Τα νέα μου

Πρέπει η Πολιτεία να στηρίξει με κάθε διαθέσιμο μέσο και τρόπο τους εθελοντές δασοπυροσβέστες

O βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας, Ν. Μηταράκης, σε επιστολή του προς τη Σύγκλιση Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΤΟ) Δήμου Χίου, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την επερχόμενη αντιπυρική περίοδο και για την ανάγκη στήριξης των εθελοντών δασοπυροσβεστών.

Δείτε παρακάτω ολόκληρη την επιστολή:

«Αξιότιμοι Κύριοι,

Δυστυχώς, οι κοινοβουλευτικές υποχρεώσεις με κράτησαν μακριά από τη σημερινή συνάντηση. Με την παρούσα επιστολή, θα ήθελα να εκφράσω τη θέση μου πάνω στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εθελοντές δασοπυροσβέστες στο δύσκολο έργο τους.

Με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, το βάρος για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, του περιβάλλοντος και των περιουσιών, θα πέσει καταρχάς στην πολιτεία και το πυροσβεστικό σώμα, που θα πρέπει να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα. Ωστόσο, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, όπως και στο νησί μας, την Χίο, ο ρόλος των εθελοντών δασοπυροσβεστών, θα έιναι πολύ σημαντικός και η πολιτεία οφείλει να τους συνδράμει στο πολύτιμο έργο τους, στοχευμένα και ουσιαστικά.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου τον προηγούμενο Αύγουστο, σε σταθμούς εθελοντών δασοπυροσβεστών, στις περιοχές: Λιθί, Πυργί, Καλαμωτή και Νένητα, συζήτησα μαζί τους, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τόσο σε θεσμικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Προς την κατεύθυνση της στήριξής τους, είναι επιτακτική ανάγκη, η πολιτεία να προχωρήσει στην υλοποίηση τεσσάρων βασικών σημείων:

Πρώτον, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα εθνικό μητρώο εθελοντών, προκειμένου όλοι οι εθελοντές δασοπυροσβέστες αλλά και οι οικογένειές τους, να απολάβουν ασφαλιστικής κάλυψης, σε περίπτωση ατυχήματος ή θανάτου. Είναι αδιανόητο να αφήνουμε τους συμπολίτες μας απροστάτευτους, εκείνους, που πρώτοι βάζουν τη ζωή τους σε δεύτερη μοίρα για το κοινό καλό.

Δεύτερον, θα πρέπει η πολιτεία να φροντίσει για την προμήθεια με καύσιμα όλων των υπηρεσιακών οχημάτων, όλων των εθελοντικών ομάδων. Στη σημερινή οικονομική κατάσταση, ακόμα και η παραμικρή οικονομική επιβάρυνση καθίσταται πολλές φορές απαγορευτική για τον μέσο πολίτη.

Τρίτον, θα πρέπει να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός κέντρου επιχειρήσεων, σε κάθε περιφερειακή ενότητα, το οποίο θα έιναι εξοπλισμένο με όλα τα απαραίτητα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα πρόβλεψης, παρακολούθησης και επικοινωνίας, έτσι ώστε να διευκολυνθεί ο συντονισμός των ενεργειών μεταξύ των εθελοντικών ομάδων. Στόχος μας έιναι τόσο η προστασία της ανθρώπινης ζωής, όσο και η επίτευξη της όσο το δυνατόν, καλύτερης  αξιοποίησης των διαθέσιμων ανθρώπινων και υλικών πόρων.

Τέταρτον, θα πρέπει οι εθελοντικές μονάδες να ενισχυθούν με προμήθειες και εξοπλισμό που θα καθιστούσαν το έργο τους πιο ασφαλές αλλά και τελεσφόρο.

Σε κάθε προσπάθεια που γίνεται προς αυτές τις κατευθύνσεις, εγώ θα είμαι δίπλα τους, αρωγός και υποστηρικτής. Για να στηρίξουμε εκείνους, που στηρίζουν το νησί μας. Εύχομαι μια καλή, αντιπυρική περίοδο.

Νότης Μηταράκης »

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση