Τα νέα μου

parembasi-n-mitaraki-se-imerida-me-thema-tin-prostasia-kai-tin-anaptuksi-tou-kampou-tis-xiou

Παρέμβαση Ν. Μηταράκη σε Ημερίδα με θέμα την προστασία και την ανάπτυξη του Κάμπου της Χίου

Παρέμβαση Ν. Μηταράκη σε Ημερίδα με θέμα την προστασία και την ανάπτυξη του Κάμπου της Χίου.

Κυρίες και Κύριοι,

Θεωρώ πολύ σημαντική την σημερινή εκδήλωση για το παρόν και το μέλλον του Κάμπου. Συγχαίρω τους διοργανωτές, την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, καθώς και το Δήμο Χίου για την πρωτοβουλία τους. Πρωτοβουλία που πρέπει να ενταχθεί σε μια ολοκληρωμένη προσπάθεια στήριξης του Κάμπου της Χίου.

Προστασία και Ανάπτυξη, δύο έννοιες που αναγκαστικά πρέπει να συμβαδίσουν.

Αλλιώς, προστασία χωρίς ανάπτυξη τελικά οδηγεί σε εγκατάλειψη. Σε αδυναμία των κατοίκων να συντηρήσουν την πολιτιστική μας κληρονομιά, τα μοναδικά σπίτια και περιβόλια του Κάμπου.

Όπως ανάπτυξη χωρίς προστασία θα οδηγήσει σε μόνιμη αλλοίωση του χαρακτήρα της περιοχής μας.

Πιστεύω ακράδαντα στην ανάγκη, όχι απλώς διατήρησης του Κάμπου, αλλά της εξεύρεσης πόρων για την αναστύλωση οικιών, εκκλησιών και περιφράξεων, της εξεύρεσης πόρων και αγορών για την διατήρηση της αγροτικής παραγωγής.

Δεν κρύβω πόσο συναισθηματικά δεμένος είμαι με τον Κάμπο. Με τις μνήμες των παιδικών μου χρόνων στο Μηταράκικο, με τους τάφους των παππούδων μου στον Άγιο Γεώργιο, με τον Κάμπο στον οποίο μένω και πάλι.

Είμαι λοιπόν αρωγός στην προσπάθεια σας. Σε αυτή την προσπάθεια χρειάζεται όραμα. Και μας δίνει αισιοδοξία το παράδειγμά όσων δημιούργησαν αξιόλογες πρωτοβουλίες τα τελευταία χρόνια.

Εκτός από όραμα χρειάζεται να ενισχύσουμε την συνεργασία όσων δραστηριοποιούνται στο Κάμπο. Και στον αγροτικό Τομέα, ώστε να ανοίξουμε και πάλι αγορές, για να αξίζει η παραγωγή των εσπεριδοειδών μας. Ως Κυβέρνηση είχαμε χρηματοδοτήσει την περίοδο 12-14 την μεταποίηση των προϊόντων, εμφανώς όμως δεν ήταν αρκετό.

Χρειάζεται όραμα και στην τουριστική αξιοποίηση, και σε αυτή την κατεύθυνση πιστεύω πρέπει να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα, ένα cluster.

Το οποίο θα διαφημίζει τον Κάμπο, θα διαχειρίζεται συνολικά τα διαθέσιμα δωμάτια, θα προωθεί τοπικά προϊόντα, θα οργανώνει μετακινήσεις και εκδρομές. Αυξάνοντας την ελκυστικότητα του Κάμπου, ως Τουριστικού προορισμού.

Και βέβαια βρίσκοντας λύση στο θέμα που έχει τώρα δημιουργηθεί με την φορολόγηση του Κάμπου. Εντάσσοντας την περιοχή του Κάμπου ως αυτόνομη ζώνη στο σύστημα αντικειμενικών τιμών. Τιμών που για την γη πρέπει να λάβει υπόψη το χαρακτηρισμό του οικισμού και τους πολεοδομικούς περιορισμούς που ισχύουν. Όπως αντίστοιχα πρέπει να γίνει και για το Κτήμα Χωρέμη στη χώρα. Για να προστατεύσουμε αυτά τα μοναδικά μνημεία.

Σε αυτή την προσπάθεια θα είμαι δίπλα σας και σήμερα και στο μέλλον.

Σας ευχαριστώ.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση