Τα νέα μου

Χαιρετισμός Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη κατά την παράθεση επίσημου δείπνου στη Χίο προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου 

Χαιρετισμός Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη κατά την παράθεση επίσημου δείπνου στη Χίο προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου 

“Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών & Οινουσσών κ. Μάρκε,  

Με ιδιαίτερη και ειλικρινή χαρά, υποδεχόμαστε σήμερα στην Χίο τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο και σας ευχαριστούμε για την παροχή της κανονικής σας αδείας.  

Θυμάμαι Άγιε Χίου, με συγκίνηση, προ ετών, το 2013, Άγιο Νικόλαο, στο «σημείο μηδέν», όπου τελέσατε δέηση για την ανάπαυση των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης.  

Την ίδια χρονιά είχα συνοδεύσει τον τ. Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, σε δέηση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, επίσης στο «σημείο μηδέν».  

Και πραγματικά μας δημιουργεί αίσθημα ενθουσιασμού, η πραγματικά τιτάνια προσπάθεια σας,  Άγιε Αμερικής, για να πραγματοποιηθούν τα θυρανοίξια στις 2 Νοεμβρίου, τα οποία θα τελέσει ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης.  

Καθώς, όλοι γνωρίζουμε τις πολύ μεγάλες δυσκολίες, που υπήρξαν και εμπόδισαν την έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου.  

Βέβαια η Oμογένεια είναι πάντα παρούσα για τα δύσκολα, για να στηρίξει το θεάρεστο έργο σας.  

Η μεγάλη αυτή επιτυχία σας είναι προάγγελος της μεγάλης συμβολής σας, στην ενίσχυση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, φάρο για την Ορθοδοξία και την Ομογένεια μας.  

Σεβασμιώτατε Αρχιεπίσκοπε Αμερικής κ. Ελπιδοφόρε, με μεγάλη χαρά σας υποδεχόμαστε στη Χίο.  

Το σημερινό δείπνο είναι για εμένα προσωπικά, αλλά και για τους υπόλοιπους καλεσμένους, μια -εντόνως- συγκινησιακά, φορτισμένη στιγμή.  

Ήταν ιδιαίτερη η προσμονή των προηγούμενων ημερών,  από τους Χιώτες, που προσδοκούσαν στην επίσκεψη σας.  

Καθώς και η μεγάλη προσπάθεια των διοργανωτών, να εξασφαλίσουν μια άψογα οργανωμένη επίσκεψη.  

Είχα την ιδιαίτερη χαρά να σας γνωρίσω προς δεκαετίας, αρχικά στον Άγιο Παντελεήμονα. Με τιμά που διατηρήσαμε επαφή όλα αυτά τα χρόνια. Βρίσκεστε σε τόπο από τον οποίο έλκετε καταγωγή.  

Ένα τόπο που διαφυλάττει ως κόρην οφθαλμού την ορθόδοξη Εκκλησία, ως κύριο συστατικό της ύπαρξης του. Ένα τόπο εξωστρεφή. Πρωτοπόρο στην ναυτιλία, στο διεθνές εμπόριο, στις καλλιέργειες.  

Ένα τόπο που βίωσε έντονες μεταναστευτικές εξόδους, τον προηγούμενο αιώνα. Με αποτέλεσμα την δημιουργία μεγάλης ομογενειακής κοινότητας, στην Αλεξάνδρεια, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον Καναδά.  

Μας δημιουργεί μεγάλη αισιοδοξία ότι ποιμαίνετε αυτό το διαμάντι της Χίου, τους ομογενείς μας. Διττή λοιπόν η σχέση σας με το νησί μας. Χιώτης στην καταγωγή. Ποιμενάρχης των εν Αμερική Χιωτών. Το νησί μας, με τις στενές σχέσεις με την Ομογένεια και την θρησκευτική παράδοση.  

Παράδοση που η καρδιά της χτυπάει εδώ δυνατά.  Άλλωστε, η Ορθοδοξία αποτελεί τη μακραίωνη συγκολλητική ύλη για την εθνική μας ταυτότητα και γεφυρώνει το αποκλειστικά χιλιομετρικό χάσμα με τον Ελληνισμό της διασποράς. Κράτος και εκκλησία συμπορεύονται διαχρονικά σε αυτήν την αποστολή.   

Ο ερχομός σας σημαίνει πολλά.  Είναι - μέσα στην πανδημική κρίση και τις δύσκολες στιγμές που βίωσε η πατρίδα μας το φετινό καλοκαίρι μια αχτίδα ιεροσύνης και μια ευκαιρία πνευματικής καθοδήγησης.   

Μαζί μας σήμερα, Εντιμολογιώτατοι Άρχοντες της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, καθώς και οι άρχοντες του τόπου.  

Καλωσορίζουμε τον εκλεκτό Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Καθηγητή κ. Κωσταντίνο Μουτζούρη, τον Δήμαρχο Χίου, κ. Σταμάτη Κάρμαντζη, τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος / Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχο Θεόδωρο Κλιάρη. Να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για την φιλοξενία του τον Ταξίαρχο κ. Κωσταντίνο Κολοκοτρώνη, εκπρόσωπο του κ. Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.  

Σεβασμιώτατε Αρχιεπίσκοπε Αμερικής κ. Ελπιδοφόρε,  

Επιτρέψτε μου ως ανάμνηση της επίσκεψης σας στη Χίο, να σας προσφέρω ένα αντίγραφο τάματος από τη Χίο, τέλη 19ου αιώνα από το Μουσείο Μπενάκη. Ένα χειροποίητο ασημένιο τάμα, σε σχήμα δικάταρτου ιστιοφόρου, το οποίο στο πίσω ιστίο φέρει την Ελληνική Σημαία. Ένα δώρο που συνδυάζει την Εκκλησία με τη ναυτοσύνη. Δύο στοιχεία που κράτησαν το νησί μας φωτεινό και ακμαίο δια μέσω των αιώνων.”  

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση