Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου

Συνάντηση Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου με τον Υπουργό Εξωτερικών και Εμπορίου της Ουγγαρίας, κ. Péter Szijjártó

«Συνάντηση Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου με τον Υπουργό Εξωτερικών και Εμπορίου της Ουγγαρίας, κ. Péter Szijjártó»

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης μαζί με τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Γιώργο Κουμουτσάκο και τον Γενικό Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Πάτροκλο Γεωργιάδη, υποδέχτηκαν σήμερα,  στο κτίριο Κεράνη, τον Υπουργό Εξωτερικών και Εμπορίου της Ουγγαρίας, κ. Péter Szijjártó, συνοδευόμενο από τον Βουλευτή του Κοινοβουλίου της Ουγγαρίας, κ. Tessely, τον Πρέσβη της Ουγγαρίας στην Ελλάδα, κ. Haupt, καθώς και από τους Γραμματείς του Υπουργείου Εξωτερικών, κκ. Magyar και Dancs.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι η Ελλάδα αποτέλεσε το 2015 τη βασική πύλη εισόδου για την Ευρώπη, ενώ το 2019 δεχθήκαμε το 55% των μεταναστευτικών ροών πανευρωπαϊκά. Στη συνέχεια, ανέδειξε την -ενορχηστρωμένη από την Τουρκία- προσπάθεια εισβολής χιλιάδων μεταναστών στον Έβρο. «Η ασύμμετρη αυτή απειλή αναχαιτίστηκε χάριν στην άμεση επέμβαση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας με την συνδρομή και σύσσωμης της ηγεσίας των Ευρωπαϊκών Θεσμών», όπως είπε.

Επιπλέον, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου παρουσίασε τις θέσεις της Ελλάδας για το νέο σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου. «Είναι αναγκαίος ένα μηχανισμός Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και διαμοιρασμού βαρών, έτσι ώστε αυτό να γίνεται με πιο θεσμοθετημένο και αποτελεσματικό τρόπο. Δεύτερον η ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων και ο διαχωρισμός προσφύγων από οικονομικούς μετανάστες. Τρίτον, η επιτάχυνση των επιστροφών όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, με την Ευρώπη να πρέπει να δημιουργήσει νέους κοινούς διαδρόμους επιστροφών προς τρίτες χώρες».

«Για εμάς, η δημιουργία ενός κοινού μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων είναι προτεραιότητα», κατέληξε χαρακτηριστικά.

 

Αναζήτηση