Τα νέα μου

Τα ψέματα της κυβέρνησης έχουν κουράσει πια. Οι πολίτες απαιτούν σωστές συντάξεις χωρίς λάθη και ταλαιπωρία

Συζητήθηκε σήμερα η επίκαιρη ερώτηση (ΑΠ 387/26.02.2019), του αν. τομεάρχη Εργασίας βουλευτή Χίου της ΝΔ κ. Νότη Μηταράκη, με θέμα «Λάθη στα αναδρομικά των συνταξιούχων των ειδικών μισθολογίων». Εκ μέρους της κυβέρνησης απάντησε ο Υφυπουργός κ. Πετρόπουλος. Με το πέρας της συζήτησης ο κ. Μηταράκης δήλωσε τα ακόλουθα:

"Έλεος πια με τη λάσπη και τα ψέματα της κυβέρνησης.

Καταθέσαμε επίκαιρη ερώτηση ζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις:

Για τα λάθη στα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων. Για τη μη κοινοποίηση των μηνιαίων εκκαθαριστικών και τον επανυπολογισμό των συντάξεων.

Έθεσα συγκεκριμένο ερώτημα για τις συντάξεις χηρείας για τις οποίες δεν φέρνουν τη ρύθμιση για κατάργηση του ηλικιακού ορίου.

Ζήτησα ακριβείς εξηγήσεις για τις συντάξεις που δεν βγαίνουν και το διοικητικό αλαλούμ του ΕΦΚΑ. 

Δεν πήραμε καμία απάντηση. Κουβέντα για την ουσία της ερώτησης

Αντί για αυτό, η κυβέρνηση επιμένει στη γραμμή που ακολουθεί εδώ και 4 χρόνια: Ασκεί αντιπολίτευση στη Νέα Δημοκρατία για τα πεπραγμένα του 2012-2014. Αγνοώντας το γεγονός ότι εδώ και τέσσερα χρόνια κυβερνούν οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τα δικά τους πεπραγμένα ελέγχουμε στη Βουλή.

Ακούσαμε ψέματα ότι τάχα δεν χρειάζεται οι νυν συνταξιούχοι να πληροφορηθούν για τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους και γι αυτό δεν εκδίδονται εκκαθαριστικά.

Εσχάτως διακρίνουμε και μια αγωνία της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας: Να αποδομήσει την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για το Ασφαλιστικό με ανακρίβειες και καλλιεργώντας φοβικό κλίμα.

Ας σταματήσουν πια. Έχουν κουράσει τους πολίτες. Οι οποίοι απαιτούν σωστές υπηρεσίες από τον ΕΦΚΑ, χωρίς λάθη και ταλαιπωρία. Κυρίως όμως απαιτούν συνταξιοδοτικό βιώσιμο, με προοπτική."

Δευτερολογία Ν. Μηταράκη:

Όλη η συζήτση:

Ακολουθεί η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Αφού ευχαριστήσω και συγχαρώ τον Υφυπουργό κ. Πετρόπουλο ο οποίος είναι πάντα παρών να απαντά στις κοινοβουλευτικές επίκαιρες ερωτήσεις, να σημειώσω με ιδιαίτερη λύπη το γεγονός που ανακοινώσατε, ότι δηλαδή οι δέκα από τις έντεκα επίκαιρες ερωτήσεις δεν θα συζητηθούν.

Και έχω την εντύπωση –και διορθώστε με, κύριε Πρόεδρε, που είστε παλαιότερος από εμένα- ότι ο όρος «φόρτος εργασίας» δεν υπήρχε σε προηγούμενες κοινοβουλευτικές περιόδους.

Διετέλεσα δυόμισι χρόνια Υφυπουργός και δεν επικαλέστηκα ούτε εγώ ούτε κανένας άλλος συνάδελφός μου αυτόν τον όρο. Είναι κρίμα για τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο οι Υπουργοί να επιλέγουν άλλες δραστηριότητες. Είμαι σίγουρος ότι οι Υπουργοί δουλεύουν πολλές ώρες την ημέρα, όπως γινόταν πάντα, αλλά ο Κοινοβουλευτικός Έλεγχος πρέπει να αποτελεί βασική τους προσωπική προτεραιότητα.

Κύριε Υπουργέ, τον Νοέμβριο του 2018 ψηφίστηκε η διάταξη για την καταβολή αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια. Τη διάταξη αυτή, όπως γνωρίζετε, υπερψήφισε η Νέα Δημοκρατία. Σας επισημάναμε μάλιστα ότι φέρατε τη διάταξη με καθυστέρηση σχεδόν τεσσάρων ετών, αφού η επιστροφή είχε ήδη δρομολογηθεί από την Κυβέρνηση Σαμαρά το 2014.

Τα αναδρομικά καταβλήθηκαν τελικά στα τέλη του 2018. Όμως, μόλις ενάμιση μήνα μετά έρχονται στο φως καταγγελίες ότι έχουν γίνει σημαντικά λάθη στην καταβολή των αναδρομικών. Άλλοι συνταξιούχοι δεν έλαβαν τα δικαιούμενα ποσά και άλλοι έλαβαν περισσότερα από όσα τους αναλογούσαν. Και το τελευταίο πρόβλημα θα είναι ακόμη μεγαλύτερο, καθώς θα πρέπει να υπάρξουν επιστροφές.

Την ίδια στιγμή υπάρχει μια σωρεία σημαντικών προβλημάτων στον ΕΦΚΑ. Ένα από τα βασικότερα είναι ότι ακόμα δεν έχει κοινοποιηθεί στους συνταξιούχους ο επανυπολογισμός των συντάξεων.

Μάλιστα, έχουμε διακόσιες καταγγελίες από συνταξιούχους -και το επιβεβαιώσαμε και οι ίδιοι- ότι από τις αρχές του έτους δεν αναρτώνται στο ηλεκτρονικό σύστημα τα μηνιαία εκκαθαριστικά συντάξεων. Και αναρωτιέμαι γιατί συμβαίνει αυτό.

Σας κάλεσα, λοιπόν, με αυτή την επίκαιρη ερώτηση να μου διευκρινίσετε πόσοι είναι οι δικαιούχοι συνταξιούχοι αναδρομικών των ειδικών μισθολογίων, πόσοι έλαβαν μεγαλύτερα και πόσοι μικρότερα ποσά απ’ ό,τι δικαιούντο, τι τάξης μεγέθους είναι οι αποκλίσεις, πού οφείλονται τα λάθη, πώς θα αποκαταστήσετε και πώς θα γίνουν οι ανακτήσεις, χωρίς να διαταράξετε για άλλη μία φορά την καθημερινότητα των συνταξιούχων και αν θα αναζητηθούν ευθύνες για τα λάθη.

Σας ρώτησα τέλος να μου πείτε πότε θα γνωστοποιήσετε στους συνταξιούχους το ύψος της προσωπικής διαφοράς, πόσες συντάξεις έχουν θετική και πόσες αρνητική προσωπική διαφορά και πόσος είναι ο μέσος όρος αυτής της προσωπικής διαφοράς που δημιουργήθηκε με τον νόμο Κατρούγκαλου-Πετρόπουλου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Πράγματι το πυκνό έργο της Κυβέρνησης αναγκάζει πολλές φορές τους Υπουργούς να βρίσκονται σε καθήκοντα τα οποία δεν τους επιτρέπουν να προσέλθουν. Δεν είναι μια σκόπιμη αποφυγή απαντήσεων. Δεν έχουμε καμία δυσκολία να απαντάμε στις ερωτήσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, διότι κάθε ερώτηση που κάνει η Νέα Δημοκρατία βασίζεται στις δικές της ελλείψεις, στις δικές της αρνητικές πολιτικές και συνεπώς μας δίνει την ευκαιρία να καταδεικνύουμε ουσιαστικά τις ευθύνες που είχε τα προηγούμενα χρόνια για όσα προβλήματα σωρεύθηκαν, των οποίων την επίλυση τρέχουμε να προλάβουμε με δύσκολους όρους και σε αντίξοες συνθήκες. Δε δυσκολευόμαστε να απαντήσουμε, όπως δεν θα δυσκολευτώ να απαντήσω και στην ερώτησή σας, κύριε Μηταράκη, σήμερα.

Αν εγώ διατύπωνα με άλλο τρόπο πειστικό την ερώτησή σας, θα έλεγα: «Γιατί, κύριε Πετρόπουλε, δεν κάνατε γρηγορότερα όσα έπρεπε να κάνετε για να λύσετε τα προβλήματα που εμείς δημιουργήσαμε;». Γιατί αυτές οι ερωτήσεις που κάνετε αφορούν προβλήματα που προκάλεσε η Νέα Δημοκρατία, κυρίως η Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις που στηρίξατε.

Αν συνέβησαν αυτά τα σφάλματα που πραγματικά οι υπηρεσίες οι δικές μας ανακάλυψαν –δεν μας τις υπέδειξε κανένας εκτός υπηρεσίας ΕΦΚΑ, εμείς τις βρήκαμε-, τις βρήκαμε και τις διορθώνουμε. Θα σας πω ότι πάντα συνέβαιναν αυτά τα πράγματα και γι’ αυτόν τον λόγο η διάταξη που αναφέρεται στην επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών δεν είναι τωρινή, είναι παλιά. Πάντα, δηλαδή, προβλεπόταν ότι θα μπορούσε το σύστημα να δώσει μια παροχή αυξημένη με κατά λάθος υπολογισμό στον δικαιούχο και έπρεπε να την επιστρέψει όταν διαπιστωνόταν ότι υπήρχε το λάθος αυτό. Να σας πω ότι ανακαλύπτουμε λάθη μετά από δεκαπέντε και είκοσι χρόνια καταβολής της παροχής; Και δεν ήμασταν εμείς Κυβέρνηση. Επομένως, αυτά είναι αναμενόμενα σφάλματα που τα εντοπίσαμε αμέσως και τα επιλύσαμε. Οφείλονται στην πολυπλοκότητα του τρόπου υπολογισμού των διαφορών που θα έπρεπε να καταβληθούν.

Να σας πω, προς ενημέρωσή σας, ότι υπάρχει ακόμη και παροχή που υπολογίζεται από το 1961. Ναι, υπάρχει και τέτοια σύνταξη! Από το 1961 καταβάλλεται –γιατί είναι διάδοχος, αντιλαμβάνεστε γιατί-  για περιόδους που δεν υπήρχαν αναλυτικά στοιχεία σε πάρα πολλούς φορείς, δεν υπήρχαν τέτοια και με τέτοιον τρόπο επεξεργασμένα στοιχεία που να ήταν ευχερής η απόδοση αυτών των διαφορών.

Και μη μου λέτε ότι το 2014 η Κυβέρνηση είχε δρομολογήσει την επιστροφή των εισφορών και εμείς δεν το κάναμε καλά, διότι εσείς δεν το κάνατε ποτέ. Το 2014 δώσατε μία ελλιπή επιστροφή εισφορών. Δεν το κάνατε. Ενώ είχατε την υποχρέωση να τις επιστρέψετε, δεν επιστρέψατε αυτές τις διαφορές. Δώσατε ένα μέρος και ήρθαμε εμείς για να δώσουμε το ποσό το οποίο πραγματικά έπρεπε να δώσει η πολιτεία, διότι είχαν γίνει  οι περικοπές που είχε επιφέρει η Κυβέρνησή σας όλα τα προηγούμενα χρόνια με τους νόμους που κηρύχθηκαν από το αρμόδιο δικαστήριο ως αντισυνταγματικοί.

Η επίλυση του προβλήματος έγινε αμέσως. Διορθώνονται οι διαφορές και πράγματι οι δικαιούχοι γνωρίζουν και οι ίδιοι  με προσωπική ενημέρωση το ποσό το οποίο θα τους επιστραφεί.

Η διαδικασία επιστροφής των εισφορών είναι αυτή που προβλέπει ο νόμος: παρακράτηση τμηματική και όχι άμεση αξίωση, ώστε να δοθούν τα ποσά που παραπάνω δόθηκαν. Συνεπώς, η επιστροφή γίνεται με έναν τρόπο που διευκολύνει εκείνον που πήρε τα παραπάνω ποσά να τα επιστρέψει, χωρίς να διαταράσσεται η καθημερινότητά του.

Θα συνεχίσω για τα υπόλοιπα στη δευτερολογία μου, κύριε Πρόεδρε, διότι θα προκύψουν αρκετά και από την απάντηση που θα ακολουθήσει.

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κι εγώ ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.

Προτού σας δώσω τον λόγο, κύριε Μηταράκη, θα ήθελα να σχολιάσω αυτά που είπατε στην αρχή.

Πράγματι, και ο Πρόεδρος και η Διάσκεψη των Προέδρων έχουν δηλώσει πολλές φορές ότι ο φόρτος εργασίας δεν αποτελεί αιτιολογία σοβαρή για να μην έρχεται ο Υπουργός στη Βουλή να απαντάει σε ερωτήσεις. Υπάρχουν άλλες, όμως, σοβαρές αιτιολογίες, τις οποίες πρέπει να επικαλείται ο εκάστοτε Υπουργός -αν υπάρχουν- για το ότι δεν βρίσκεται στη Βουλή. Διότι ο Κοινοβουλευτικός Έλεγχος δεν επαφίεται στην ευχέρεια ή στη θέληση του Υπουργού, αλλά είναι στις υποχρεώσεις του. Η παρουσία στη Βουλή είναι μία από τις βασικές -αν θέλετε- υποχρεώσεις του Υπουργού που προβλέπει το Σύνταγμα. Άρα, εμείς, το Προεδρείο, έχει πάρει θέση πάνω στο θέμα. Θα πρέπει και η Κυβέρνηση να δει το θέμα αυτό.

 Ορίστε, κύριε Μηταράκη, έχετε τον λόγο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε, όπως σας ευχαριστώ πολύ και για το σχόλιο που κάνατε.

Νομίζω μία λύση που έχει συζητηθεί στη Διάσκεψη των Προέδρων -και νομίζω έχει φτάσει η ώρα να μπει στον Κανονισμό της Βουλής- είναι να δίνεται στους Βουλευτές που έχουν κάνει ερώτηση ο χρόνος των πέντε λεπτών, όσο προβλέπεται στις επίκαιρες ερωτήσεις, για να αναπτύσσουν σε μονόλογο, δυστυχώς, το θέμα της ερώτησης τους, στην περίπτωση που για μία ή δύο φορές ο αρμόδιος Υπουργός επιλέξει να μην είναι δικαιολογημένα παρών στην Αίθουσα.

 Καταλαβαίνω την ανάγκη του κ. Πετρόπουλου να καλύψει τους συναδέλφους του που δεν είναι σήμερα εδώ. Θα συμφωνήσει, όμως, μαζί μου ότι δεν μπορεί να συζητείται μόνο μία από τις έντεκα ερωτήσεις.

 Και σε αυτή τη μία ερώτηση, κύριε Πετρόπουλε, ουσιαστικά δεν μου απαντήσατε. Σας έκανα συγκεκριμένες ερωτήσεις και περίμενα συγκεκριμένες απαντήσεις. Σχολιάσετε, όπως κάνει πάντα η Κυβέρνηση, μετά από τέσσερα χρόνια τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης. Σήμερα, όμως, είμαστε εδώ για να συζητήσουμε τα δικά σας πεπραγμένα.

Δεν είπατε λέξη για το ύψος των λαθών των αναδρομικών. Δεν απαντήσατε στο πόσα λάθη έγιναν, γιατί έγιναν και πώς θα διορθωθούν συγκεκριμένα. Όπως, επίσης, δεν είπατε λέξη για το θέμα της προσωπικής διαφοράς, η οποία είναι εφεύρημα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τον νόμο Κατρούγκαλου. Πόση είναι αυτή η προσωπική διαφορά; Πόσες είναι αρνητικές και πόσες είναι θετικές; Ξέρετε, ότι αυτό δεν επηρεάζει άμεσα τους παλιούς συνταξιούχους. Επηρεάζει, όμως, πλέον άμεσα τους νέους συνταξιούχους που λαμβάνουν τις συντάξεις τους βάσει του δικού σας νόμου.

Όσον αφορά το θέμα των αναδρομικών, όπως παραδεχθήκατε στην πρωτολογία σας, η Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, πράγματι νομοθέτησε και έκανε την πρώτη πληρωμή. Έπρεπε το 2015 να έχει ολοκληρωθεί η αποπληρωμή των αναδρομικών. Ήρθε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ζήσαμε τον μύθο σας το 2015 και η χώρα πήγε πίσω. Και ήρθατε με τέσσερα χρόνια καθυστέρηση να νομοθετήσετε αυτό που ήδη υπήρχε. Και το εφαρμόσατε και λάθος.

Και βέβαια, όσο κι αν προσπαθήσετε να εξωραΐσετε τον ΕΦΚΑ, υπάρχουν πολλά ακόμα θέματα τα οποία χρήζουν απάντησης, όπως είναι η έκδοση των συντάξεων. Δεν εκδίδονται συντάξεις παράλληλης και διαδοχικής ασφάλισης. Δεν εκδίδονται συντάξεις εξωτερικού. Δεν εκδίδονται συντάξεις Δημοσίου. Δεν εκδίδονται συντάξεις νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου. Υπάρχει ένα τεράστιο θέμα με τις συντάξεις χηρείας.

Και λυπάμαι που το λέω, αλλά με συνεχείς δηλώσεις παίζετε με τον πόνο των ανθρώπων που ήδη η ζωή τούς φέρθηκε σκληρά. Συζητάτε εδώ και μήνες –υποτίθεται- να φέρετε μία νέα ρύθμιση. Όλο την προαναγγέλλετε, αλλά δεν βλέπουμε αυτή τη νέα ρύθμιση. Και λήγουν σύντομα οι προθεσμίες για τις χήρες που έχασαν τον άνθρωπό τους, ενώ δεν είχαν πιάσει το όριο ηλικίας που εσείς είχατε ορίσει.

 Επίσης, το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει επισημάνει εδώ στη Βουλή ότι δημιουργούνται διαρκώς νέα ληξιπρόθεσμα, λόγω αδυναμίας του ΕΦΚΑ να εκκαθαρίσει τις εκκρεμείς συντάξεις. Κανείς δεν γνωρίζει πόσες είναι οι συντάξεις σε εκκρεμότητα, λόγω μιας νέας πρακτικής που έχετε καθιερώσει στο Υπουργείο να κλείνετε τους φακέλους όταν λείπει ένα δικαιολογητικό.

Μας καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι του ΕΦΚΑ ότι υπάρχουν περιπτώσεις που το Υπουργείο ζητάει ένα επιπλέον δικαιολογητικό από τον συνταξιούχο και του κλείνει το φάκελο για να μην εμφανίζεται ότι είναι εκκρεμής η σύνταξη.

Και γενικά για το θέμα των εκκρεμών συντάξεων, κύριε Υπουργέ, πενήντα τέσσερις Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας καταθέσαμε πρόσφατα γραπτή ερώτηση. Ακόμα περιμένουμε την απάντησή σας. Διότι ενώ σας συνεχάρη -και πράγματι είστε πάντα εδώ παρών για να απαντήσετε σε επίκαιρες ερωτήσεις- εδώ και τρία χρόνια το Υπουργείο Εργασίας δεν έχει απαντήσει, κύριε Πρόεδρε, ούτε μία γραπτή ερώτηση. Και αυτό είναι μεγάλο θέμα στον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Περιμένω, λοιπόν, στη δευτερολογία σας απαντήσεις για αυτά τα θέματα. Και νομίζω ότι θα ήταν και σημαντικό να δώσετε και μία διευκρίνιση για το τι θα κάνετε για τις συντάξεις χηρείας που περιμένουν αυτή την περίφημη νέα διάταξη.

Και να μας πείτε από εκεί και πέρα τι θα γίνει και με το θέμα των μηνιαίων εκκαθαριστικών. Γιατί δεν εκδίδονται; Δεν θέλετε να πληροφορηθούν οι συνταξιούχοι το ύψος της προσωπικής διαφοράς;

Τέλος, να κλείσω με ένα θέμα το οποίο απασχολεί τους εργαζόμενους στον ΕΦΚΑ και έχει καταγγελθεί πολλές φορές από την Ομοσπονδία τους. Κάνετε εκ βάθρων αλλαγές στην υπηρεσιακή ιεραρχία ακόμα και σε επίπεδο γενικών διευθυντών, χωρίς προκηρύξεις, χωρίς κρίσεις, αλλά με απευθείας τοποθετήσεις.

Αυτά είναι θέματα που χρήζουν διευκρίνισης. Περιμένω τη δευτερολογία σας.

Ευχαριστώ πολύ.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Καλωσορίζω και τους μαθητές που παρακολουθούν αυτή τη συζήτηση, για να θυμούνται ότι τούτη η Κυβέρνηση επιδιώκει να λύσει προβλήματα που συσσωρεύθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η θνησιμότητα στην Ελλάδα από τα χρόνια 2010, 2011 μέχρι και το 2014 αυξήθηκε κατά 18% και οι αυτοκτονίες πολιτών ανήλθαν στο 7,2%.

Η εικόνα των κάδων απορριμμάτων στην Αθήνα, από όπου είχαν εξαφανιστεί οι γάτες και οι σκύλοι γιατί ήταν άνθρωποι που έτρωγαν τα αποφάγια, είναι μία εικόνα την οποία ίσως δεν προλάβατε να δείτε εσείς, παιδιά, αλλά είναι μια πραγματική εικόνα η οποία έχει εκλείψει. Αντιμετωπίσαμε μία ανθρωπιστική κρίση στη χώρα και με δυσκολίες δημιουργήσαμε όρους για να αφήσουμε πίσω μας αυτό το παρελθόν. Διότι ο κατώτατος μισθός στην περίοδο 2010-2014 μειώθηκε κατά 22% για τους άνω των είκοσι πέντε και κατά 32% για τους κάτω των είκοσι πέντε και γενικά υπήρξε μία μείωση της κατά κεφαλήν δαπάνης κοινωνικής προστασίας κατά 18% μεταξύ 2010- 2014.

Δυόμισι εκατομμύρια πολίτες ήταν ανασφάλιστοι και εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα, κύριε Πρόεδρε της Βουλής, να απαντήσω σε όλα όσα είπε ο κ. Μηταράκης και σε άλλα ακόμα που αποτελούν τις αιτίες για όσα είπε. Και οι αιτίες βρίσκονται στην πλήρη κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας, διότι τρία εκατομμύρια οκτακόσιες χιλιάδες άνθρωποι, συμπολίτες μας, ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας με κίνδυνο τον κοινωνικό αποκλεισμό για τα 2/3 των νέων. Για αυτόν τον λόγο προκλήθηκε και αυτή η φυγή εκτός της Ελλάδος.

Δεν μπορούμε να ξεχνάμε τις αιτίες που με αντίξοους όρους έπρεπε η δική μας Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει και δεν μπορεί να ρωτάει κανείς σαν να ξεχνάει το τι έφταιξε για το παρελθόν.

Εγώ θα μπορούσα να απαντάω -δεν έχω κανένα πρόβλημα- για αρκετή ώρα, μια και δεν έχουμε και άλλες ερωτήσεις. Όμως, αν τα συστήματα της κοινωνικής ασφάλισης ήταν ελλιπή, ήταν διότι είχαμε όλους αυτούς τους οκτώ διαφορετικούς φορείς τελευταία -είχαμε πολύ περισσότερους στο παρελθόν- οι οποίοι είχαν διαφορετικά πληροφοριακά συστήματα.

Έπρεπε να εκκαθαρίσουμε είκοσι οκτώ εκατομμύρια διαφορετικά μητρώα για μόλις δέκα εκατομμύρια πεντακόσιες χιλιάδες πληθυσμό. Είχαν διαμορφωθεί παράλογες καταστάσεις και έπρεπε να αλλάξουν με τη δημιουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης που η Νέα Δημοκρατία θέλει να καταργήσει για να επανέλθουμε στο παλιό σύστημα με τις πολύ υψηλές εισφορές και με τα προβλήματα τα οποία προκάλεσαν λουκέτα στην αγορά.

Επαναλαμβάνω -και είναι μεγάλη ευθύνη του πολιτικού κόσμου της χώρας- ότι η Κυβέρνησή μας προσπαθεί να επιλύσει προβλήματα τα οποία σωρεύτηκαν στο παρελθόν με τα τεράστια χρέη που δημιουργήθηκαν ιδίως στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, που διακηρυκτικά τουλάχιστον η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να θέλει να ευνοήσει. Αυτά τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μόνο με τον ΕΦΚΑ, διότι ο υπολογισμός των οφειλών μπορεί να γίνει με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού που στηρίζεται στα καθαρά έσοδα. Αυτό θα επιφέρει μία λύση.

Με αφορμή αυτές τις ερωτήσεις που κάνει σήμερα ο κ. Μηταράκης καλώ τη Νέα Δημοκρατία να εγκαταλείψει τις διακηρύξεις για μείωση της κύριας σύνταξης, για μείωση -και ουσιαστικά περικοπή- των επικουρικών συντάξεων, διότι το ενδιαφέρον για τη χηρεία και τη σύνταξη χηρείας θα είναι υποκριτικό αν ταυτοχρόνως η Νέα Δημοκρατία δεν παραιτηθεί από την άποψή της, την οποία έχει διακηρύξει και ως σχέδιο, ότι ουσιαστικά θα κάνει τις κύριες συντάξεις κυμαινόμενες. Αν έχει λεφτά θα δίνει, αφού προηγουμένως γίνει μια δραστική περικοπή, που θα ξεπερνά αθροιστικά τον πρώτο χρόνο τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σε αυτά δεν έχει απαντήσει ποτέ η Νέα Δημοκρατία. Δημιουργείται ένα μεγάλο πρόβλημα ελλειμματικό στη μετάβαση σε ένα νέο σύστημα τέτοιο που θα δημιουργεί ανάγκη χρηματοδότησης ύψους 55 δισεκατομμυρίων ευρώ γι’ αυτήν τη μετάβαση, μόνο για τις επικουρικές συντάξεις και πολύ περισσότερο για τις κύριες. Με τον νέο τρόπο που η Νέα Δημοκρατία διευκρίνισε ότι θα αντιμετωπίσει το θέμα, σύμφωνα με όσα είπε τουλάχιστον ο κ. Μητσοτάκης στο Συνέδριο των Ασφαλιστικών Εταιρειών, φαίνεται να μην υπάρχει πια δημόσια κοινωνική ασφάλιση στην Ελλάδα. Επομένως, ας μην μας λέει τι θα κάνει για τη σύνταξη χηρείας, διότι απλώς δεν θα υπάρξει δυνατότητα καταβολής συντάξεων χηρείας.

Επειδή, όμως, δεν θα αποφύγω την ακριβή απάντηση ως προς το ερώτημα, θα πω ότι ως προς τις συντάξεις χηρείας δεν έχει προκύψει κανένα πρόβλημα, γιατί δεν έχει γίνει καμία περικοπή σε σύνταξη χηρείας. Αυτό προβλέπεται από τον νόμο με τη συμπλήρωση τριετίας που ολοκληρώνεται στις 13 Μαΐου του 2019.

Αυτήν τη στιγμή όλοι παίρνουν σύνταξη χηρείας. Έχουμε αυξήσει τη βασική σύνταξη. Για τις αγρότισσες χήρες πήγε από τα 73 ευρώ στα 320 ευρώ και 720 ευρώ λαμβάνει η χήρα με ανήλικο παιδί στους υπόλοιπους φορείς -ΟΑΕΕ και ΙΚΑ- όπου ουσιαστικά διπλασιάσαμε την κατώτατη σύνταξη. Αν καθίσουμε να δούμε και αποτυπώσουμε ακριβώς ποια είναι αυτά τα ποσά, θα δούμε ότι υπάρχει και βελτίωση των κατώτατων συντάξεων που καταβάλλουμε και καλύπτουμε σε μεγάλο βαθμό και τις ανώτερες. Και πρέπει να δούμε και την περίπτωση που πραγματικά η σύνταξη αυτή μπορεί να βελτιωθεί εκεί που δεν υπάρχει ενδεχομένως δεύτερη σύνταξη ή εισόδημα πραγματικό στα άτομα που πάσχουν.

Για την προσωπική διαφορά, να πω, κύριε Μηταράκη, ότι δεν υφίσταται. Με την αλλαγή του νόμου καταργήσαμε την περικοπή της προσωπικής διαφοράς, όπως διατυπώθηκε στον ν. 4387. Δεν μιλάμε πια για προσωπική διαφορά. Δεν υπάρχει αυτός ο όρος. Επομένως, μην με ρωτάτε ποια είναι, διότι όλοι παίρνουν τη σύνταξη που ελάμβαναν και εξακόσιοι είκοσι χιλιάδες παίρνουν μεγαλύτερη από τη σύνταξη που ελάμβαναν με το παλιό σύστημα.

Συνεπώς, δεν υπάρχει κανένας λόγος να πεις σε αυτόν που δεν έχασε τίποτα ποια είναι ακριβώς η σύνταξή του. Είναι όση ήταν και πριν. Το θέμα είναι για εκείνους που πήραν αύξηση, να μάθουν γιατί την πήραν. Αυτοί θα ενημερωθούν με κάθε ακρίβεια μόλις ολοκληρωθεί το σύστημα, διότι πραγματικά παρατηρούνται ζητήματα τα οποία πρέπει να επιλύουμε, όπως αυτό που διαπιστώσαμε πάλι εμείς προχθές με την παρακράτηση εισφορών από λάθος εγγραφή στο σύστημα, διότι δεν διέκρινε εκείνους τους μηχανικούς οι οποίοι ελάμβαναν ήδη μισθό και ταυτόχρονα είχαν ελεύθερο επάγγελμα.  (SO)

Ο δικός μας νόμος δεν επιβάλλει δύο ακέραιες εισφορές. Αν είσαι μισθωτός και παίρνεις αμοιβές από μισθωτή εργασία, τότε για το υπολειπόμενο εισόδημά σου δεν πληρώνεις τίποτα ή πληρώνεις 10 ευρώ για την ανεργία.

Επομένως, όταν όλα αυτά τακτοποιηθούν, διότι επαναλαμβάνω, πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα της πολυπλοκότητας που έρχονται από παλιά, θα έχουμε και τα εκκαθαριστικά τα οποία σε καμία περίπτωση, επειδή δεν εκδόθηκαν ακόμα, αλλά θα εκδοθούν με έναν τρόπο απόλυτα ακριβή, δεν σημαίνει ότι χάνει κανείς κανένα δικαίωμα. Και δεν επέφερε καμία απώλεια δικαιώματος αυτή η μέχρι στιγμής μη χορήγηση των εκκαθαριστικών. Θα γίνουν και αυτά.

Σας καλώ, λοιπόν, και τώρα, επειδή είμαστε σε μια συνεχιζόμενη δύσκολη κατάσταση -εμείς δεν είπαμε ότι λύσαμε όλα τα προβλήματα και ότι είμαστε υπερήφανοι γιατί λύσαμε όσα προβλήματα λύσαμε, συμπάσχουμε με τους ανθρώπους που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της κρίσης, όμως απαλύνουμε αυτές τις διαφορές- και καλώ και τη Νέα Δημοκρατία να πάψει να μιλάει για διάλυση του ΕΦΚΑ, διότι μιλάμε για διάλυση του κοινωνικού ιστού της κοινωνίας. Και δεν πρέπει αυτό να το επιτρέψει κανείς και να παραιτηθεί από αυτά τα σχέδια και να στηρίξει την ύπαρξη του ΕΦΚΑ που θα οδηγήσει και στη μείωση των οφειλών μέσα από το σύστημα το οποίο μας δίνει την ευκαιρία να εφαρμόσουμε ο ΕΦΚΑ, με τον επαναπροσδιορισμό των οφειλών, ώστε να είναι χαμηλότερες οι επιβαρύνσεις των πολιτών.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, για να μην καταχρώμαι τον χρόνο και την ανοχή σας."

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση