφος με το εξής περιεχόμενο:

"Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Πολιτισμού - Αθλητισμού και Προστασίας του Πολίτη θα αναγνωρίζονται ως εθνικά έθιμα, δραστηριότητες που επαναλαμβάνονται σταθερά από γενιά σε γενιά και αποτελούν σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας. Με την ίδια απόφαση θα ορίζεται ο Φορέας Υλοποίησης του εθνικού εθίμου και οι ελάχιστες προβλέψεις του Κανονισμού Οργάνωσης, Λειτουργίας και Διεξαγωγής του εθνικού εθίμου. Με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του παρόντος, θα επιτρέπεται, στα πλαίσια της εκτέλεσης του εθνικού εθίμου, δια χορηγήσεως σχετικής άδειας από τις κατά τόπους Αστυνομικές Αρχές, η ελεγχόμενη κατασκευή και χρήση φωτοβολίδων, βεγγαλικών, κροτίδων ή άλλων υλικών σχετικών με τις διατάξεις του παρόντος νόμου."

Ακολουθεί η παρέμβαση του κ. Μηταράκη στη Βουλή και σχετική απάντηση του αρμόδιου Υπουργού από τα πρακτικά της Επιτροπής:

Ν. Μηταράκης: ... Κλείνοντας, να πω ότι κατέθεσα και εγώ μια βουλευτική τροπολογία- με γενικό αριθμό 509 και ειδικό αριθμό 34- με τίτλο «εθνικά έθιμα», με αφορμή το πολύ γνωστό έθιμο του ρουκετοπόλεμου της Χίου, το οποίο γίνεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια, αλλά δεν είχε ποτέ ένα σαφές νομικό πλαίσιο, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να γίνεται ψιλονόμιμα-ψιλοπαράνομα και αυτό δημιουργεί και θέματα ασφαλείας. Αυτή η τροπολογία δίνει νομοθετική εξουσιοδότηση στους αρμόδιους Υπουργούς, να νομοθετήσουν κανόνες, κανόνες ασφαλείας, να ορίσουν έναν φορέα υλοποίησης, να ορίσουν προδιαγραφές, ώστε να μπορεί και να συνεχίσει το έθιμο, αλλά να συνεχίσει σε σωστό μέγεθος, με σωστή ασφάλεια, με σωστά μέτρα προστασίας και να συνεχιστεί μια παράδοση, η οποία είναι παράδοση αιώνων. Ευχαριστώ πολύ.

...

Π. Κουρουμπλής: ... Επίσης, κυρία Πρόεδρε, θα συμφωνούσα με την βουλευτική τροπολογία, που αφορά στα έθιμα. Υπάρχει μια τροπολογία βουλευτική, που θα μπορούσε από μας, να γίνει δεκτή, γιατί εξουσιοδότηση δίνει, να καθορίζονται κανόνες, πως οργανώνονται οι εκδηλώσεις, που αφορούν σε εθνικά και λαϊκά έθιμα.

 

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση