Διαβούλευση με εκπροσώπους των κομμάτων

Ευχαριστώ τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών δυνάμεων, που αποδέχθηκαν τη σημερινή πρόσκληση, για μία ουσιαστική – πιστεύω – συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου. Το Μεταναστευτικό παραμένει διαρκώς ένα επίκαιρο θέμα, το οποίο θα μας επηρεάσει και τις επόμενες δεκαετίες. Κατά συνέπεια, η διαμόρφωση του νέου Ευρωπαϊκού Πλαισίου, είναι ιδιαίτερα σημαντικό και κρίσιμο ζήτημα. Παρότι, δεν αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις των προηγουμένων ετών.

Έχουμε ανακτήσει τον έλεγχο, οι ροές διατηρούνται σταθερά μειωμένες, η αποσυμφόρηση των νησιών έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό, το Άσυλο αντιμετωπίζει όλες τις παλιές εκκρεμότητες, και ταυτόχρονα μειώνουμε τα βάρη και για την ενδοχώρα. Η εικόνα έχει αλλάξει ριζικά. Οι νέες προκλήσεις που μας περιμένουν, όμως, έχουν ένα κοινό παρονομαστή. Την ανάγκη ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Ασύλου. Ώστε να μην αντιμετωπίζουμε τα κράτη πρώτης υποδοχής, δυσανάλογο βάρος της μεταναστευτικής κρίσης. Είχα σήμερα την ευκαιρία να ενημερώσω τους συναδέλφους Βουλευτές, που εκπροσώπησαν όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, για τις εξελίξεις στην διαπραγμάτευση και τα κρίσιμα ζητήματα. Σε συνέχεια και της πρόσφατης, κοινής συνεδρίασης των αρμοδίων επιτροπών της Βουλής, παρουσία του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ Μ. Σχοινά.

Κρίσιμα ζητήματα αποτελούν:
-Η επίτευξη της απαραίτητης ουσιαστικής και έμπρακτης αλληλεγγύης, εκ μέρους του συνόλου της ΕΕ, για ένα δίκαιο και ανθεκτικό κοινό ευρωπαϊκό σύστημα, με ισόποση κατανομή της ευθύνης μεταξύ των κρατών – μελών.
-Η σημασία της αποτελεσματικής προστασίας των συνόρων μας, που αποτελούν ταυτόχρονα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
-Η δημιουργία ενός κοινού Ευρωπαϊκού Μηχανισμού επιστροφών
-Η ενίσχυση της εξωτερικής διάστασης, στηρίζοντας και συνεργαζόμενοι με τις χώρες προέλευσης & διέλευσης.

Ειδικά η ανάγκη πλήρους εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης–Τουρκίας του 2016 στο σύνολό της και χωρίς διακρίσεις. Ενημέρωσα επίσης για την στενή συνεργασία των χωρών του Νότου, τις χώρες του MED5, που πρόσφατα στην Διάσκεψη των Αθηνών, θεμελιώσαμε και ισχυροποιήσαμε τις κοινές μας θέσεις.

Οι χώρες πρώτης υποδοχής, η Ελλάδα, τα πέντε ακριτικά νησιά του Αιγαίου, δεν μπορούν να συνεχίσουν να σηκώνουν μόνα τους όλο το βάρος του μεταναστευτικού. Σε αυτές τις θέσεις επιζητούμε την εθνική συνεννόηση και τη μέγιστη δυνατή συναίνεση. Σε μια κρίσιμη στιγμή για το ‘αύριο’ του τόπου, αλλά και του ευρωπαϊκού οικοδομήματος