Τα νέα μου

Και οι πιο δύσπιστοι βλέπουν ότι η Κυβέρνηση τήρησε τις υποσχέσεις της στην μεταναστευτική κρίση

Αγαπητοί συμπατριώτες, φίλες και φίλοι.

Πριν από δώδεκα μήνες, όταν ανέλαβα το δύσκολο ρόλο της αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης, στη Χίο μιλούσαμε  για τις ιδιαίτερα αυξημένες ροές και την υπερσυμφόρηση της ΒΙΑΛ & του αστικού ιστού.

Σήμερα, μόλις ένα χρόνο μετά, οι ροές είναι σχεδόν μηδενικές.

Σήμερα, ο πληθυσμός στη ΒΙΑΛ αλλά και στα διαμερίσματα μειώθηκε κατά 56%, φθάνοντας στα επίπεδα του καλοκαιριού του 2019, προ κρίσης.

Φυσικά η αποσυμφόρηση προχωρά, μέχρι να φύγουν όλοι οι διαμένοντες. Σε αυτήν την κατεύθυνση συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο, με την ίδια αποφασιστικότητα, τηρώντας, και πάλι, όλες τις δεσμεύσεις μας.

Ενώ πριν λίγες ημέρες υποβάλλαμε αίτημα επιστροφής προς την Τουρκία, όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, για να επανεκκινήσουμε από τα νησιά και τη Χίο, τις διαδικασίες επιστροφών.  

Και οι επιστροφές είναι το κλειδί, όχι μόνο για  το νησί μας, αλλά για την Ελλάδα μας, να αποφύγει την πίεση των μεταναστευτικών ροών.

Αναφορικά με την ΒΙΑΛ: Η θέση μου είναι ξεκάθαρη. Η ΒΙΑΛ πρέπει να κλείσει. Δεσμεύτηκα προεκλογικά. Όπως είναι αυτονόητο ότι χρειάζεται μια δομή, εκτός πόλης. Όπως είχα συμφωνήσει δημόσια, στην περίοδο ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τους τότε τοπικούς άρχοντες, για το «18». Άρα η δική μου θέση είναι σταθερή και δημόσια εκπεφρασμένη.

Επίσης θέλω να τονίσω, όπως δεσμεύτηκα στο Δημοτικό Συμβούλιο, τα μέτρα προστασίας από την πανδημία, λειτούργησαν, χωρίς καμία επίπτωση στον Καρφά ή αλλού, χωρίς προβλήματα και επιπλοκές.

Η αξιοπιστία της Κυβέρνησης στη φύλαξη των  συνόρων, στην επιτάχυνση των διαδικασιών, στην αποσυμφόρηση των νησιών, στην προστασία από την πανδημία, φάνηκε, στην πράξη.

Κριθήκαμε, σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Απέναντι σε δύσπιστο ακροατήριο, μετά από 5 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ.

Απέναντι βέβαια και σε αυτούς που βρήκαν, βραχυπρόθεσμες πολιτικές ευκαιρίες στην κρίση.

Συζητήσαμε βάσει νέων δεδομένων:

Πρώτον, τη δικαστική απόφαση για την ΒΙΑΛ, την οποία φυσικά θέλουμε να εφαρμόσουμε, αλλά αυτό απαιτεί την δημιουργία νέων εγκαταστάσεων και

Δεύτερον, το γεγονός, ότι χάρη στο έργο αυτής της Κυβέρνησης, η «υπερδομή» όπως εδώ ονομάστηκε των 5-7 χιλιάδων διαμενόντων δεν είναι πλέον απαραίτητη.

Χρειάζεται όμως μια δομή, ουσιαστικά όλοι συμφωνούν με αυτό, απλώς ο καθένας την περιγράφει διαφορετικά, από τη δική του οπτική γωνία. Μια δομή αισθητά μικρότερη των αρχικών σχεδιασμών του 2019, αλλά ταυτόχρονα επαρκής για μελλοντικά γεγονότα.

Δεν τελείωσε η κρίση, οι μεταναστευτικές ροές θα διαρκέσουν δεκαετίες και για αυτό δεν πρέπει να επαναπαυτούμε σήμερα, αλλά να προετοιμάσουμε το αύριο.

Για να μην ξαναζήσει η Χίος ότι έζησε τα προηγούμενα χρόνια, στα χωριά και στη πόλη. Ένα αίσθημα ανασφάλειας πολλές φορές.

Η δομή θα λειτουργεί με την νέα νομοθεσία ως κλειστή / ελεγχόμενη, εκτός πόλης. Για την καταγραφή και εξέταση αιτημάτων ασύλου. Ώστε να μετακινούνται όσοι έχουν θετική απόφαση μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα και να επιστρέφουν στην Τουρκία, αφού έχουν κρατηθεί στο ΠΡΟΚΕΚΑ, όσοι έχουν αρνητική.

Μια δομή, που δεν θα δημιουργεί τα προβλήματα που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια.

Μια δομή που θα στέλνει και ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν είμαστε η πύλη εισόδου στην Ευρώπη για τους λαθροδιακινητές, αλλά μια χώρα που εφαρμόζει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική.  

Και βέβαια, παράλληλα, θα κλείσουν όλα τα διαμερίσματα στην πόλη, στον Άγιο Μηνά και άλλες περιοχές, το οποίο ήδη υπογράψαμε και θα ισχύσει στα τέλη Νοεμβρίου, φέτος. Η νέα δομή δηλαδή θα συμπεριλαμβάνει και το γενικό πληθυσμό που είναι τώρα στην ΒΙΑΛ και τις ευάλωτες ομάδες που είναι τώρα στα διαμερίσματα.

Απαιτείται ώριμος διάλογος, μακριά από προσωπικές αντιπαραθέσεις και μικροπολιτικές επιδιώξεις.

Στόχος να θωρακίσουμε το Αιγαίο. Ήδη όπως γνωρίζετε, κατασκευάζονται και σύντομα θα είναι έτοιμες, οι νέες δομές σε Σάμο, Κω & Λέρο. Όπως γνωρίζετε,  ο Δήμος Μυτιλήνης είναι σύμφωνος στην νέα δομή, που εντός του 2021, θα αντικαταστήσει την προσωρινή δομή στο Μαυροβούνι.

Και οι πιο δύσπιστοι βλέπουν πλέον ότι η Κυβέρνηση τήρησε τις υποσχέσεις της, αντιμετωπίζει την μεταναστευτική κρίση. Ανακτά τον έλεγχο. Με αποφασιστικότητα και γνώμονα το εθνικό συμφέρον και την ασφάλεια των πολιτών.

Σας ευχαριστώ.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση