Τα νέα μου

Δουλειές, ναυτιλία και το σχέδιο για τη Χίο της νέας τετραετίας στην προεκλογική ομιλία του Νότη Μηταράκη στην Αθήνα

Σε μια κατάμεστη αίθουσα, στο Ξενοδοχείο Athens Marriot (πρώην Χανδρής) έγινε τη Δευτέρα 24 Ιουνίου, η κεντρική προεκλογική ομιλία του Νότη Μηταράκη, υποψήφιου βουλευτή Χίου, στην Αθήνα.

Ο κ. Μηταράκης έκανε πλατύ κάλεσμα ενότητας, ζητώντας από τους πολίτες να δώσουν ισχυρή εντολή για μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. «Στις 7 Ιουλίου δίνουμε την οριστική ήττα στο λαϊκισμό και το διχασμό» είπε, ενώ τόνισε: «τελικά δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Οι αριστεροί μύθοι γκρεμίστηκαν».

 «Η ανάπτυξη δεν εντέλλεται. Εντέλλεται όμως η ύφεση» τόνισε. «Στη θητεία της κυβέρνησης Σαμαρά, δουλέψαμε συστηματικά για τις επενδύσεις», ενώ πρόσθεσε ότι «σε αυτές τις εκλογές, το σύνθημα είναι ένα: Ισχυρή ανάπτυξη, αυτοδύναμη Ελλάδα.»   

Αναφέρθηκε εκτενώς στο τρίπτυχο «λιγότεροι φόροι, καλύτερες δουλειές, περισσότερη ασφάλεια».

«Όπου και αν βρίσκομαι, οι πολίτες ζητάνε μείωση φόρων και εισφορών. Η ελάφρυνση αυτού του βάρους ξεκινά από τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησης», είπε, παραθέτοντας τις σχεδιαζόμενες μειώσεις φόρων και εισφορών από τη Νέα Δημοκρατία: εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής στο 9%, σταδιακή μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 30% και ΦΠΑ, σταδιακή μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 25% στην κύρια σύνταξη, σταδιακή κατάργηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και τέλους επιτηδεύματος.

Περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην αγορά εργασίας, κατηγορώντας το ΣΥΡΙΖΑ ότι ευθύνεται για ισχνή μείωση ανεργίας και κακής ποιότητας θέσεις εργασίας: «δημιουργούνται δουλειές συμβασιούχων στο Δημόσιο, αντί καλοπληρωμένες θέσεις στον ιδιωτικό τομέα». «Η ανάπτυξη πρέπει να στηρίζεται στους εργαζόμενους» είπε χαρακτηριστικά. «Μιλάμε για αύξηση του κατώτατου μισθού, ώστε σε μια τριετία να φτάνει τα 730€, δείχνουμε μηδενική ανοχή στην ανασφάλιστη εργασία και ζητάμε από τους εργοδότες να δίνουν κίνητρα στους εργαζόμενους». 

«Δεν κρύψαμε ποτέ ότι θέλουμε μια κοινωνία που να στηρίζεται στη δουλειά και όχι στα επιδόματα. Αλλά η Νέα Δημοκρατία θέλει ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος», σημείωσε. Ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης των ανέργων και των οικογενειών, ως τρόπο αντιμετώπισης της πρόκλησης του δημογραφικού.

Μίλησε για την ασφάλεια ως κοινωνική ανάγκη και ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη.  «Χρειαζόμαστε να ξέρουμε ότι η οικογένειά μας προστατεύεται, ότι το μαγαζί μας δεν κινδυνεύει από ληστείες και βανδαλισμούς και ότι τα Πανεπιστήμια δεν είναι ορμητήρια παραβατικών ομάδων», αναφερόμενος και στην πρόσφατη επίθεση που δέχτηκε απέναντι από την Πάντειο.

Δεν παρέλειψε εξάλλου να αναφερθεί στο ασφαλιστικό, από τη θέση του αναπληρωτή Τομεάρχη Εργασίας, που κατέχει από το 2016: «Σήμερα οι συντάξεις είναι ευάλωτες στις δημοσιονομικές κρίσεις και το δημογραφικό». Περιέγραψε το σύστημα τριών πυλώνων: ο πρώτος κρατικός, διανεμητικός και αναδιανεμητικός, με βελτίωση της ανταποδοτικότητας. Ο δεύτερος, κεφαλαιοποιητικός για τους νέους, υπό τη διαχείριση και εποπτεία του κράτους και ο τρίτος πυλώνας προαιρετικός με φορολογικά κίνητρα.    

Ο Νότης Μηταράκης, αναφέρθηκε στη ναυτιλία, χαρακτηρίζοντάς την «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας. «Πρέπει να δημιουργήσουμε δουλειές για τα παιδιά μας στη θάλασσα και την ξηρά. Να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε την ελληνικότητα της εμπορικής ναυτιλίας, να στηρίξουμε τη νησιωτικότητα, να βελτιώσουμε την ακτοπλοϊα, και να τονώσουμε την κρουαζιέρα και το ναυτιλιακό τουρισμό» είπε.

Μεγάλη εξάλλου ήταν και η αναφορά του στη Χίο. «Πριν από τέσσερα χρόνια, ζήτησα από τους Χιώτες να με ψηφίσετε, χωρίς ουσιαστικά να με γνωρίζετε. Με τιμήσατε, και το βράδυ της 25ης Ιανουαρίου 2015, όταν όλη σχεδόν η Ελλάδα βαφόταν στα χρώματα ΣΥΡΙΖΑ, η Χίος παρέμενε το γαλάζιο νησί», είπε συγκινημένος.

Ανέπτυξε το βασικό του σχέδιο των 4+1 πυλώνων, το οποίο «σχεδιάσαμε και συζητήσαμε με τους Χιώτες».

Πρώτος πυλώνας η οικονομική ανάπτυξη. Με στροφή των νέων στη ναυτιλία και συνεργασία με τις ναυτιλιακές εταιρείες, ώστε να γίνει η Χίος, κέντρο ναυτοσύνης. Με ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος, μέσα από ένα οικοσύστημα επιχειρήσεων και κίνητρα. Με στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής και των ιδιαίτερων προϊόντων της Χίου με πρότυπο τη Μαστίχα. Με ενίσχυση της νεανικής και νεοφυούς επιχειρηματικότητας βασισμένοι στο δαιμόνιο του Χιώτη.

Δεύτερος πυλώνας η κοινωνική συνοχή, με οργανωμένη κινητοποίηση της διασποράς και της εφοπλιστικής κοινότητας.

Τρίτος πυλώνας οι υποδομές, με το Νότη Μηταράκη να αναφέρεται στο αεροδρόμιο ως «το πρωταρχικό προσωπικό του στοίχημα». «Αξίζουμε, ένα σύγχρονο αεροδρόμιο στη Χίο με συντονισμένες κινήσεις από Υπουργείο, ΥΠΑ, Δήμο και Περιφέρεια». Μίλησε επίσης για το Τελωνείο, την εικόνα του οποίου χαρακτήρισε «απαράδεκτη», το λιμενικό σύστημα, το νοσοκομείο, τα δικαστήρια, τις δικαστικές φυλακές, και έργα ύδρευσης, άρδευσης και αντιπλημμυρικά.

Τέταρτος πυλώνας η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, με: φύλαξη συνόρων, διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών, γρήγορες διαδικασίες ασύλου και επιστροφές στην Τουρκία όπου χρειάζεται, μη μόνιμη παραμονή στα ακριτικά νησιά, διαφανή διαχείριση του δημοσίου χρήματος και τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών.

Αναφέρθηκε τέλος σε ένα ειδικό σχέδιο αποκλειστικά για τα μικρότερα νησιά Ψαρά και Οινούσσες καθώς και την Αμανή. Περιοχές, που όπως υπογράμμισε «χρειάζονται δημογραφική ενίσχυση». «Με φορολογικά κίνητρα για τους κατοίκους, πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες παιδείας και υγείας, σταθερές συγκοινωνίες, «άνοιγμα» σε νέες τεχνολογίες επικοινωνίας και δράσεις αύξησης της επισκεψιμότητας».

Στην εκδήλωση, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο πρώην Υπουργός και υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας στο Νότιο Τομέα της Αθήνας, Νίκος Δένδιας, ο δημοσιογράφος, υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Αθηνών Κωνσταντίνος Μπογδάνος, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης και ο δήμαρχος Οινουσσών Γιάννης Δανιήλ.

Χαιρετισμό μέσω βίντεο απεύθυνε ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, πρώην Υπουργός και υποψήφιος  στο Βόρειο Τομέα της Αθήνας Κωστής Χατζηδάκης. Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο πρώην Υπουργός και υποψήφιος στο Νότιο Τομέα της Αθήνας Νίκος Δένδιας καθώς και ο δημοσιογράφος, υποψήφιος στην Α’ Αθηνών, Κωνσταντίνος Μπογδάνος. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν  ο εκλεγμένος Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης, και ο εκλεγμένος δήμαρχος Οινουσσών Γιώργος Δανιήλ.

Στην αρχή της εκδήλωσης προβλήθηκαν βίντεο από την πορεία του κ. Μηταράκη στο Υπουργείο Ανάπτυξης το 2012-14, το σχέδιο των 4+1 πυλώνων και τη δήλωση της υποψηφιότητάς του. 

Η επόμενη κεντρική προεκλογική συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στη Χίο, την Παρασκευή 5 Ιουλίου, 19:30 στο Ξενοδοχείο Χανδρής.

Δείτε όλες τις φωτογραφίες εδώ: http://bit.ly/omilia-athina-photos

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση