Τα νέα μου

Χατζηδάκης, Δένδιας & Μπογδάνος στηρίζουν Μηταράκη

Σε μια κατάμεστη αίθουσα, στο Ξενοδοχείο Athens Marriot (πρώην Χανδρής) έγινε τη Δευτέρα 24 Ιουνίου, η κεντρική προεκλογική ομιλία του Νότη Μηταράκη, υποψήφιου βουλευτή Χίου, στην Αθήνα.

Χαιρετισμό μέσω βίντεο απεύθυνε ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, πρώην Υπουργός και υποψήφιος  στο Βόρειο Τομέα της Αθήνας Κωστής Χατζηδάκης. Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο πρώην Υπουργός και υποψήφιος στο Νότιο Τομέα της Αθήνας Νίκος Δένδιας καθώς και ο δημοσιογράφος, υποψήφιος στην Α’ Αθηνών, Κωνσταντίνος Μπογδάνος.

Χαιρετισμός Κωστή Χατζηδάκη:

Δεν μπορώ αυτή την ώρα να είμαι μαζί σας, διότι ετοιμάζομαι για να μιλήσω στην δική μου κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στο Μαρούσι.

Ξέρετε πως, έχω συνεργαστεί με το Νότη Μηταράκη στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Ε λοιπόν, από αυτή τη συνεργασία έχω αντιληφθεί απολύτως, ότι ο Νότης Μηταράκης, είναι ένας πολιτικός με ταχύτητα, με βαθιά γνώση των θεμάτων της οικονομίας, λόγω και της καριέρας του στο εξωτερικό, αλλά και με βούληση να αλλάξουν τα πράγματα στην Ελλάδα. Να γίνει η πατρίδα μας μια κανονική Ευρωπαϊκή χώρα.

Θέλω λοιπόν Νότη, να σου ευχηθώ καλή επιτυχία στις εκλογές και κυρίως καλό αγώνα στη συνέχεια, έτσι ώστε με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όλοι μαζί να κάνουμε την Ελλάδα, μια χώρα φωτεινή, μια χώρα με προοπτική και χαμόγελο.

Χαιρετισμός Νίκου Δένδια

Κυρίες και κύριοι για μένα είναι μεγάλη χαρά και μεγάλη τιμή να είμαι εδώ απόψε. Το πόσο δε, με ενδιαφέρει, νομίζω το καταλαβαίνετε γιατί το πρόγραμμα δεν είναι εύκολο για κανέναν από εμάς. Είμαι εδώ μπροστά σας απόψε για τρεις διαφορετικούς λόγους.

Ο πρώτος είναι η σχέση μου με το Νότη Μηταράκη και τη Μαρία. Ο Νότης υπήρξε υφυπουργός μου. Γνωριστήκαμε στη μάχη, στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Όταν πραγματικά, επί κυβέρνησης Σαμαρά, κάναμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια. Ολιγόμηνη, αλλά μεγάλη και επιτυχημένη προσπάθεια. Και πρέπει να σας πω με απόλυτη αυστηρότητα, πέρα από τα προσωπικά μου αισθήματα  που είναι προφανή ότι ο Νότης υπήρξε ένας καλός υφυπουργός, ένας άξιος δημόσιος λειτουργός. Έκανε καλά τη δουλειά του, προσπάθησε να βοηθήσει τη χώρα, τη στιγμή που άρχιζε να απογειώνεται. Και δυστυχώς όλη αυτή η μεγάλη προσπάθεια δε φάνηκε. Γιατί οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τότε δε μας επέτρεψαν να ολοκληρώσουμε το έργο. Έπεσε η κυβέρνηση το Γενάρη του ’15. 

Όμως δεν είναι μόνο τα προσωπικά μου αισθήματα. Έχω μεγαλώσει πια στην πολιτική, προσπαθώ να βλέπω τα πράγματα ψυχρά, που με οδήγησαν εδώ απόψε. Ο δεύτερος λόγος είναι η Χίος. Εγώ έχω έρθει στη Χίο δύο ή τρεις φορές. Όμως το ερωτεύτηκα το νησί, το αγάπησα. Είναι ένας εξαιρετικός τόπος με μια τρομερή παράδοση. Ούτως ή άλλως όποιος αγαπάει την ελληνική ιστορία, έχει μάθει να αγαπάει από παιδί τη Χίο. Η καταστροφή της Χίου είναι στο μυαλό όλων μας, σαν το πρώτο παράδειγμα ηρωισμού στην Επανάσταση του 1821. Την είχαμε στα όνειρά μας, ο γνωστός πίνακας είναι πάντα στα μάτια μας. Η Χίος είναι ένα σύμβολο για όλους εμάς. Με νοιάζει και την αγαπάω. Και θεωρώ λοιπόν, με την άδειά σας, γιατί πιστεύω βέβαια ότι εσείς την αγαπάτε ίσως περισσότερο από εμένα, ότι ο Νότης είναι μια εξαιρετική επιλογή για τη Χίο. Μια εξαιρετική επιλογή, για την επόμενη μέρα. Έχω υπάρξει και σας μιλάω από την καρδιά μου, έχω υπάρξει βουλευτής Κέρκυρας. Έχω εκλεγεί πέντε φορές πριν να είμαι τώρα βουλευτής της Β’ Αθηνών και υποψήφιος πάλι στο νότιο κομμάτι της Β’ Αθηνών. Ο βουλευτής του νησιού είναι κάτι το διαφορετικό. Είναι ένας τρίτος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης. Νοιάζεται για το νησί, νοιάζεται για το λιμάνι, νοιάζεται τα κτήρια, νοιάζεται για τους δρόμους, νοιάζεται για τον τουρισμό. Δεν έρχεται απλώς στο Κοινοβούλιο, να μιλήσει. Έχει λοιπόν τεράστιο ενδιαφέρον. Να είναι ένας άνθρωπος ικανός να ακουστεί στην Αθήνα, αλλά και να νοιάζεται για τον τόπο του, να τον πονάει και να τον θέλει μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση να τον πάρει στην πλάτη του και να τον πάει μπροστά.

Και άκουσα με χαρά τώρα, αλλά το ξέρω και από την εμπειρία μου, τον ξέρω καλά πια τον Νότη, ότι είναι ο άνθρωπος που μπορεί να το κάνει αυτό. Να σας κάνει τη Χίο καλύτερη, τα τέσσερα χρόνια που έρχονται. Και θα έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα. Θα έχει δική μας κυβέρνηση. Και πρέπει να σας πω, θα προσθέσω στη δική του υπόσχεση, τη δική μου. Σε όποιο υπουργείο και αν είμαι, θα είμαι ένας φίλος σας και ένας σύμμαχός σας.  Ένας σύμμαχος του Νότη Μηταράκη.

Και θέλω να σας το πω και αυτό. Που δεν έχει να κάνει με το Νότη, με μένα, με τη Χίο. Έχει να κάνει με τη Νέα Δημοκρατία, που είναι το σπίτι μας και την αγαπάμε και με τον πρόεδρό μας τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Κυρίες και κύριοι δεν θα είναι εύκολη μέρα. Σας το λέω ειλικρινά. Η 8η Ιουλίου θα είναι μια λαμπερή μέρα, με ένα λαμπρό ήλιο, αλλά δεν θα είναι μια εύκολη μέρα. Θα είναι μια μέρα που ο νέος Πρωθυπουργός, ο αυτοδύναμος Πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα χρειάζεται συνεργάτες.  Θα χρειάζεται ανθρώπους που να μπορούν να σταθούν δίπλα του και να πάρουν το δύσκολο κυβερνητικό έργο, τις νάρκες που μας έχει αφήσει αυτή η κυβέρνηση και να τις απασφαλίσουν. Και να πάνε τον τόπο, βήματα μπροστά. Να τον βάλουμε πραγματικά στον 21ο Αιώνα.

Ο Νότης Μηταράκης είναι ένας άνθρωπος που μας χρειάζεται σε αυτή την προσπάθεια. Αυτός είναι ο τρίτος λόγος που είμαι εδώ. Χρειάζεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη και χρειάζεται και στη Νέα Δημοκρατία. Καταλήγω, λέγοντάς σας το εξής. Ξέρετε, για εμάς τους πολιτικούς μπορεί να πει κανείς καλά λόγια, μπορεί να πει κανείς κακά λόγια. Είναι σεβαστό, υπάρχουν διάφορες απόψεις. Για το Νότη μπορεί να ακούσετε επαίνους, μπορεί να ακούσετε κατηγορίες. Εντάξει, αυτά είναι μέσα στη ζωή. Όμως την 7η Ιουλίου, ένα πράγμα μπορεί να κάνει σε όλους μας μια μεγάλη ζημιά. Μια φήμη που συνήθως ακολουθεί όποιον έχει δείξει με την παρουσία του ότι θα είναι παρόν και την επόμενη μέρα στο πολιτικό σύστημα. Να λένε ο ένας στον άλλο: «άστον αυτόν, αυτός δεν έχει ανάγκη». Αυτό είναι το χειρότερο που μπορεί πάντα να συμβεί. Η αποχή, η αδιαφορία, όταν θεωρούμε δεδομένο το αποτέλεσμα. Γι αυτό και εγώ θα θελα με τη σειρά μου να σας πω ότι εδώ πιο πάνω στην Αργυρούπολη υπάρχει ένα πνευματικός, ένας παπάς, ο πατέρας Σεραφείμ, στην Αγία Μαρίνα, μου είπε κάτι πολύ βασικό και το θυμάμαι ακόμα: «Παιδί μου στη Βουλή και τον Παράδεισο πας μόνο με το Σταυρό».

Ήρθα λοιπόν να σας ζητήσω το σταυρό και για το Νότη Μηταράκη.

Να ‘στε καλά, Ζήτω η Νέα Δημοκρατία, Ζήτω ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Καλή δύναμη στις εκλογές.

Χαιρετισμός Κωνσταντίνου Μπογδάνου:

Γνωρίζω τον Νότη Μηταράκη πολλά χρόνια. 

Από την εποχή που ήταν Πρόεδρος στο Hellenic Bankers’ Association, δηλαδή στο Σύνδεσμο ή στην Ένωση Ελλήνων Τραπεζιτικών. Και όχι Τραπεζιτών. Διότι, ξέρετε, όλοι όσοι έχουν θητεύσει σε αυτά τα πολύ δύσκολα τεχνοκρατικά περιβάλλοντα, δεν είναι τραπεζίτες. Δεν είναι οι κεφαλαιούχοι. Είναι τραπεζιτικοί. Είναι μορφωμένοι. Είναι άριστοι, είναι ικανοί, είναι τεχνοκράτες. Και σε ένα τέτοιο πάρα πολύ δύσκολο περιβάλλον συνάντησα για πρώτη φορά τον Νότη Μηταράκη, ο οποίος αρίστευε και προχωρούσε. 

Πίστευα ότι δεν θα επέστρεφε ενδεχομένως στην Ελλάδα, διότι οι περισσότεροι στη θέση του, έχοντας επιτύχει, όλα όσα είχε επιτύχει ο Νότης όταν τον γνώρισα, ενδεχομένως, να ενέδιδαν στον πειρασμό, του να παραμείνουν Έλληνες του εξωτερικού. Ο Νότης όμως τελικώς, έφυγε από τη Fidelity, επέστρεψε στην Ελλάδα, και είμαι βέβαιος ότι η υπ’ αριθμόν ένα κινητήριος δύναμη πίσω από την απόφαση του αυτή, δεν είναι άλλη από το βαθύ του πατριωτισμό. Ο Νότης Μηταράκης, αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, είναι αυτό το οποίο σε άλλους καιρούς θα λέγαμε ένας ευπατρίδης. Ένας κοσμοπολίτης Έλληνας, ο οποίος δε χαρίζεται σε κανέναν εν σχέσει με την καταγωγή του, όσο δύσκολα και αν περνάει η πατρίδα. Είναι ένας Έλληνας, ο οποίος, θυμίζει τις αρετές του Ελληνισμού άλλων εποχών: το δαιμόνιο, την ανοιχτή διάθεση, καθώς επίσης και την εμπορική και οικονομική ικανότητα. Ναι, είμαστε ένα βαθιά ικανό έθνος. Και ας θέλουν να μας κάνουνε εξαρτημένους επιδοματούχους. Σε αυτό το οποίο θα λέγαμε είναι ένας ευπατρίδης. 

Με τον Νότη μας συνδέουν πολύ συγκεκριμένες ιδεολογικές και αξιακές αρχές. Θα τολμούσα να τις προσδιορίζω ως τις αξιακές αρχές των συντηρητικών φιλελευθέρων. Τι θα πει αυτό; Θα πει ότι από το συντηρητισμό κρατάμε τη βαθιά αγάπη για την πατρίδα και την Ορθοδοξία, την πίστη στην πορεία του Ελληνισμού, του ελληνικού πολιτισμού μέσα στις χιλιετίες, την αντίληψη ότι υπάρχουν αξίες όπως η αριστεία, η εργατικότητα και η οικογένεια - παραδοσιακά πράγματα αν θέλετε -, που μας εφτασαν καλά ως εδώ. Και δεν πρέπει να τα πετάμε χάριν ενός κενού γράμματος προοδευτισμού, και τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν, αυτές οι αξίες, αυτά τα πράγματα ως γνώμονας για το κοινό καλό. 

Από τον φιλελευθερισμό, κρατάμε την πεποίθηση ότι ο άνθρωπος μπορεί να μεγαλουργήσει αν άρει από πάνω του τον βαρύ ζυγό του κράτους και να θέσει τις ακατάβλητες δυνάμεις της ελευθερίας στην υπηρεσία της κοινωνίας. Κρατάμε ακριβώς από τον φιλελευθερισμό τα πρωτεία της ελευθερίας, την ελεύθερη, φιλελεύθερη οικονομία, αλλά βεβαίως και τον βαθύ μας σεβασμό στα ατομικά δικαιώματα και τις επιλογές ζωής κάθε συμπολίτη μας. 

Είναι σπάνιο να συναντά κανείς ανθρώπους με τόσο ξεκάθαρο ιδεολογικό πρόσωπο, όπως αυτό του Νότη Μηταράκη. Θα μπορούσα να μιλήσω για την αριστειακή και τεχνοκρατική του  φύση. Για το γεγονός ότι είναι ένας πραγματικός ξιφομάχος (λίγοι το ξέρουν αυτό για το Νότη) – έχει υπάρξει δεινός αθλητής της ξιφομαχίας. Ένας άνθρωπος, ο οποίος όλους τους στόχους τους οποίους έχει θέσει, τους έχει επιτύχει και τους έχει υπηρετήσει με μια θαυμαστή συνέπεια. Έχω την αίσθηση ότι εκτός από την πειθαρχία του, σε αυτό συμβάλλει τα μέγιστα και η θαυμάσια οικογένειά του

Θα μπορούσα λοιπόν να μιλήσω για ώρα. Αλλά δεν θα το κάνω. Και θα κλείσω μιλώντας για το Νότη Μηταράκη, που δεν ξέρετε. Είναι ο Νότης Μηταράκης ως φίλος. Είναι τεράστια  η τιμή που μου κάνεις Νότη, σήμερα να ανοίξω αυτή σου την εκδήλωση. Γιατί; Διότι, αγαπητοί και αγαπητές, είθισται οι επιτυχημένοι οι, (πώς να το πω), οι φιλόδοξοι της πολιτικής, πολλές φορές, να ξεχνούν τους άλλους στα δύσκολα. Όταν είσαι «καβάλα στο άλογο», να σε επαινούν, να γυρεύουν την επαφή και το συγχρωτισμό μαζί σου και μετά πάνω στην αναποδιά να σε ξεχνούν. 

Δώστε παρακαλώ προσοχή σε αυτό. Ο Νότης Μηταράκης, είναι ο άνθρωπος ο οποίος, κατά την υπερδεκαετή μας πλέον φιλία, ήταν εκεί, όχι μόνο όταν ήθελε κάτι για τη Χίο, τα Ψαρά και τις Οινούσσες. Γιατί είχα βαρεθεί σε κάποια στιγμή, πρέπει να σας πω να χτυπάει το τηλέφωνο και να μου λέει: «έχουμε αυτό το θέμα. Πρέπει να το κοιτάξεις. Πρέπει στον ΣΚΑΙ να βγείτε και να πείτε αυτό. Πρέπει το «Πρώτο Θέμα», να κοιτάξει το άλλο». Πάντα για την αγαπημένη του πατρίδα που τον ορίζει. Αλλά ήταν εκεί, στις δικές μου προσωπικές δυσκολίες. Εκεί που πραγματικά μετράει κανείς τους ανθρώπους. Θα ήθελα να σας παρακαλέσω, να σας παροτρύνω με όλη τη δύναμη της ψυχής μου να στηρίξετε και να στηρίζετε τον Νότη Μηταράκη. Είναι ένα κόσμημα και για το Ελληνικό Κοινοβούλιο αλλά και για την Περιφέρεια της Χίου, των Ψαρών και των Οινουσσών. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι εφόσον, με το καλό επιτύχει και πάλι το στόχο της επανεκλογής του, που είμαι απόλυτα βέβαιος πως θα το κάνει: Αλλά, θέλουμε να το κάνει εμφατικά. Με μεγάλη λαϊκή υποστήριξη. Και κανείς δεν πρέπει να χαλαρώσει. 

Θέλω λοιπόν να σας παροτρύνω και να σας παρακαλέσω να στηρίξετε και να στηρίζετε τον Νότη Μηταράκη. Γιατί η Χίος, τα Ψαρά και οι Οινούσσες, είναι τόσο τυχερές που τον έχουν βουλευτή, όσο και εγώ προσωπικά που μπορώ να τον αποκαλώ φίλο μου. Σας ευχαριστώ θερμά. 

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση