Τα νέα μου

Σχέδιο 4 πυλώνων για τη Χίο και η θέση του νησιού στην Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας

Το όραμά του για τη Χίο και τη θέση της στην Ελλάδα της νέας δεκαετίας, παρουσίασε ο κ. Νότης Μηταράκης, βουλευτής Χίου, σε ομιλία που πραγματοποίησε σήμερα στο Ξενοδοχείο Χανδρής.

 

«Νότης Μηταράκης: Θέλω να μιλήσω για το μέλλον.

Γιατί οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα. Γιατί, η Χίος αξίζει καλύτερα»

Ο κ. Μηταράκης μίλησε για τους τέσσερεις βασικούς πυλώνες του σχεδίου του: οικονομική ανάπτυξη με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, επένδυση στις υποδομές, ενίσχυση κοινωνικής συνοχής, ασφάλεια των πολιτών της Χίου. «Η κρίση είναι πλέον εμφανής και στη Χίο» τόνισε. «Κάθε μέρα βλέπουμε την αδιαφορία και την αδικία του κράτους. Τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με ευχολόγια, αλλά με παρουσία, ιδέες, σκληρή δουλειά και γνώσεις. Από ανθρώπους που προχωράνε σε προτάσεις εφικτές και υλοποιήσιμες».

Για την υλοποίηση των παραπάνω στόχων, έδωσε έμφαση στην προώθηση της τοπικής οικονομίας, μέσω της ναυτιλίας, της πρωτογενούς παραγωγής, του τουρισμού και της καινοτομίας. Με τρόπους σύγχρονους: Μέσω σύνδεσης με την εκπαίδευση, με άνοιγμα σε νέες αγορές και πρόσβαση σε σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Κεντρικό σημείο στο σχεδιασμό, η αναβάθμιση και ολοκλήρωση των υποδομών. Αεροδρόμιο, λιμάνι, μαρίνα, δρόμοι, νοσοκομείο, δικαστικό μέγαρο, εγκαταλείφθηκαν στα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με κίνδυνο να χαθεί το τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020.

Έδωσε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα ασφάλειας, με πρώτο το μεταναστευτικό ζήτημα. «Οι ευθύνες της Πολιτείας είναι μεγάλες, γιατί αντιμετώπισε το πρόβλημα ως αμέτοχος παρατηρητής», είπε. Η απάντηση στη σημερινή κρίση που βιώνει η Χίος είναι ισχυρές διεθνείς συμμαχίες, ουσιαστική φύλαξη των συνόρων, αποσυμφόρηση του νησιού, διαχωρισμός προσφύγων από τους παράνομους μετανάστες, επαναπροωθήσεις και κυρίως μη μόνιμη παραμονή στη Χίο. 

Ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι το σχέδιό του περιλαμβάνει το σύνολο του νομού. Για το λόγο αυτό έκανε ξεχωριστή αναφορά σε ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Αμανή, τα Ψαρά και τις Οινούσσες. Με βασικό εθνικό στόχο τη διατήρηση του υπάρχοντος πληθυσμού και την αύξηση των νέων ανθρώπων. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να «σπάσει» η μακροχρόνια πολιτική απομόνωση της Χίου, κάτι για το οποίο προσπαθεί διαρκώς, φέρνοντας στο προσκήνιο τα προβλήματα, αλλά και τις δυνατότητες του νησιού.

Άσκησε  δριμύα κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ: «Βιώνουμε τη χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης. Δυστυχώς, πολλοί μας κατηγορούσαν το 2015 ως κινδυνολόγους. Και χάσαμε 29 δις € ανάπτυξης». Αναφέρθηκε στην προσωπική και αποκλειστική ευθύνη του κ. Τσίπρα για την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά, ενώ τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν ψήφισε την εφαρμοστική διάταξη. «Ο κ. Τσίπρας» είπε «απεμπόλησε ένα κατοχυρωμένο δικαίωμα που η χώρα μας είχε από την ένταξή της στην Ε.Ε. και δεν προέβη σε κανένα αντισταθμιστικό μέτρο, ούτε για το μεταφορικό κόστος, ούτε για ενίσχυση της νησιωτικότητας, ενώ και ο Αναπτυξιακός είναι πουκάμισο αδειανό».

«Ζούμε σε μια εποχή μεγάλων προκλήσεων» υπογράμμισε. «Οικονομικών, εθνικών κοινωνικών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και θέλει και μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε μια εποχή προοπτικής. Το 2015 χάσαμε μια μεγάλη μάχη. Στις επόμενες εκλογές θα πρέπει να κερδίσουμε τον πόλεμο. Μέσα από τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας, με μείωση των φορολογικών βαρών και εξορθολογισμό της λειτουργίας του Κράτους και στεκόμενοι κοντά στους νέους και στους πιο αδύναμους».

«Αγαπάω και πονάω αυτό τον τόπο» κατέληξε. «Περισσότερο όμως πιστεύω στις δυνατότητες των ανθρώπων του. Σ’ αυτό το δύσκολο δρόμο η Νέα Δημοκρατία σας θέλει αρωγούς. Εγώ σας χρειάζομαι δίπλα μου. Στο χέρι μας είναι να δουλέψουμε και να φτιάξουμε πάλι τη ζωή όπως τη θέλουμε για τα παιδιά μας. Γιατί οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα. Γιατί η Χίος αξίζει καλύτερα».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Μηταράκη εδώ >>

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση