Τα νέα μου

Πρώτα κάναμε την επερώτηση… μετά κατέθεσε το ερώτημα στην Επιτροπή για τη Μαστίχα η Κυβέρνηση

Το εύρος της σύγχυσης και της ανικανότητας της κυβέρνησης αποκάλυψε η σημερινή συζήτηση στη Βουλή, της επερώτησης του βουλευτή Χίου κ. Μηταράκη για τις αποζημιώσεις των μαστιχοπαραγωγών από τις φωτιές του 2016.

Ο κ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσε έγγραφο που αποδεικνύει ότι το αίτημα της κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για διεύρυνση της βάσης υπολογισμού των δικαιούχων, κατατέθηκε μια μέρα μετά την κατάθεση της επερώτησης του βουλευτή.

Και ενώ ο τοπικός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ήδη από τον Ιανουάριο του 2018 ότι έχει διαβεβαιώσεις του Υπουργείου ότι υπάρχει ειδική διαδικασία διαπραγμάτευσης για τη μαστίχα. 

Κατά τα υπόλοιπα σημεία, δε λάβαμε καμιά απάντηση: ούτε πότε θα υπογραφεί η νέα ΚΥΑ, ούτε πότε θα πληρωθούν επιτέλους οι μαστιχοπαραγωγοί, ούτε τελικά ποιες είναι οι ειδικές ρυθμίσεις που αποκόμισε η κυβέρνηση για τη μαστίχα.

Δυστυχώς, ενώ ο σημερινός Υπουργός, είχε επιδείξει ιδιαίτερη ευαισθησία για τη μαστίχα το 2012-2013 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην αντιπολίτευση, σήμερα που είναι κυβέρνηση και έχει όλα τα εργαλεία στη διάθεσή του… την ξέχασε.

Συζήτηση της υπ’ αριθμόν 22/8.3.2018 επερώτησης, σύμφωνα με το άρθρο 134 παράγραφος 2 του Κανονισμού της Βουλής, του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κυρίου Παναγιώτη (Νότη) Μηταράκη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων με θέμα: ««Δηλώσεις περί αιτήματος του ΕΛΓΑ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις αποζημιώσεις των μαστιχοπαραγωγών Χίου».

Πρωτολογία Ν. Μηταράκη

Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το 2012 εκδηλώθηκαν εκτεταμένες πυρκαγιές στη Χίο, κατά τις οποίες είχαν καεί περίπου εκατόν σαράντα χιλιάδες στρέμματα. Υποβλήθηκαν τότε χίλιες πεντακόσιες πενήντα τρεις αρχικές δηλώσεις ζημιάς. Πιο πρόσφατα, το 2016 η ζημιά από την πυρκαγιά στο νησί ήταν πιο περιορισμένη. Κάηκαν σαράντα ένα χιλιάδες στρέμματα, σύμφωνα με δήλωση του ίδιου του Υπουργείου σε απάντηση που μας έδωσε τον Σεπτέμβριο του 2017.

Ο Υπουργός, ο κ. Αποστόλου, επισκεπτόμενος τότε τη Χίο, διαβεβαίωνε ότι η Κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κινήσει ταχύτερα σε σχέση με το παρελθόν τις αποζημιώσεις. Από τότε έχουν περάσει δύο χρόνια και δεν έχουν πληρωθεί οι μαστιχοπαραγωγοί, παρά τα όσα ακούγονται συστηματικά, αλλά ούτε έχει εκδοθεί και η τελική ΚΥΑ αυτών των αποζημιώσεων.

Υπέβαλα αυτήν την ερώτηση πριν από δύο μήνες και, κατά σύμπτωση, κύριε Υπουργέ, σήμερα είναι ημέρα μνήμης του Αγίου Ισιδώρου, του προστάτη των μαστιχοπαραγωγών. Ελπίζω αυτή η μέρα να μας δώσει φώτιση και να βρούμε μια λύση να πληρωθούν οι άνθρωποι, γιατί σήμερα μας παρακολουθούν από τη Χίο, την Ελάτα, το Πυργί, τα Μεστά, τους Ολύμπους, χωριά τα οποία στηρίζονται στην παραγωγή της μαστίχας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εδώ και περίπου έναν χρόνο, τον Ιούλιο του 2017, ο ΕΛΓΑ κάλεσε τους μαστιχοπαραγωγούς να υποβάλουν αιτήσεις για να αποζημιωθούν από το Πρόγραμμα Κρατικών Ενισχύσεων. Όμως, πολύ γρήγορα διαπίστωσαν οι μαστιχοπαραγωγοί ότι οι προϋποθέσεις για τον καθορισμό των δικαιούχων ήταν αρκετά περιοριστικές, πολύ χειρότερες από το καθεστώς που ίσχυε για τις αποζημιώσεις του 2012, καθώς δεν ελάμβαναν ειδική μέριμνα για τα χαρακτηριστικά της παραγωγής της μαστίχας, η οποία χαρακτηρίζεται από μικρές ιδιοκτησίες, μεγάλες αποστάσεις καλλιέργειας από τον μόνιμο τόπο κατοικίας και κυρίως έχει πολλούς μη επαγγελματίες αγρότες.

Αποτέλεσμα ήταν να μείνουν εκτός αποζημιώσεων οι περισσότεροι μαστιχοπαραγωγοί. Η Κυβέρνηση έφτιαξε και τον Κανονισμό Κρατικών Ενισχύσεων και τη συνακόλουθη αρχική ΚΥΑ και το πρόγραμμα του ΕΛΓΑ χωρίς να λάβει ειδική μέριμνα για τη μαστίχα, παρά τα λεγόμενα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ όταν συναντιόντουσαν με την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών. Από σκοπιμότητα; Από άγνοια; Από ανικανότητα;

Πρέπει να μας πείτε, κύριε Υπουργέ, γιατί, ενώ δείξατε τόση ευαισθησία για τη μαστίχα, όταν ήσασταν στην Αντιπολίτευση, όταν γίνατε Κυβέρνηση και είχατε, όπως λέτε, όλα τα εργαλεία στα χέρια σας, την ξεχάσατε εντελώς.

Τον Ιούλιο του 2017 σας κατέθεσα ερώτηση ως προς το τι προτίθεστε να κάνετε για τη μαστίχα και τη διεύρυνση της βάσης των δικαιούχων. Μου απαντήσατε τον Σεπτέμβριο του 2017, στις 8 Σεπτεμβρίου, με την υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλου 659: «Επισημαίνεται ότι δεν υποβλήθηκε ειδικό αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη Χίο και τούτο λόγω της περιορισμένης καλλιεργούμενης έκτασης της εν λόγω πυρκαγιάς, καθώς και των αιτήσεων που υπεβλήθησαν σε σύγκριση με την πυρκαγιά του 2012».

Πιο πρόσφατα, τον Ιανουάριο του 2018, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Χίο μετέφερε στους μαστιχοπαραγωγούς τη διαβεβαίωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με την Κομισιόν σε αντίθεση με αυτό που λέει η προηγούμενη απάντησή σας, προκειμένου να διευρυνθεί η βάση των δικαιούχων.

Σας υπέβαλα, λοιπόν, και ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων, ρωτώντας συγκεκριμένα αν έχετε υποβάλει αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη βάση των δικαιούχων αποζημίωσης, ειδικά για τους μαστιχοπαραγωγούς της Χίου, όπως είχατε πει δημόσια.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ομάδας των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Κεφαλογιάννης, υπέβαλε το ίδιο ερώτημα προς τον αρμόδιο Ευρωπαίο Επίτροπο.

Στην απάντησή του στις 6 Απριλίου ο κ. Hogan δεν κάνει καμία αναφορά σε ειδική διαδικασία και διαπραγμάτευση για τη μαστίχα, επισημαίνοντας ότι το 2016 η Ελλάδα θέσπισε γενικό καθεστώς κρατικής ενίσχυσης για την αντιστάθμιση των ζημιών που προκλήθηκαν από φυσικές καταστροφές.

Στη δική σας απάντηση, στις 5 Μαρτίου 2018, λέτε μεν ότι έχει ήδη δρομολογηθεί η διαδικασία καθορισμού ευνοϊκότερων όρων και προϋποθέσεων, ωστόσο, παρά την αίτηση κατάθεσης εγγράφων, δεν προσκομίσατε κανένα σχετικό έγγραφο που να το αποδεικνύει, ούτε αναφέρετε κάποιον λόγο, για τον οποίο η κατάθεση αυτών των ζητούμενων εγγράφων, μερικώς ή στο σύνολό τους ήταν αδύνατη.

Το γεγονός αυτό καθιστά την απάντηση στο σύνολό της μη επαρκή και με βάση τα παραπάνω σας κατέθεσα την επερώτηση που συζητάμε σήμερα, βάσει του άρθρου 134 του Κανονισμού της Βουλής.

Να σας θυμίσω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τι έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ στους Χιώτες για τις πυρκαγιές του 2012. Ως Αντιπολίτευση είχε δείξει πολύ μεγαλύτερη ευαισθησία -εκ του ασφαλούς βέβαια- όταν εγκαλούσε την Κυβέρνηση Σαμαρά για ανικανότητα και αναισθησία.

Κατηγορούσατε τότε την Κυβέρνηση ότι δεν υπέβαλε αίτημα για την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης. Εσείς το ενεργοποιήσατε; Εσείς καταθέσατε ειδικό αίτημα για την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης για τους μαστιχοπαραγωγούς; Να μας το καταθέσετε.

Εσείς, ως υπεύθυνος του Τομέα Αγροτικής Πολιτικής κάνατε διαρκώς επισκέψεις στο νησί – και σας ευχαριστούμε- αλλά μόνο και μόνο για να κάνετε μικροπολιτική πάνω στα καμένα τότε μαστιχόδεντρα.

Σε ερώτησή σας τον Δεκέμβριο του 2013 λέγατε ότι η τότε ΚΥΑ για τις αποζημιώσεις έθετε πολλούς περιοριστικούς όρους και άφηνε έξω μεγάλο αριθμό μαστιχοπαραγωγών. Όπως θα σας δείξω πολύ συγκεκριμένα στο επόμενο λεπτό, η δική σας ΚΥΑ είναι κατά πολύ χειρότερη. 

Για να συγκρίνουμε τις δύο περιπτώσεις: Υπάρχει σήμερα ειδική πρόβλεψη για τους μαστιχοπαραγωγούς; Με την ΚΥΑ του 2017 δεν υπάρχει. Με την ΚΥΑ του 2013 υπήρχε Ειδικό Παράρτημα Β΄ στην πρόσκληση του ΕΛΓΑ και το άρθρο 5 της ΚΥΑ, που έθετε συγκεκριμένους, ευνοϊκότερους όρους για τους μαστιχοπαραγωγούς της Χίου, λόγω της ιδιαιτερότητας της καλλιέργειας του προϊόντος.

Το 2013 περιλαμβάναμε τους δικαιούχους άνω των εβδομήντα ετών, τους οποίους εσείς δεν περιλαμβάνετε.

Για τους γεωργούς που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες το εισοδηματικό όριο το 2013 ήταν 22.500 ευρώ. Το κατεβάσατε στα 7.500 ευρώ, με αποτέλεσμα πάρα πολλοί μαστιχοπαραγωγοί να εξαιρούνται.

Θα τελειώσω τη σύγκριση με την έκταση της πυρκαγιάς: Υπήρχε ειδική πρόβλεψη στο καθεστώς του 2013 να καλύπτονται για περισσότερα από δέκα κατεχόμενα δέντρα τουλάχιστον τα πέντε. Εσείς το κάνατε είκοσι και δέκα. Διπλασιάσατε το όριο ζημιάς, για να καλυφθεί.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καταστροφική δεν απεδείχθη μόνο η πυρκαγιά, αλλά και η δημόσια διοίκηση. Αυτά είναι δικά σας λόγια, κύριε Υπουργέ. Τα είπατε σε συνέντευξή σας στη Χίο τον Αύγουστο του 2012, μόλις έναν μήνα μετά από την τότε πυρκαγιά και μόλις δύο μήνες μετά την προσπάθεια της Κυβέρνησης Σαμαρά να σταθεροποιήσει τη χώρα και να απομακρύνει τον κίνδυνο του Grexit.

Σας τα επιστρέφω σήμερα. Είστε ήδη τρία χρόνια Κυβέρνηση. Έχουν περάσει δύο χρόνια από την πυρκαγιά που προκάλεσε πολύ μικρότερης έκτασης καταστροφή και ακόμα δεν μπορείτε να βρείτε τη διαδικασία, παρά τα πολλά λόγια –κουραστήκαμε με τα λόγια!- να αποζημιώσετε τους μαστιχοπαραγωγούς.

Περιμένω, λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από τον κύριο Υπουργό να μας απαντήσει στα ακόλουθα:

Πρώτον, έγινε ειδική διαπραγμάτευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μαστίχα. Ποιος την έκανε και με ποια διαδικασία; Να καταθέσετε τα έγγραφα.

Δεύτερον, ποια είναι τα αποτελέσματα αυτής της διαπραγμάτευσης; Τι ειδικό εξασφαλίσατε για τους μαστιχοπαραγωγούς βάσει της ιδιαιτερότητας του προϊόντος, όπως ίσχυε στην ΚΥΑ για την πυρκαγιά του 2012;

Τρίτον, πότε θα εκδώσετε τη νέα, τροποποιημένη ΚΥΑ για τις αποζημιώσεις των μαστιχοπαραγωγών; Επιτέλους, σε ποιο στάδιο υπογραφών βρίσκεται;

Τέταρτον, θα γίνει μετά και νέα πρόσκληση από τον ΕΛΓΑ στους μαστιχοπαραγωγούς; Πόσο θα καθυστερήσει τελικά όλη η διαδικασία μέχρι να πληρωθούν οι άνθρωποι;

Πέμπτον, πότε θα πληρωθούν οι άνθρωποι, εν πάση περιπτώσει, με ή χωρίς νέα ΚΥΑ; Θα τελειώσουμε αυτή την Οδύσσεια;

Και έκτον, η νέα τροποποιημένη ΚΥΑ θα ισχύει και σε ενδεχόμενες νέες φυσικές καταστροφές ή θα πρέπει κάθε φορά να γίνεται όλη αυτή η υποτιθέμενη διαπραγμάτευση;

Σας ευχαριστώ.

Δευτερολογία Ν. Μηταράκη

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι εντυπωσιακά τα έγγραφα που κατέθεσε ο κύριος Υπουργός σήμερα. Για να δούμε λίγο τις ημερομηνίες. Στις 25 Ιανουαρίου του 2018 καταθέτω ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφου. Ο κύριος Υπουργός μου απαντά, ανεπαρκώς, στις 5 Μαρτίου. Δύο μέρες μετά, στις 7 Μαρτίου, με επιστολή μου προς τη Βουλή, λόγω του ανεπαρκούς της απάντησης, ζητάω να γίνει η σημερινή συζήτηση με τη μορφή της επερώτησης. Την επομένη της επερώτησης, στις 8 Μαρτίου του 2018, στέλνει την επιστολή ο κ. Αποστόλου -είναι η επιστολή που μας κατέθεσε- στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Άρα, η επερώτησή μου δεν είναι επικοινωνιακή. Είναι άκρως αποτελεσματική. Σας ανάγκασε την επομένη ημέρα επιτέλους να στείλετε μια επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα του ορίου ηλικίας και για το θέμα του ορίου εισοδήματος στους μη κατ’ επάγγελμα αγρότες.

Και σας απαντάει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι «κακώς με ρωτάτε για το ύψος του εισοδήματος, είναι εθνικό θέμα». Σας θυμίζω ότι η κυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλων είχε το όριο στις 22,5 χιλιάδες. Εσείς το κατεβάσατε στις 7,5. Και τώρα που ζητήσατε να το πάτε στις 15 χιλιάδες, σας είπαν κανένα πρόβλημα, είναι εθνικό σας θέμα. Και για το θέμα της ηλικίας, για κάποια είδη αποζημιώσεων ήδη έχετε το δικαίωμα να το κάνετε. Άρα, χάσατε δύο χρόνια και τελικά δεν κάνατε τίποτα.

Και δεν μου απαντήσατε. Κατάλαβε κανείς σε αυτήν την Αίθουσα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πότε θα βγει η νέα ΚΥΑ, η οποία  έπρεπε να έχει ήδη βγει; Έτσι μας είπατε. Κατάλαβε κανείς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πότε θα πληρωθούν οι άνθρωποι στα χωριά; Κατάλαβε κανείς γιατί η Κυβέρνηση έβαλε δυσμενέστερους όρους στην αποζημίωση των μαστιχοπαραγωγών; Κατάλαβε κανείς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε αυτήν την Αίθουσα, γιατί σε αντίθεση με την προηγούμενη ΚΥΑ του 2013 δεν υπήρχε ειδικό κεφάλαιο για τους μαστιχοπαραγωγούς λόγω των ειδικών συνθηκών παραγωγής που επικρατούν στο νησί; Καμία απάντηση. Τίποτα δεν μάθαμε. Το μόνο που μάθαμε σήμερα είναι ότι ευτυχώς που έγινε αυτή η επερώτηση για να αναγκαστείτε να κινήσετε τον φάκελο.

Είχατε δίκιο σε δύο πράγματα σήμερα όμως, κύριε Υπουργέ, να σας τα αναγνωρίσω. Είπατε πρώτον, ότι ήρθατε πρόσφατα στη Χίο στο αναπτυξιακό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Πράγματι είναι κομματικές φιέστες, δεν είναι κυβερνητικά συνέδρια, απλώς η Κυβέρνηση πληρώνει τον λογαριασμό για να πάνε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν προεκλογικό αγώνα. Ήταν, λοιπόν, ένα τέτοιο αναπτυξιακό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Αν θέλετε να σας δείξω τα μηνύματα που πήρα από τους Προέδρους των χωριών των μαστιχοπαραγωγών για τη γνώμη που είχαν για την επίσκεψή σας όπου δεν πήραν καμία απάντηση να σας τα δείξω. Σίγουρα δεν ήταν ικανοποιημένοι, αλλά απόλυτα προβληματισμένοι και έξαλλοι με αυτά που τους είχατε υποσχεθεί και δεν κάνατε. Απλώς, ξέρετε, ήταν λίγο ευγενικοί και αυτό ίσως σας μπέρδεψε, η ευγένεια των Χιωτών που μας χαρακτηρίζει.

Επίσης, κύριε Υπουργέ, δεν είπατε και μία συγγνώμη στους προκατόχους σας γι’ αυτά που είπατε όταν ήσασταν Υπεύθυνος Αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, όταν ήρθατε και είπατε ότι καταστροφική δεν απεδείχθη μόνο η πυρκαγιά, αλλά και η δημόσια διοίκηση.

Φαντάζομαι τώρα δεν λέτε αυτά στα στελέχη σας στο Υπουργείο που προσπαθούν με αντίξοες συνθήκες να καλύψουν τις ανάγκες. Όμως, ελπίζω στη δευτερολογία σας να αφήσετε τα πολιτικά, να αφήσετε τις γενικολογίες και να πείτε συγκεκριμένα «θα βγει η τάδε ΚΥΑ, την τάδε ημερομηνία, θα γίνει αυτή η διαδικασία και μέχρι τότε οι άνθρωποι θα πληρωθούν». Αυτό περιμένουν να ακούσουν στα καφενεία και όχι γενικότερες πολιτικές σκέψεις.

Σας ευχαριστώ.

Απάντηση Β. Αποστόλου σε Ερ... by Notis Mitarachi on Scribd

Αίτημα της κυβέρνησης προς ... by Notis Mitarachi on Scribd

Απάντηση Ευρωπαϊκής Επιτροπ... by Notis Mitarachi on Scribd

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση