Τα νέα μου

Ομολογία ανικανότητας και αδιαφορίας η στάση της πολιτείας απέναντι στο μνημείο του Κάστρου

Ομολογία ανικανότητας και αδιαφορίας η στάση της πολιτείας απέναντι στο μνημείο του Κάστρου

Ο κ. Νότης Μηταράκης, βουλευτής Χίου έκανε την ακόλουθη δήλωση για τις φθορές που υφίσταται το Κάστρο της Χίου από τον παράνομο καταυλισμό μεταναστών, σε συνέχεια απάντησης που έλαβε από το Υπουργείο Πολιτισμού σε ερώτηση & ΑΚΕ για τις φθορές στο Κάστρο της Χίου από τον παράτυπο καταυλισμό μεταναστών.

«Οι μάσκες έπεσαν, η πραγματικότητα είναι αμείλικτη: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου (και κατά συνέπεια το Υπουργείο Πολιτισμού), αποδεικνύεται ανίκανη να προστατεύσει την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού μας. 

Έδωσε άδεια στον καταυλισμό της Σούδας για 3 μήνες και έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια. Ο καταυλισμός είναι ακόμα εκεί.

Διενεργεί αυτοψίες και ελέγχους, διαπιστώνει παρανομίες και φθορές του μνημείου και αντιδρά … με επιστολές. Η τελευταία (κοινοποιημένη σε εμάς) επιστολή προς το Δήμο για προστασία του μνημείου είναι από τον Ιούνιο του 2016! Ένας χρόνος αδράνειας.  

Παραδέχεται ότι ακόμα και σήμερα, ο καταυλισμός είναι ακριβώς δίπλα στον τοίχο του μνημείου και καταστρατηγείται το όριο ασφαλείας των 8 μέτρων.  

Περιμένει έξι (!) μήνες για να απορρίψει το αίτημα του Δήμου για εγκατάσταση επιπρόσθετων κτισμάτων, ενώ έπρεπε να κινηθεί ταχύτατα.

Η απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού, όχι μόνο δεν κλείνει τα ζητήματα, αλλά ανοίγει νέα: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων δεν προστατεύει ουσιαστικά το μνημείο, αλλά αντίθετα τηρεί στάση ουδέτερου παρατηρητή.

Ποιοι οι λόγοι και τα κίνητρα για τη στάση της και ποιες οι ευθύνες συγκεκριμένων προσώπων;

Προτίθεμαι να χρησιμοποιήσω όλα τα διαθέσιμα μέσα, περιλαμβανομένης της Δικαιοσύνης για να συμβάλω στην προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όταν το αρμόδιο Υπουργείου δε μπορεί ή και δεν θέλει να το κάνει.»

Δείτε την απάντηση 

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση