Τα νέα μου

Η Χίος και οι υποδομές της. Ένας Χρόνος μετά: Στασιμότητα και αδιαφορία

Τον Απρίλιο 2017 είχαμε καταθέσει ερώτηση προς 9 υπουργεία για 10 βασικά έργα υποδομής στη Χίο και παρουσιάσαμε τις απαντήσεις που λάβαμε, τον Σεπτέμβριο 2017. Ένα χρόνο μετά την ερώτηση, επανερχόμαστε για να δούμε την πρόοδο σε καθένα από τα έργα αλλά και τι άλλαξε για τη χώρα και τη Χίο συνολικά.

Σήμερα οι συνθήκες είναι σημαντικά δυσχερέστερες. Από 1.1.2019, θα περικοπεί η προσωπική διαφορά στις συντάξεις και από 1.1.2020 (το αργότερο) το αφορολόγητο. Όλα μέτρα που ψηφίστηκαν και θα εφαρμοστούν από τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Επιπλέον έχουμε την κατάργηση με αποκλειστική ευθύνη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ του νησιωτικού ΦΠΑ και στα τελευταία νησιά από 30.6.2018, την αύξηση των μεταναστευτικών ροών και την αύξηση των τιμών καυσίμων.  

Την ίδια στιγμή, το Ειδικό Αναπτυξιακό Β. Αιγαίου παραμένει ένα «αδειανό πουκάμισο». Μόνο ένα έργο έχει ήδη ενταχθεί. Για άλλα 9 έργα (μέσα σε αυτά και η παραλιακή οδός στο ύψος του αεροδρομίου) εκκρεμεί η ένταξή τους. Τα υπόλοιπα 5 έργα που εξήγγειλαν αξίας 5,273 εκ € είναι από άλλα προγράμματα (ΕΠ Β. Αιγαίου, Φιλόδημος) και όχι στο Ειδικό Αναπτυξιακό.

Τα «Περιφερειακά Συνέδρια» ήταν στην πραγματικότητα «Συνέδρια ΣΥΡΙΖΑ». Και ούτε λέξη από τον Πρωθυπουργό για τις υποδομές της Χίου. Το Μεταφορικό Ισοδύναμο είναι αποσπασματική εξαγγελία, που εξαιρεί παντελώς του τουρισμό και αφήνει «εκτός» ακόμα και τους μόνιμους κατοίκους. Τα υπόλοιπα μέτρα (Visaβραχείας παραμονής Schengen, προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού και Αγροτικής Εστίας) γίνονται όλα στο παρά 5΄ και αποτελούν ημίμετρα…

Η Χίος θέλει Αεροδρόμιο και όχι Μνημόνιο.

Η σύσκεψη στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών επιβεβαίωσε ότι καμιά εργασία δεν θα ξεκινήσει πριν το 2020 και σε καμία περίπτωση δεν θα έχουμε αεροδρόμιο πριν το 2023. Το Μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ Υπουργείου, Δήμου, Περιφέρειας είναι μια απλή διαπιστωτική του ποιος έχει να κάνει τι… Το βασικότερο είναι ότι δεν υπάρχει καμιά δέσμευση ότι δεν θα «χαθούν» οι πιστώσεις του ΥΜΕΠΕΡΑΑ για τη Χίο. Ήδη χάσαμε 4 χρόνια με τις ιδεοληψίες του Υπουργείου επειδή το αεροδρόμιο είχε ενταχθεί στο ΤΑΙΠΕΔ.

Άμεσα πρέπει να διαχωριστούν τα έργα: Διάδρομος αποπροσγειώσεων, μετατόπιση παραλιακής, οδός Χρήστου. Η επέκταση του κτηρίου επιβατών δεν είναι καν στο σχεδιασμό και πρέπει να μπει.  Φέτος έχουμε μόνο μια πτήση charter. Αυτό οδηγεί στο «κάθε πέρυσι και καλύτερα»… Η έλλειψη επιβατών επηρεάζει άμεσα κάθε επενδυτική απόφαση και τη γενικότερη οικονομική κατάσταση του νησιού.  

Λιμενικό Σύστημα Χίου

Για το κεντρικό λιμάνι της Χίου δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος ούτε προς το Masterplan, ούτε για κάποιο άλλο σχέδιο. Γίνονται μόνο εργασίες, που αν και απαραίτητες, αποτελούν «μπαλώματα». Δεν υπάρχει όραμα, σχέδιο και διάθεση να αποκτήσει η Χίος ένα σύγχρονο, λειτουργικό λιμάνι.  Για τα Μεστά, γίνονται μεν οι εργασίες για την ολοκλήρωση με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια, αλλά το βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης να ενισχυθούν τα δρομολόγια. Η κυβέρνηση ολιγωρεί στο να πείσει ναυτιλιακές να βάλουν δρομολόγια από / προς Λιμάνι Μεστών και να δώσει κίνητρα στους μεταφορείς να επιλέγουν τα Μεστά.  

Μαρίνα Χίου – Λιμενοβραχίονας Λημνιών.

Βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία διαγωνισμού για την ανάδειξη προτιμητέου επενδυτή – η οποία όμως άργησε χαρακτηριστικά να ξεκινήσει. Για τα Λημνιά, παρόλο που είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης, δεν προχωρά η δημοπράτηση. Ένα ακόμα έργο που στοίχισε στον ελληνικό λαό και δεν ολοκληρώνεται. 

Ξενοδοχειακό Συγκρότημα Κεραμείων

Πρόκειται για ώριμο έργο που όμως  συναρτάται άμεσα με το αεροδρόμιο. Οι επενδυτές για να προχωρήσουν θέλουν να ξέρουν ότι θα μπορούν να έρχονται τουρίστες…

Δικαστικές Φυλακές – Δικαστικό μέγαρο

Και τα δύο έργα έχουν εγκαταλειφθεί. Για τις Φυλακές, μένουμε στα «μπαλώματα» που είχε αναγγείλει το Υπουργείο πέρυσι (βαψίματα, εργασίες συντήρησης). Για τα Δικαστήρια, εδώ και σχεδόν δύο χρόνια περιμένουμε το πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής. Το ημιτελές κτήριο «ρημάζει» - άλλη μια σπατάλη χρήματος των Ελλήνων πολιτών.

Σκυλίτσειο Νοσοκομείο – Παθολογική Κλινική

Χρειάστηκε να «πέσει το ταβάνι» στα κεφάλια προσωπικού και ασθενών για να κινηθεί η κυβέρνηση για την Παθολογική, αλλά με εξαιρετικά αργές διαδικασίες: Μόλις πριν 1 περίπου μήνα υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας/ Νοσοκομείου. Το κόστος (2,5 εκ. € περίπου) θα καλυφθεί από δημόσιο χρήμα. Χάθηκε η ευκαιρία να αξιοποιηθούν οι πόροι από τη δωρεά του Στ. Νιάρχος. Από την άλλη βεβαίως πρέπει να ελεγχθούν τυχόν κακοτεχνίες στη νέα πτέρυγα. Αλλά δεν θα επιτρέψουμε, η κυβέρνηση να μετατρέπει κάθε υπόθεση κακοτεχνίας σε «κυνήγι μαγισσών» και μικροπολιτικά παιχνίδια.

Οδικό Δίκτυο

Στο οδικό δίκτυο γίνονται πρόοδοι. Και αυτό α) γιατί δεν είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου (αλλά Περιφέρειας) και β) οι πόροι είναι κυρίως κοινοτικοί. Περιμένουμε να ολοκληρωθεί ο περιφερειακός της Χίου, μέσα στο 2018, όπως είχε δεσμευτεί το Υπουργείο Ανάπτυξης στην απάντηση που μας είχε δώσει.  

Άρδευση, Ύδρευση, Αντιπλημμυρικά Έργα

Μετά την ερώτησή μας «ξύπνησε» η διαδικασία να οριστεί τεχνικός σύμβουλος για το «Κόρης Γεφύρι», μετά από καθυστερήσεις 1 έτους από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο τεχνικός σύμβουλος ανέδειξε φθορές και ελλείψεις στο έργο που οδηγούν σε πρόσθετο κόστος και καθυστερήσεις. Πρέπει να απαντήσουν οι υπεύθυνοι κατά πόσο η καθυστέρηση στον ορισμό του τεχνικού συμβούλου συνέβαλε στην απαξίωση τμημάτων του έργου και στην επιτάχυνση των φθορών και ποιο είναι το κόστος και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών. Τέλος το δίκτυο άρδευσης του Κάμπου πρέπει να προχωρήσει.  

Υδατοδρόμια – Υδροπλάνα

Ακόμα περιμένουμε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που η ίδια έχει εξαγγείλει εδώ και 2 χρόνια. Σήμερα μαθαίνουμε ότι το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της διαβούλευσης με τους φορείς. Η προοπτική αλλαγής του πλαισίου, «παγώνει» και κάθε επενδυτική δράση.

Συμπεράσματα

Διαδικασίες δραματικά αργές. Συχνά πρέπει να γίνουν ακραία γεγονότα (οροφή Σκυλίτσειο) για να πεισθεί η κυβέρνηση να κάνει τα αυτονόητα. Στις περισσότερες περιπτώσεις η κυβέρνηση κινείται αποσπασματικά, πυροσβεστικά και κάνοντας «μπαλώματα», χωρίς να έχει σχέδιο και προοπτική.  Χάνονται ευκαιρίες να αναπτυχθούν συνέργειες μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και να αξιοποιηθούν τυχόν ιδιωτικοί πόροι. Με το Σκυλίτσειο χάθηκε η δωρεά του Στ. Νιάρχος. Με το αεροδρόμιο πρόκειται να χαθούν και άλλοι πόροι; Πρώτη προτεραιότητα παραμένει το αεροδρόμιο. Να μη χαθούν οι πόροι (ευθύνη τωρινής κυβέρνησης) και να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση