Τα νέα μου

Νότης Μηταράκης: «Στόχος μας είναι έως τον Ιούνιο του 2021 να εκδίδεται αυτόματα το 90% των κατηγοριών των συντάξεων.»

Ο Υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Νότης Μηταράκης, παραχώρησε συνέντευξη στην ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ «Online» και αναφέρθηκε σε θέματα που αφορούν τις συντάξεις χηρείας, κύριες και επικουρικές.

Αναφορικά με τις συντάξεις χηρείας, ο Υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Νότης Μηταράκης, δήλωσε:

«Οι συντάξεις χηρείας είχαν περικοπεί με το νόμο Κατρούγκαλου, τις επαναφέραμε με εγκύκλιο που βγήκε στις 17 Ιουλίου και θα πληρωθούν στο τέλος Σεπτεμβρίου. Θα καταβληθούν όλα τα αναδρομικά από τη μέρα που ψηφίστηκε ο νόμος, μαζί με την αύξηση του 40%. Η περίοδος για την οποία καλύπτουν τα αναδρομικά θα είναι περίπου 5 μηνών.»

Όσον αφορά τις κύριες συντάξεις ανέφερε:

«Για τις κύριες συντάξεις ψηφίζεται σήμερα στη βουλή, στο διυπουργικό νομοσχέδιο, μια ρύθμιση η οποία προβλέπει την αναγραφή του ΑΜΚΑ στη ληξιαρχική μερίδα κάθε οικογένειας. Αυτό θα μας επιτρέψει να επιταχύνουμε την αυτόματη έκδοση συντάξεων. Ο στόχος μας είναι τον Ιούνιο του 2021 να εκδίδεται αυτόματα πλέον το 90% των κατηγοριών των συντάξεων.»

Για τις εκκρεμείς κύριες συντάξεις ο κος Μηταράκης δήλωσε:

«Έχει δοθεί προτεραιότητα στις εκκρεμείς συντάξεις με την ενίσχυση των κλιμακίων και είναι βασική προτεραιότητα της νέας διοίκησης του ΕΦΚΑ, που αναμένουμε να έχει αναλάβει ως το τέλος του μήνα. Όσο δεν υπάρχει ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, δεν μπορούμε να κάνουμε ταχύτερα. Απαιτείται αυτοματοποίηση των διαδικασιών.»

Αναφορικά με τον ΕΦΚΑ, ο Υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων σημείωσε:

«Η πραγματικότητα είναι ότι δεν έχει γίνει πολύ δουλειά ως προς την ενοποίηση του ΕΦΚΑ. Η προηγούμενη κυβέρνηση δημιούργησε τον ΕΦΚΑ, αλλά στην πράξη ακόμη λειτουργούν 22 διαφορετικά πληροφοριακά συστήματα που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους. Στόχος μας είναι στον ΕΦΚΑ αλλά και στο ΕΤΕΑΕΠ να ολοκληρώσουμε τους ενιαίους κανονισμούς παροχών εντός του έτους, κάτι το οποίο θα βοηθήσει και την επιτάχυνση των διαδικασιών.»

Ο κος Μηταράκης αναφορικά με το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης δήλωσε:

«Η μεγάλη αλλαγή που θέλουμε να πετύχουμε είναι από 1/1/2021 η επικουρική να είναι κεφαλαιοποιητική. Τα χρήματα θα πηγαίνουν στο ΕΤΕΑΕΠ και προαιρετικά θα διαχειρίζονται από αυτό ή από τρίτα ιδιωτικά ταμεία. Αυτά τα χρήματα θα είναι ασφαλή, σε θεματοφύλακα, όπως γίνεται σε πολλές δυτικές οικονομίες.»

Ερωτηθείς ο Υφυπουργός σχετικά με το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου απάντησε:

«Όλες οι θεσμικές αλλαγές που έχουν γίνει τις πρώτες μέρες διακυβέρνησης της ΝΔ είναι ξεκάθαρες προεκλογικές δεσμεύσεις. Η άποψή μας είναι ότι σήμερα δεν εξασφαλίζεται στα πανεπιστήμια η ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Στην χώρα μας η ελευθερία λόγου είναι απόλυτα εξασφαλισμένη και το άσυλο είναι κατάλοιπο μιας φοβίας άλλων εποχών που δε συνάδει με τη σημερινή πραγματικότητα»

Τέλος ο κος Μηταράκης σχολιάζοντας το θέμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία είχε τονίσει την πρόθεσή της να αποκαταστήσει την ακομμάτιστη ανεξάρτητη αρχή, διορίζοντας πρόσωπα αναγνωρισμένου κύρους, τα οποία δεν συνδυάζονται με κομματικές δράσεις.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση